Herinneringen bij een foto …

 

Deze foto werd mij toegestuurd door mijn Noord-Hollandse wielervriend Hans Middelveld. De renner op de foto is Marinus of Marius Strijbis (1920-2008). Strijbis was in de jaren dertig een aardige wielrenner, maar hij is vooral bekend geworden als schaatser. Zo heeft hij op de gladde ijzers in 1949 een werelduurrecord gevestigd op natuurijs en dat record heeft tot december 2007 op zijn naam gestaan. Pas toen is het verbeterd door ...

... Casper Helling, de bekende natuurijsspecialist. In Het Schaatser van het Jaar Gala 2007 heeft de toen 87-jarige Strijbis de beker, die hij destijds voor het behalen van het record had gekregen, aan de nieuwe werelduurrecordhouder overgedragen. Het leek wel of hij er op had gewacht, want enkele weken na zijn tv-optreden overleed hij op 21 januari 2008. Strijbis werd in Dirkshorn geboren, het dorp waar ook Thomas Dekker vandaan komt. Hij leidde er een arbeidzaam leven als watermolenaar in de Woudmeerpolder, een van de vele droogmakerijen in dat deel van Nederland. Behalve schaatsen en wielrennen deed hij in zijn jonge jaren ook aan turnen. Na zijn leven in de actieve sport besteedde hij zijn vrije tijd aan tekenen en filatelie. Het bijzondere van deze foto is de door hem zelf van telefoonpalen in elkaar geknutselde rollenbank. Dat staat althans in het door hem zelf geschreven bijschrift in het fotoalbum uit zijn nalatenschap. Of hij het principe van de rollenbank ook heeft uitgevonden vermeldt het verhaal niet. In de jaren zestig verscheen er een soortgelijk apparaat op de markt van een firma De Roon, als ik me niet vergis. De productie ervan is later overgenomen door Tacx in Wassenaar, als product de voorloper van de bekende Tacx fietstrainers. Strijbis heeft ongetwijfeld heel wat kilometertjes op het ding afgelegd zonder zijn tuin te hoeven verlaten. Het is leuk deze foto op de slogblog te mogen plaatsen als een eerbetoon aan een lang vergeten sportman. (Foto: archief Hans Middelveld)  
 

Door Fred van Slogteren, 30 augustus 2011 10:00

Bob Kroon...

Beste Fred,
mijn opa Bob Kroon heeft eind jaren 50 de zogenoemde rollerbank verbeterd,wat ik weet bestond de rollerbank alwel maar heeft mijn opa de construtie ect. ervan verbeterd..
Hij heeft daarna zijn idee doorverkocht voor een klein bedrag aan de firma de Ron uit den Haag en daarna is het firma Tacx die verder is gaan ontwikkelen en die hebben het dus iets beter bekeken als destijds mijn opa Bob Kroon.
Ik heb nog een originele journalisten foto van hem met de Rollerbank.
had hem graag hierbij willen plaatsen maar géén idee hoe dit moet.
mvg manya

Geplaatst door Manya Kroon, 24 februari 2012 21:11:42

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web