Wie volgt?

Op 1 juli bij het begin van de Tour heb ik op deze weblog gesteld dat de renners met vuur spelen als ze willens en wetens doorgaan met het gebruik van verboden middelen. De wielersport drijft op de ruimhartige bedragen die grote multinationale ondernemingen in de sport pompen en als dank worden de namen van die suikerooms in verband gebracht met fraude en bedrog. Wat je ook over doping denkt en hoe je het probleem ook wil oplossen, epo, nortestosteron en al die andere rotzooi is verboden en er bestaan lijsten met middelen die je als sporter niet mag gebruiken.
Gisteren zei Mart Smeets in Twee Vandaag dat het ...

... onmogelijk is de Tour te rijden zonder middelen, maar Harm Kuipers zegt al jaren dat het wel kan. Ik ben geneigd Kuipers te geloven op basis van zijn kennis en expertise. Daarom is het verkeerd wat Smeets in het openbaar zegt. De man is zijns ondanks uitgegroeid tot een icoon, waarvan de meeste Nederlanders aannemen dat hij alles, maar dan ook alles, van het wielrennen weet. Daarom is het levensgevaarlijk dat zo iemand zo’n uitspraak doet. Het bevestigt in de eerste plaats het negatieve beeld dat veel mensen van de wielersport hebben en het stimuleert jonge renners om in ieder geval over doping na te denken. Voor als ze straks ook de mogelijkheid hebben om een grootse prestatie te leveren. Ze zien dan Landis voor zich hoe hij in die ene etappe de hele concurrentie in de vernieling fietste.
Mooi natuurlijk om zo’n ideaal te hebben, maar zet daar dan het beeld van de afgang van diezelfde Landis naast. Een reputatie kan in één dag gevestigd worden, maar het vergt jaren, zo niet een eeuwigheid, om een slechte reputatie weg te poetsen. Daarom is het beeld van de smadelijke afgang voor sponsors belangrijker dan de glorie van de overwinning. Na Liberty Seguros, Würth, Communidad Valencia, Skoda, Phonak heeft nu ook het financiële concern iShares afgehaakt als sponsor. Wie volgt als straks de justitie in Spanje spreekt? Of de justitie in een ander land? Of als er weer een grote in de Vuelta door de mand valt? De renners maken de wielersport kapot.

Door Fred van Slogteren, 16 augustus 2006 7:53

wie volgt !

Zijn we niet met z'n allen een beetje op hol geslagen?
Immers, van de 300 dopingcontôles in de tour is er maar één positief gebleken.Vergelijk dat eens met verkeerscontrôles! Het probleem is alleen wie er is [gepakt].

Geplaatst door Jan v d Horst, 16 augustus 2006 08:35:29

Wie volgt?

Vanuit de wielerwereld geredeneerd heb je gelijk Jan. 1 op 300 is te verwaarlozen. Waar het echter om gaat is hoe sponsors dat zien. Als reclameman heb ik veel ervaring met financiële instellingen. Die nemen geen enkel risico met hun reputatie. En daar gaat het om. iShares is een dochteronderneming van Barclays. Daar heb ik voor gewerkt. Alles mocht als het maar saai en risicoloos was. Dat is mijn punt, Jan en de wielersport draait om geld.
Groet!

Fred

Geplaatst door Fred, 16 augustus 2006 10:23:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web