18e etappe Pinerolo – Col du Galibier 200,5 kilometer


Gerrie Knetemann zei eens tegen me, toen we het in 2000 over het verschil in populariteit tussen voetbal en wielrennen hadden: “Wielrennen kan soms erg saai zijn, maar op het eind wordt het altijd spannend.” Kneet had gelijk, ook al had hij niet kunnen voorzien dat het in een drieweekse etappekoers als de Tour soms twee weken kan duren voor het spannend wordt. Vorige week in de Pyreneeën verzaakten de favorieten, maar vandaag is veel goed gemaakt. Het werd een mix tussen het oude en het nieuwe wielrennen. Op 60 kilometer voor de aankomst in de beklimming van de Izoard wist ik niet wat ik zag toen Andy Schleck toedeloe riep en binnen twee minuten een gat had van een halve minuut. Dat naalddunne lijfje bleek vol kracht en adrenaline te zitten en bracht dat met veel souplesse over op de pedalen. Als een stofzuiger ...

... zoog hij de hele kopgroep op die zich op 45 kilometer na de start had gevormd met drie Nederlanders in de gelederen. De aanwezigheid daarin van Joost Posthuma en de Belg Maxime Monfort, ploeggenoten van de Schleckjes, bleek een hoger doel te dienen. Joost hield het tempo tientallen kilometers hoog en de Belg startte zijn gangmaakmotor toen Schleck de voorste restanten van de kopgroep bereikte. In een straf tempo sleurde Maxime zijn patron naar de top van de Lautarat en bij de afsplitsing naar de finish bovenop de Galibier was het andermaal toedeloe. Pas op vier kilometer voor de finish kreeg het Luxemburgse talent het moeilijk, maar hij bereikte solo en dolgelukkig de finish. Op het moment dat hij de andere favorieten verliet, begreep ik niet dat die niet reageerden. Naarmate de koers vorderde kreeg ik door dat de enige die dat had gekund Evans was, maar dat die toch weer in zijn oude rol van afwachter verviel. Pas op zeven kilometer voor de finish begreep hij de ernst van de situatie omdat hij bezig was de Tour te verliezen. Staand op de pedalen met het koppie schuin worstelde de angsthaas zonder hulp van wie dan ook nog wat van de achterstand af. Zijn situatie in het klassement is nog niet hopeloos, maar omdat de overige favorieten voor de zege het geheel lieten afweten en de achtervolging geheel aan hem overlieten moet zijn fysiek behoorlijk zijn aangetast en moet hij morgen maar zien of hij de meubels nog kan redden. Contador lijkt voorgoed uitgeschakeld en de gele trui van Voeckler hangt nog aan een draadje van 15 secondjes. Basso en Cunego werden er niet afgereden, maar wekten allebei niet de indruk dat ze hun krachten hebben gespaard voor morgen. Als Andy Schleck het hoofd koel houdt en op l’Alpe d’Huez nog een minuutje of twee kan pakken, dan vieren we zondag - 53 jaar na Charly Gaul - de vijfde Luxemburgse Touroverwinning in de geschiedenis. Michel Wuyts opperde tijdens de indrukwekkende opmars van de jongste Schleck dat België het kleine Luxemburg maar moest annexeren. Goed idee, als wij dan de Belux aan ons land plakken dan is wielersucces voor de komende jaren ons deel. Met de twee Schleckjes, Gilbert en Vanendert worden we dan weer een grote wielernatie. Heeft alleen maar voordelen: België heeft eindelijk een regering, Luxemburg is het rijkste land van de EU maar zit wel met het minderwaardigheidscomplex van dat kleine landje en Nederland kan zonder concessies aanschuiven bij de G20. Ze hadden vannmiddag in Brussel die grote plannen zo kunnen regelen. Het schijnt dat ook Gesink voor vandaag grote plannen had, maar behalve een mislukte aanval om bij de kopgroep te geraken heb ik hem alleen maar zien aanklampen. Tot Evans eindelijk ging koersen en hij er direct af moest. Dit was volgens mij de eerste koninginnenrit sinds de dagen van Pantani dat ik echt heb zitten genieten. (Foto: © Cor Vos)

De rituitslag:

1.    Andy Schleck (Lux.Leopard) 200,5 kilometer in 6.07’56”
2.    Fränk Schleck (Lux.Leopard) op 2’07”
3.    Cadel Evans (Aus.BMC) op 2’15”

Beste Nederlander: 21. Robert Gesink (Rabobank) op 5’35”

Algemeen klassement:

1.    Thomas Voeckler (Fr.Europcar) 79.34’06”
2.    Andy Schleck (Lux.Leopard) op 15”
3.    Fränk Schleck (Lux.Leopard) op 1’08”

Beste Nederlander: 20. Rob Ruigh (Vacansoleil) op 20’05”

Groene trui: 1. Mark Cavendish (GB.HTC) 300 pt.
Bollentrui: 1. Jelle Vanendert (B.OP-Lotto) 74 pt.
Witte trui: 1. Rein Taaramäe (Est.Cofidis) 79.43’42”

Door Fred van Slogteren, 21 juli 2011 20:00

Eindelijk vuurwerk.

De dubbel Giro-Tour is in het 'Nieuwe Wielrennen' dus niet meer mogelijk. Jammer dat de Ronde van Italië volgend jaar waarschijnlijk weinig toppers mag verwelkomen.

Geplaatst door Paul, 22 juli 2011 09:54:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web