Herinneringen bij een foto …

 

De Ronde van Nederland is voor het eerst verreden in 1948. Het was in die magere naoorlogse jaren een financieel waagstuk en het is in dat opzicht dan ook niet goed afgelopen met die eersteling. Maar de Ronde van Nederland heeft met onderbrekingen tot en met 2004 bestaan, al was het in financieel en sportief opzicht een reeks met veel vallen en opstaan. In de jaren dat de ronde nog echt een …

… ronde was en er een rondje Nederland werd gedaan zat de Afsluitdijk veelvuldig in het routeschema. Die kale, winderige oeververbinding tussen Noord-Holland en Friesland was voor de renners geen pretje. Geen krachtpatserij in die 32 kilometer maar bij elkaar kruipen om maar zo weinig mogelijk last te hebben van die passage die in 1948 nog over klinkertjes ging. Zoals hier te zien is bij het passeren van de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand. Het was in de eerste etappe van Amsterdam naar Groningen over 230 kilometer. De Belg Odiel Van Den Meerschaut won die eerste rit met zijn landgenoot Jean Lesage op de tweede en de Fransman Delacotte op de derde plaats. Die eerste ronde bleef tot het eind een sterk buitenlandse aangelegenheid en na acht etappes was de Belg Emiel Rogiers eindwinnaar voor de Luxemburger Jean Goldschmit en onze landgenoot Arie Vooren. Die uitslag kwam echter pas na maanden door een protest tot stand, nadat de Luxemburger in Amsterdam als winnaar was gehuldigd. In 2005 is de Ronde van Nederland, die toen al Eneco Tour heette, opgegaan in de organisatie van de Eneco Tour Benelux. Sindsdien is het spektakel niet meer in Noord-Nederland gesignaleerd en ik betwijfel zelfs of de Afsluitdijk nog wel in een wielerwedstrijd kan worden opgenomen. Het is een zeer drukke, intensieve verkeersader en dat kon wel eens het probleem zijn om een wielerwedstrijd doorgang te verlenen. Dat geeft deze foto alleen nog maar meer historische waarde, omdat de huidige infrastructuur van de dijk er nauwelijks meer op te herkennen is. (Foto: archief Hans Middelveld)
 

Door Fred van Slogteren, 8 november 2011 9:00

Eneco Tour in het Noorden

Beste Fred: helaas moet ik een kleine correctie maken op je opmerking dat de Eneco Tour sinds 2005 niet meer in Noord-Nederland is geweest. Als ik Zwolle neem als de noordgrens dan blijkt dat we in 2006 de proloog verreden in Den Helder, een dag later gevolgd door de 1e etappe Wieringerwerf - Hoogeveen. In het parcours: de Afsluitdijk! En in 2010 was de proloog in Steenwijk gevolgd door de 1e etappe Steenwijk - Rhenen met ca. 80 km route ten noorden van Zwolle. Wie overigens nog eens iets wil teruglezen over de Ronde van Nederland: het in 2000 uitgebrachte boekwerkje over 40 jaar Ronde van Nederland is nog steeds beschikbaar. Liefhebbers kunnen contact opnemen met hfbrinkh@tiscali.nl.

Geplaatst door Herman Brinkhoff, 08 november 2011 18:42:55

Salland/Twente

Geboren en opgegroeid in Salland zag ik in de jaren 90 bijna elk jaar wel de Ronde van Nederland voorbijkomen. Mooie Tijdritten in Hardenberg, Holten, Denekamp en Nordhorn waren eerder regel als uizondering. Sprak toch altijd enorm aan! Mooie tijd! Met ook vaak goede coureurs. Lemond, Fignon, Armstrong, Ullrich allemaal reden ze hier wel. Het boekje 40x Ronde van Nederland is zeker aan te bevelen. Leuke korte verhalen van journalisten die erbij waren.

Geplaatst door Arjan, 08 november 2011 19:29:15

boetekleed ...

... heb ik direct na lezing van bovenstaande reacties aangetrokken. Ik heb het door Herman bedoelde boekje in mijn bezit en had het dus moeten weten. Sorry. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 08 november 2011 21:36:06

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web