De Burgerlijke Stand van 10 augustus.


Michel LAURENT (1953, Frankrijk)

Deze renner uit Midden-Frankrijk (Saône-et-Loire) was tussen 1975 en 1984 een van de betere Franse profrenners. Hij werd in die tijd ook een beetje onderschat, want hij reed in de schaduw van eerst Bernard Thevenet en later Bernard Hinault. Als Michel Laurent in onze tijd beroepsrenner was geweest dan zou hij waarschijnlijk tot de held aller Fransen zijn uitgeroepen, want dan waren zijn kwaliteiten aanzienlijk hoger ingeschat. Hij was een meer dan behoorlijke klimmer en tijdrijder en hij reed meestal een goed klassement. Hij was op zijn best in wat kleinere rondritten en op zijn erelijst staan overwinningen in Parijs-Nice, de Ronde van Corsica, twee maal de Ronde van de Middellandse Zee, drie keer de Ronde van de Vaucluse, de Dauphiné Libéré en het Criterium International. In het grote rondewerk kwam hij iets te kort, hoewel hij een keer als zevende eindigde in de Tour de France en de enige keer dat hij de Ronde van Italië reed werd hij vierde. Voorts won hij de Waalse Pijl en als totaliteit mag hij bijzonder trots zijn op zijn palmares. Hij won in de Tour de France slechts ...

... één etappe en dat zullen veel Nederlandse wielerliefhebbers zich nog wel herinneren. Het was de zestiende rit van Issoire naar Saint Étienne in  de Tour van 1983. Laurent en onze Henk Lubberding waren ontsnapt en verdedigden een voorsprong van ruim een minuut. Ze verzaakten allebei niet en ze gingen er eerlijk om sprinten. Lubberding begon op kop en de kansen van de Nederlander werden iets ruimer ingeschat omdat de jarige van vandaag bekend stond als een degelijk strijkijzer. De aankomst was op een brede weg en Laurent kwam aan de rechterkant langszij. Lubberding was van mening dat hij als de man op kop mocht bepalen hoe hij wilde rijden en stuurde naar rechts, Laurent meenemende tot aan de dranghekken. Die had geen keus meer en ook geen uitweg en maakte met fiets en al een spectaculaire salto. Lubberding kwam winnend over de streep, maar werd door de jury gediskwalificeerd en zo won Michel Laurent zijn enige etappe in de de Tour de France. Na zijn afscheid was hij enkele jaren ploegleider. (Foto: archief dewielersite.net)

De andere op 10 augustus geborenen zijn:

AUGUSTYN, John-Lee (1986, Zuid-Afrika)
BÖLTS, Udo (1966, Duitsland)
DE DECKER, Björn (1988, België)
GARCIA, Jonathan (1981, Verenigde Staten)
GOBBI, Michele (1977, Italië)
LOMMERS, Niels (1990, Nederland)
MAES, Romain (1913, overleden 22.02.1983, België)
PATTERSON, Sidney (1927, overleden 28.11.1999, Australië)
SOUKHOROUTCHENKOV, Sergei (1956, Rusland)
TEIRLINCK, Willy (1948, België)
WELLENS, Bart (1978, België)
WESSELING, Gerard (1939, Nederland)
ZOONTJES, Cees (1944, overleden 28.04.2011, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 10 augustus 2011 0:00

Michel Laurent

Henk Lubberding kan zich nog steeds kwaad maken over de zege van Laurent in de Tour etappe naar St Etienne. Wel of geen fout van Lubberding, Laurent had nooit als winnaar aangemerkt mogen worden. Na zijn val bleef hij lang op de grond liggen (gebroken sleutelbeen). Jean Luc Vandenbroucke kwam ruim een minuut na Lubberding als tweede over de finish en zou na dikwalificatie van Lubberding de etappewinnaar moeten zijn.

Geplaatst door Piet van der Meer, 10 augustus 2014 09:56:21

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web