De Burgerlijke Stand van 29 oktober.


Joop HARMANS (1921, Nederland)

Ik kom deze oud-renner wel eens tegen bij wielergelegenheden. Altijd netjes in de kleren en genietend van de oude wielerverhalen die hij her en der om zich heen hoort. Hij was in 1946 kampioen van Nederland in het mooie nummer 50 kilometer zonder gangmaking op de baan. Bij de amateurs, in welke categorie hij een jaar later wederom het podium haalde. Nu met een derde plaats, dezelfde stek die hij ook bij de achtervolgers behaalde. Joop Harmans was een aanvallende renner en dat deed hij niet altijd even verstandig. Hij moest het niet van zijn sprint hebben en daarom was alleen vooruit de beste optie. In het kiezen van het juiste moment was hij echter niet altijd gelukkig, want geduld was niet zijn beste eigenschap. Hij was klein en helblond en dan krijg je al gauw een bijnaam. Zandkorreltje werd hij genoemd. Ondanks een gebrek aan ...

... sprintvermogen pakte hij in de eerste jaren na de oorlog toch zeventien keer de overwinningsbloemen, waaronder die voor het Nederlands kampioenschap. Dat reed hij echt op z’n Harmans, want vanaf de start was hij in de aanval. Met drie ronden voorsprong kwam hij over de meet en hij was dolgelukkig. In 1948 kreeg hij een ticket voor de Olympische Spelen in Londen, de spelen van Fanny. Met Theo Blankenauw, Henk Faanhof en Gerrit Voorting moest hij daar aantreden in het nummer ploegachtervolging op de baan. Op z’n wegfiets, met de baanfiets op de nek, reed hij van Amsterdam-Noord naar Hoek van Holland waar de boot lag die hem naar Harwich moest brengen. Vandaar links rijdend naar Londen, waar het Olympisch dorp een oude kazerne bleek te zijn. Beroepsrenner is hij nooit geworden in de wetenschap dat velen geroepen zijn en weinigen uitverkoren. In het dagelijkse leven verdiende hij zijn brood als beheerder van de fietsenstalling bij de fabriek van Draka, in Amsterdam-Noord. Daar voerde hij ook kleine reparaties uit zoals banden plakken. Op een gegeven moment bedacht hij dat hij dat ook voor zich zelf kon doen en uit het niets bouwde zandkorreltje op de Kamperfoelieweg aan de overkant van het IJ – zoals de Amsterdammers nog altijd zeggen – een prachtige fietsenwinkel op. Die bestaat nog steeds, maar Joop is er niet meer actief. Zijn kinderen hebben de zaak voortgezet en hij geniet in Castricum van zijn oude dag. Hij wordt vandaag 90 jaar. (Foto: archief Rob Kat)

De overige op 29 oktober geborenen zijn:

BLOMME, Maurice (1926, België)
CASTAÑEDA ORTEGA, Jaime (1986, Colombia)
DIERICKX, André (1947, België)
EPELDE BIKENDI, Mireja (1985, Spanje)
JOOSEN, Paul (1917, overleden 03.09.1990, Nederland)
KOEKEN, Cees (1948, Nederland)
PIETERSE, Jan (1942, Nederland)
RAGGIANTE, Sabrina (1968, Italië)
ROLLIN, Dominique 1982, Canada)
WILDT, Anne de (1989, Nederland)
WOJTAS, Arkadiusz (1977, Polen)

Door Fred van Slogteren, 28 oktober 2011 22:00

Joop Harmans

Al jarenlang rijd ik samen met Jan van Dijk en Arie van Houwelingen in november naar Den Bosch om aan de Tacx Gastentafel (10 personen) de Verkiezing Renner van het Jaar te beleven in de Oranjerie. Verleden jaar zat ook Joop Harmans (lid Club 48) in de auto en ongelooflijk hoe vitaal en scherp van geest deze man nog is. Dit jaar (28 november a.s.) rijdt waarschijnlijk ook Jan Pronk (93) mee. Samen met Arie van Houwelingen (80) zit er dan er dan 263 jaar wielerhistorie samengepropt op de achterbank. De verhalen zullen er niet minder door zijn, want aan hun geest (en lijf) mankeert nog weinig. Kortom, een uniek trio en een voorrecht om naar hun ervaringen te mogen luisteren.

Geplaatst door jan zomer, 29 oktober 2011 10:40:11

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web