Uit de wasserette van Henk …

 

De Paarse Brigade werden ze genoemd, de ploeg van Jan van Erp. Jan van Erp was een zakenman die wagonladingen tegels uit Italië importeerde om die vanuit zijn bedrijf in het wielerdorp Schijndel in de bouw af te zetten. De rondborstige Brabander was een groot liefhebber van de motorcross en van de koers. Om voor zijn bedrijf aan de weg te timmeren en privé volop van die twee sporten te kunnen genieten, ging hij sponsoren. De in de jaren zeventig vermaarde crosser Gerrit Wolsink mocht op zijn steun rekenen en in de wielersport wilde hij een eind maken aan het zwarte gat waar veel talentvolle amateurs in vielen als ze naar de profs overstapten. Ze kwamen niet aan de bak en stopten al na korte tijd teleurgesteld met hun sport. Jan van Erp wilde van zijn ploeg een ... 

... opleidingsinstituut maken met topamateurs die na de overstap op basis van prestaties en klasse bij een goede ploeg terecht konden. Om die jongens goed op te leiden ging hij in zee met Jan Gisbers, een slimme man die na zijn eigen wielercarrière allerlei ideeën had ontwikkeld hoe amateurs beter kon worden voorbereid op een profbestaan. Bij de meeste amateurploegen reden de renners voor eigen eer en glorie en was er geen enkel verband. Gisbers leerde de jongens samen te werken, omdat dit tot meer resultaten zou leiden. Er was geen specifieke kopman, maar de renner die die dag goede benen had kon op de steun van de hele ploeg rekenen. Op die manier bouwde Gisbers in enkele jaren tijd een ploeg die heel succesvol is geweest en waarvan diverse renners een grootse profcarrière hebben gerealiseerd. De meest aansprekende voorbeelden daarvan zijn Jan Raas, Henk Lubberding en Bert Oosterbosch geweest, terwijl André Gevers in 1975 wereldkampioen op de weg bij de amateurs werd. Gisbers besteedde veel aandacht aan het onderdeel ploegentijdrit en hij beleefde een hoogtepunt in zijn carrière toen drie van zijn jongens (Bert Oosterbosch, Guus Bierings en Bart van Est) samen met Jan van Houwelingen in 1978 wereldkampioen werden in het loodzware nummer 100 kilometer ploegentijdrit. De Paarse Brigade heeft een geweldige erelijst opgebouwd en als ik verder nog één naam mag noemen – zonder anderen te kort te doen – dan is dat die van Piet van der Kruijs. Piet was de wegkapitein, die iets ouder dan zijn ploeggenoten, de assistent van Gisbers was in het peloton. En Jan van Erp? Die heeft er al die jaren van genoten.

Tot volgende week!”

Henk Theuns

  

Door Fred van Slogteren, 11 maart 2015 9:00

Piet van der Kruijs

Dat klopt helemaal, van Piet van der Kruijs. IK weet dat nog toen ik als jonge amateur de 3 Daagse Ronde van Noord-Holland won. Ondanks dat ik een broekie was ik na het winnen van de tijdrit onomstotelijk de kopman dankzij Piet.

In dit verhaal mag ook Piet van Leeuwen niet ontbreken. Destijds een 'vader' voor jonge amateurs.

Geplaatst door Bart van Est, 12 maart 2015 06:07:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web