De Burgerlijke Stand van 30 oktober.


Jan LUST (1920, overleden maart 1975, Nederland)

Als deze renner serieus was geweest dan zou zijn naam nog steeds - in gouden letters geschreven - in de Nederlandse wielerannalen staan. Hij was slechts zes jaar actief als coureur en doorliep in die periode de rangen van amateur, onafhankelijke en beroepsrenner. Het waren niet de beste jaren om in de wielersport te slagen, want in 1942 was Nederland bezet en in 1948 was schraalhans keukenmeester in ons bevrijde land. Er was dan ook geen moer te verdienen. Jan had longen als van een paard en hij was sterk als een os en als hij zijn dag had kon niemand zijn wiel houden. Dan stond er geen maat op de Oostzaner. Hij werd in 1943 als onafhankelijke tweede in het Nederlands kampioenschap achter de Rotterdammer Wim de Ruyter, maar voor zijn streekgenoot Bouke Schellingerhoudt. Die hebben het aanzienlijk verder geschopt in de wielersport, want Jan Lust hield het verder bij wat ereplaatsen. Zijn makke was zijn levenswijze waarin zijn achternaam een grote rol speelde. Bier was zijn lust en zijn leven en het verhaal ging in de Zaan dat ...

... Jan op bier reed, zoals een auto op benzine. Bij de start van een koers zaten op zijn stuur twee aluminium drinkbussen, net als bij alle andere coureurs. Die hadden er echter water in zitten en soms koude thee of zwarte koffie. De bidons van Jan waren echter tot de rand gevuld met pils. Hij vloog er op, dacht hij zelf, maar had niet in de gaten, naarmate de bidons leger werden, dat steeds meer renners hem links en rechts voorbijvlogen. Voor een type als Jan Lust was er uiteindelijk maar één oplossing: kastelein worden. Samen met zijn schoonvader begon hij een kroeg aan de Zuiddijk in Zaandam en daar schonk hij jarenlang eerst de klanten en vervolgens zichzelf in want Jan lustte ze wel. Hij was volmaakt gelukkig tot een ernstige ziekte in de gedaante van Magere Hein er voortijdig een eind aan maakte. Jan Lust werd slechts 55 jaar. (Foto: archief Wim van Eyle)

De andere op 30 oktober geborenen zijn:

BOSKAMP, Melvin (1990, Nederland)
CERMAK, Petr (1976, Tsjechië)
GOESINNEN, Floris (1983, Nederland)
GRUTEKE, Piet (1947, Nederland)
LAEREMANS, Bart (1984, België)
PEREZ MORENO, Ruben (1981, Spanje)
POLIDORI, Giancarlo (1943, Italië)
QUINZIATO, Manuel (1979, Italië)
RAISONI, Alessandro (1983, Italië)
ROMPELBERG, Fred (1945, Nederland)
VIN, Robèr van de (1969, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 29 oktober 2011 22:00

Schellingerhoudt

Fred, niet boos worden hoor, maar je noemt de Zaandammer Schellingerhoudt ten onrechte steeds Bouke. Dat is er een e te veel aan. Bouk volstaat. Ik kan dat met grote stelligheid beweren na (zakelijk) contact met zijn dochter, die ik tot mijn verrassing laatst trof op Marktplaats. Groet van Grijze Gruit uit het Haagje.

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 30 oktober 2012 10:57:27

Bouk of Bouke

Dank Han. Ik weet inmiddels ook beter via diezelfde dochter Wilma. Zijn voornaam was Boudewijn en dat werd door vriendjes op straat verbasterd tot Bou of Bouk. Het heeft dus niets met het Groningse Bauke te maken. Maar evengoed dank en groeten van de eveneens grijze slog.

Geplaatst door Fred, 30 oktober 2012 11:09:32

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web