Het balhoofdplaatje van Otto …

“Donza is de merknaam van in België gemaakte fietszadels. Achterop de meeste zadels zit een met twee klinknagels bevestigd metalen plaatje waarop de merknaam staat vermeld. Zo ken ik zadelplaatjes van de merken Lepper, Koets, Vasad, Brooks, Brown, Gallet, Lycett, Terry, Lamplugh, Airborne, Witkopp, Idéale en dus ook Donza. Die plaatjes geven zelden meer informatie dan …

… alleen de merknaam. Soms staat er nog iets bij, zoals Made in Holland of Wett. Gedep., Ges. Gesch., marque déposée, enzovoort, maar dat zijn voor de speurder geen echte aanknopingspunten over de herkomst van een zadel. Ik heb wel een dozijn Donza-plaatjes in mijn ruilkist liggen. De inhoud van die kist stamt voor het merendeel uit de tijd toen ik ieder schroefje dat aan een fiets had gezeten bewaarde. Bijna allemaal afkomstig uit België. Daarom ben ik er altijd van uitgegaan dat ook Donza een Belgisch fietszadel is en dat is vorige week eindelijk bevestigd. Op een Nederlandse rommelmarkt viel mijn oog namelijk op dit asbakje, dat zadelmaker Donza uit Deinze in 1969 heeft laten maken ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van het bedrijf. Donza is Latijn voor Deinze, zo is mij door dit asbakje duidelijk geworden. Ik weet nu ook dat dit de officiële merknaam van zadelmakerij Autreve-Van Hauwaert was. Met deze gegevens kwam ik er achter dat Raymond Van Autreve vorig jaar op 80-jarige leeftijd is overleden. Ik kan hem dus niets meer vragen, maar er zijn in Deinze ongetwijfeld nog mensen die hem hebben gekend en mij meer kunnen vertellen over Donza zadels. Dat komt allemaal door het fenomeen rommelmarkt waar mijn niet-rokersoog op een nietig asbakje viel dat meer informatie prijsgaf dan alle Donza zadelplaatjes die in de eerste helft van de vorige eeuw het fabriekje in Deinze hebben verlaten. Alleen daarom mag ik er graag rondschuimen om af en toe op iets te stuiten dat de moeite waard is.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon 

Otto is vanwege familieomstandigheden vandaag niet in staat uit zijn rijke collectie te putten. Daarom nogmaals een gouwe ouwe.  

 

Door Fred van Slogteren, 8 maart 2013 9:00

Donza

Heb je nog Donza plaatjes te koop?

Geplaatst door Ben, 18 april 2012 12:10:12

Donza

Donza is inderdaad het voormalige Belgische zadelmerk dat geproduceerd werd in Deinze door de firma Van Autreve - Van Hauwert. De laatste zaakvoerder, Robert Van Hauwaert,was mijn grootvader zaliger. In een later stadium schakelde men over naar het vervaardigen van meubilair. Het voormalige fabriek aan de Guido Gezellelaan werd trouwens vorige week gesloopt (Piens musicplanet was er gehuisvest) om plaats te maken voor het nieuwe Deinze shopping park. In de familie hebben we nog enkele antieke zadels, asbakjes zoals afgebeeld door de poster en een hoop houten luciferdoosjes.

Geplaatst door Robby Maene, 15 september 2013 11:41:41

Donza

Robby,

Ik ben ook op zoek naar wat meer info mbt de geschiedenis van deze fabriek. Mijn grootmoeder (vorige maand overleden) was de zus van Raymond Van Autreve. Heb dit weekend nog een foto getrokken van de fabriek in afbraak, de oorspronkelijke naam was nog juist zichtbaar :). Indien je zaken hebt met verwijzingen naar de fabriek ben ik altijd geïnteresseerd.

Geplaatst door Bart Vandaele, 18 september 2013 08:32:49

Donza

Dan was uw grootmoeder "Tante Berta"?
Ik heb hier nog een "kunstwerkje" gemaakt met 2 lederen Donza zadels. Verder heb ik hier ook nog de matrijs-stempel waarmee de naam Donza opzij in de lede"ren zadels gedrukt werd.

Geplaatst door Dimitri Maene, 19 september 2013 18:48:08

Donza

Mijn grootmoeder was Rosette Van Autreve (had nog een broer Raymond die de fabriek nog even verder gedaan heeft en een zus Giselle overleden in 2001). Voor zover ik mij kan herinneren noemde haar moeder Berta, dus de grootmoeder van mijn ma.
Berta zal dus mijn overgrootmoeder geweest zijn (nooit gekend :) )
Leuk om te weten dat er nog overblijfselen van de fabriek in omloop zijn :)

Geplaatst door Bart Vandaele, 23 september 2013 12:33:29

Donza

@ Bart:
Ik heb nog bijkomende info mbt. de oprichter van de fabriek en de vroege geschiedenis. Maar het lijkt me beter dat via mail te versturen. Ik neem aan dat niet iedereen hier boodschap heeft aan de familiegeschiedenis.

Geplaatst door Dimitri Maene, 25 september 2013 19:17:34

Donza

@ Bart:
mijn mailadres (verwijder de hoofdletters): dimitri.maeneDIT_IS_OVERBODIG@gmail.com

Geplaatst door Dimitri Maene, 25 september 2013 20:20:05

donza zsdels

beschik je nog over deze zadels ( ook beschadigde zijn ok )

Geplaatst door VAN STEENKISTE, 26 oktober 2014 08:04:28

Bromfiets helm Donza expo 58

Ik heb een Donza helm ,expo 58 gekregen van een bromfietsmaker die met pensioen gaat
Geplaatst door Johan Arijs, 04 augustus 2022 18:18:08

Bromfiets helm

Ik ben via mijn moeder een van de nazaten van R. Van Autreve-Van Hauwaert.
Die helm is echt een zeldzaamheid. Ik weet dat ze dat ooit gemaakt hebben (als kind heb ik er ooit 1 gehad), maar ik ken niemand die dat nog heeft.
Je hebt beslist een uniek stuk.
Geplaatst door Dimitri Maene, 17 oktober 2022 19:12:46

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web