Uit de ordners van Jan

“In 1981 behaalde Hennie Stamsnijder in de modderpoel van het Spaanse Tolosa de eerste Nederlandse wereldtitel bij de professionele veldrijders. Het masker van bagger brak door zijn van oor tot oor reikende gulle lach helemaal open. Hij stak zijn gebalde vuist in de lucht. Voor Stamsnijder had het hele seizoen in het teken van dit kampioenschap gestaan en dat werd beloond met de hoogste titel. Roger De Vlaeminck was zijn raadgever. "Ga niet te snel in de aanval, heb geduld", had die gezegd. In de voorlaatste ronde plaatste de Belgische favoriet Roland Liboton een demarrage. De 26-jarige renner uit Enter bleef echter rustig en deed ...

... geen trap teveel. De Zwitser Albert Zweifel werd nerveus en reed het gat dicht. Op het moment dat Liboton en Zweifel nog niet bekomen waren van hun inspanning ging Stammie vol aan. Hij sloeg een gat dat hij uiteindelijk uitbouwde tot maximaal 50 seconden. Van de andere Nederlanders werd Kees van de Wereld negende, Reinier Groenendaal veertiende en Wil Brouwers vijftiende.

Op 20 februari 1983 zaten fotograaf Cor Vos en zijn echtgenote Carla een dag in een Engelse cel. Via tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon hij zijn reis vervolgen.
Aanleiding was het feit dat ze niet de juiste papieren konden tonen bij de douane. Die papieren waren een week eerder bij een bezoek aan de wielertrainingskampen in Zuid Frankrijk uit zijn auto gestolen.
In de zomer van 1982 moest Vos al eens een nacht in een politiecel doorbrengen na een handgemeen met de politie in het Engelse Goodwood.

Op 20 februari 1986 greep Jos Lammertink zijn zoveelste herkansing met beide handen aan. In de Ronde van Valencia sloop de 27-jarige Tukker mee in een kopgroep als verdediger van de leiderstrui van Bert Oosterbosch. Op de eindstreep in Masamabrell slokte het peloton met Oosterbosch de vluchtgroep op en sprintte Jos Lammertink – een volle neef van Stamsnijder - naar de overwinning. Een geschenk uit de hemel voor de lange man uit Wierden en het einde van een zwarte periode in zijn wielerleven. Een jaar eerder werd na afloop van Parijs-Nice vastgesteld dat hij nog niet volledig hersteld was van de ziekte van Pfeiffer, waaraan hij een paar jaar eerder had geleden. Er zaten schimmels tussen zijn weefsels en alleen met maanden rust zou hij kunnen genezen. Lammertink zette de fiets op zolder met de mededeling van Peter Post dat als hij hersteld zou zijn hij een nieuwe kans in de ploeg zou krijgen. En die belofte werd in 1986 gestand gedaan. Het was het jaar dat de geboren pechvogel kampioen van Nederland op de weg werd.

De internationale verjaardagskalender van vandaag ziet er als volgt uit: Pierre Verhaegen (1902) uit België, Charles Pelissier (1903) en André Zimmermann (1939) uit Frankrijk en Bim Diederich (1922) en Jean Goldschmit (1924) uit Luxemburg.

Tot volgende week”

Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 20 februari 2006 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web