Uit de stalling van Peter R. de Fiets

“Omstreeks 1913 begon de Belgische smid Stan Hendrickx in Kapellen met het bouwen van racefietsen. Omdat hij zijn eigen achternaam niet zo geschikt vond als merk koos hij de naam van zijn moeder. Die heette De Mol en onder die naam werd een begin gemaakt met een succesvolle productie van degelijke racefietsen, die tot ver na de tweede wereldoorlog heeft bestaan. Kapellen ligt niet ver van de Nederlandse grens en omstreeks ...

... 1930 begon de Ossendrechter Piet Suykerbuyk met het importeren van Molletjes, zoals ze al gauw werden genoemd. Beroemde renners uit de jaren twintig en dertig hebben hun successen op een Molletje behaald. Voorbeelden zijn Twan Mazairac, wereldkampioen sprint 1929 en de Nederlandse wegkampioenen Marinus Valentijn en Cesar Bogaert. Promotioneel kreeg het merk onverwachte steun vanuit het verenigingsleven. In 1933 vond de Dordtenaar Bellaart het merkwaardig dat er in zijn stad geen wielervereniging was. De wielersport was sterk in opkomst en alle belangrijke steden van Nederland hadden wel een wielervereniging en Dordrecht niet. Hij nodigde daarom drie bekende Dordtse wielrenners uit voor een gesprek. Ter plekke werd toen de Dordtse Renners Club opgericht en afgekort tot DRC. Omdat die renners alle drie op een Molletje reden werd de uiteindelijke naam DRC De Mol, de vereniging waarvan ik een aantal jaren lid ben geweest. Er was ook nog een wielervereniging De Mol in Delft en daar was onder meer Jan Janssen lid van. Of die naam ook was afgeleid van het rijwielmerk weet ik niet, maar het heeft de naamsbekendheid van de fietsen zeker geen kwaad gedaan. Deze fiets heb ik gekocht als zijnde een exemplaar uit de jaren zestig. Bij nadere bestudering bleek dat het frame veel ouder was. Het stamt volgens mij uit de jaren dertig, maar er is danig aan geknoeid. Vanwege de authenticiteit heb ik er een blokrem op gezet, zoals die in die tijd werd gebruikt. Die is echter niet origineel.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 14 februari 2006 8:00

De Mol

Leuk, om een stukje geschiedenis van onze club hier terug te zien. Het verhaal klopt en we zijn nog steeds trots op de naam en zijn daarbij ook nog steeds een van de grootste wielerclubs van Nederland. Heb zelf de heer Suykerbuijk ruim 30 jaar geleden mogen ontmoeten op de wielerbaan van Oudenbosch waar hij op me afstapte toen al op behoorlijke leeftijd en erg trots was dat ik zijn merknaam "de Mol" nog steeds op het shirt had staan, een van de vroegste vormen van clubsponsoring dus. Ik heb zelf via via nog de originele balhoodplaatjes van de Mol. Ook heeft Wim van Est ooit nog op de beroemde "de Mol" fiets te heben gereden.

www.wielerploegdemol.nl
www.drcdemol.nl

Geplaatst door Raijmond van der Vlies, 20 februari 2007 21:07:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web