Het was me het weekje wel!


Over wie dit weekje moet gaan, is natuurlijk geen vraag.  Natuurlijk over Bauke Mollema de jonge renner van Rabobank die op dit moment derde staat in het algemeen klassement van de Ronde van Spanje. De etappe van gisteren was geweldig om te zien, zeker als je de zwaarte van de laatste col in ogenschouw neemt en vaststelt dat twee Nederlanders zo maar even bergop bij de eerste tien eindigen. Een jonge renner uit Groningen en een jonkie uit Limburg klommen mee voor de ereplaatsen in een finale waarin de winnaar van vorig jaar Vincenzo Nibali, maar ook Jurgen Van Den Broeck, Maxime Monfort, Jakob Fuglsang, Nicholas ...

... Roche, Carlos Sastre en Joaquin Rodriguez niet tot het einde konden volgen. Daar heb ik – en met mij ongetwijfeld vele andere Nederlandse wielerliefhebbers – ontzettend van genoten. Die Bauke blijft verbazen, want hij heeft toch als 24-jarige al een Tour in de benen en een Ronde van Zwitserland. Ik hoor het Alberto Contador nog verklaren, na de voor hem mislukte Tour van dit jaar, dat twee grote ronden in één jaar te zwaar is voor een renner. Na zijn ziekte in de eerste week reed Bauke in Frankrijk natuurlijk niet meer voor een goed klassement, maar toen hij eenmaal hersteld weer zichzelf was heb ik hem toch vaak in zware bergritten voorin zien koersen. Met die mooie tweede plaats in de 17e rit achter Boasson Hagen met drie zware cols als hoogtepunt. Ik denk dat Bauke Mollema uit het goede hout is gesneden om een vedette te worden. Hij heeft de eerzucht van Jan Janssen en hij laat zich geen druk opleggen à la Joop Zoetemelk. En met beiden heeft hij ook nog eens zo’n mooie oerhollandse naam gemeen. Ik heb hem in 2010 een keer in een koers aan het werk gezien. Een frêle atleet met een forse neus en twee prachtige flappers aan weerszijden van zijn hoofd die als Alice in Wonderland verbaasd de wereld ziet waarin hij – min of meer per ongeluk – verzeild is geraakt. Toen ik hem in 2009 een keer interviewde was hij nog maar net drie jaar wielrenner. De meeste renners die laat zijn begonnen, hebben – en houden meestal – enige angst om tussen de wielen te rijden. Toen ik hem vroeg of hij daar ook last van had, zei hij: Nee, het gaat eigenlijk vanzelf. Alle vaardigheden en trucjes van de beroepsrenner heeft hij - als was het een spoedcursus - vrijwel spelenderwijs aangeleerd en ik denk dat hij op dit moment al een stuk verder is dan leeftijdgenoten die op hun twaalfde al met wielrennen zijn begonnen. Ik hoop dat het er allemaal uitkomt, want Bauke Mollema is misschien wel het grootste talent dat we op dit moment in Nederland hebben. Tot slot nog een compliment aan Wout Poels, die ook indrukwekkend koerst, en aan de hele Rabobank-ploeg inclusief ploegleider Erik Dekker. Als ploeg zo koersen, daar doen jullie de Nederlandse wielerliefhebbers een heel groot plezier mee. Een beetje druk mag best en dat kan ook beschaafd! (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 4 september 2011 10:00

Weekje Mollema!!

Gek ik hoor de kritikasters van twee weken geleden niet meerf.Over de Rabobank die nooit talenten zou voorbrengen en de opleiding daar die zou zijn mislukt..
Iets te hard geweest over de mentaliteit van de jeugd van tegenwoordig?Of is het allemaal toe te schrijven aan
de opbouwende kritiek van de kritikasters van twee weken geleden? enig zelfonderzoek kan geen kwaad!!
Hans Prakke

Geplaatst door hanspraklke, 04 september 2011 13:15:47

weekje

Een van die kritikasters was dus Fred met dat vervelende zure stukje, gezien het bovenstaande kun je hem enig opportunisme niet ontzeggen. Laten we vandaag duimen voor Bauke en trots zijn op onze raboploeg.

Geplaatst door Jos Kars, 04 september 2011 13:47:08

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web