Muzikale intermezzi in de Tour de France

 

“In 1958 waren de Brabanders Wout Wagtmans en Wim van Est door hun prestaties in de Tour zo populair dat de platenjongens van die tijd handel roken. Dat betekende tekstje maken, muziekje erbij en opnemen maar. Ook het hoesje vertoont de haast waarmee dit alles is gebeurd. Daarop zijn namelijk portretjes van de twee volkshelden op knullig getekende wielrennertjes geplakt op een wijze waarvoor een getalenteerde kleuterschoolleerling zich zou hebben geschaamd. Dat de twee hun grote Toursuccessen toen al achter de rug hadden was niet van belang, want de populariteit was er nog, hoewel enigszins tanende. Wout en Wim hadden uiteraard geen bedenkingen, omdat …

… het maar een paar uurtjes werk zou zijn, waarna - volgens de platenbazen - de zilvervloot zou binnenlopen. Zonder morren zongen ze daarom:  

Je zadel schaaft en schuurt, geen water in de buurt;
de zon is moordend heet, de wegen zijn niet breed.
Maar gaan de benen rap, dan win je een etap,
dan vlieg je zonder pech, als koning van de weg’.


Dit meesterwerkje heette ‘Tour de France’ en het werd in 1966 nogmaals opgenomen, maar nu door een professional. Tony Bass zorgde ervoor dat de zang in ieder geval van een iets hoger niveau was. Verder was de tekst hier en daar wat gewijzigd omdat ploegleider Kees Pellenaars het lied moest worden ingefietst. De zin ‘Dan vlieg je zonder pech, als koning van de weg’ bleek veranderd in: ‘De Pel is zonder pech, de koning van de weg’. Dat de immer sigaren rokende ploegleider geen rol speelde in de oorspronkelijke versie was overigens geen verrassing. Hij was na diverse conflicten over geld na de Tour van 1957 door de KNWU terzijde geschoven. In 1964 maakte hij echter een opvallende comeback met een commerciële ploeg, gesponsord door het omroepblad Televizier, een formatie die onder zijn leiding enkele jaren aan de Tour heeft deelgenomen. Ook dat leidde in 1964 tot een singeltje, waarin De Pel wordt genoemd.
Na 1958 en 1966 volgde afgelopen jaar, ter gelegenheid van de Tourstart in Rotterdam, nog een opname van ‘Tour de France’, met Kinderkoor Prettig Weekend. De rollen van wijlen Wagtmans en Van Est zaliger waren overgenomen door niemand minder dan de bekende vocalisten Leontien van Moorsel en Joop Zoetemelk. Laatstgenoemde had er flink voor geoefend, liet hij weten.     
En Pellenaars? Die haalde in 1968 nogmaals de plaat, nadat Jan Janssen in dat jaar de Tour de France had gewonnen. Ted de Braak leende zijn stem aan het lied: ‘Jan, Jan, Jan, je was geweldig’. In de tekst wordt plagerig verwezen naar een uitspraak van Pellenaars die tijdens die Tour liet weten dat als Janssen de Tour kon winnen, zijn schoonmoeder dat ook kon, een uitspraak die hem na de eerste Tourwinst van een Nederlander behoorlijk is ingewreven. Zelfs werd de betreffende schoonmoeder – de 81-jarige mevrouw De Wit-Van de Kieboom - door de pers opgespoord en haar mededeling dat Janssen zich niet ongerust hoefde te maken, omdat zij zich niet meer op een racefiets zou wagen, moet een hele geruststelling voor Jan zijn geweest. Het is waarschijnlijk dat het plaatje van Ted de Braak nooit in de Bredase villa Hier is ‘t! is gedraaid. Daarvoor was de tekst: ‘Elke schoonmama, die lap je aan je laars, zelfs de supersnelle van meneertje Pellenaars’, te pijnlijk.

Jos van Nierop


 

Door Fred van Slogteren, 15 juli 2011 10:00

afgang

Als we de ploegleiding moesten geloven was het hooggebergte voor de rabobank. Nou dat hebben we dus gezien, wat een afgang zeg.
Frieslan boppe.

Geplaatst door gerard hiemstra, 15 juli 2011 13:50:49

ROY

Vanavond de avondetappe bekeken met een wat moeilijk volgbare Mies Stolker. De redactie(hoeveel man/vrouw is dat?) had daar toch wat meer "effort" in mogen steken, denk ik dan.
Waarom niet op zo'n avond singer-songwriter/oud-renner Jan Willem Roy uitgenodigd. En wel op de dag dat Roy excelleert en de bolletjestrui pakt. JW zingt ook leuk over zijn fietsverleden. Dat zo'n Smeets dat niet oppakt met al zijn "off the record" muziek know how!
Overigens, de vader van JW, Wimke Roowà (vlgs de Veldhovense uitspraak), fietste ook al. Daarbij komt nog dat W. Roy naast de fameuze koersfietsenconstructeur Nol van Herk ( merknaam AVH)woonde.
Moet ik noch meer redenen aandragen om JW voor het voetlicht te krijgen???

Geplaatst door theo, 16 juli 2011 01:03:32

afraffelen

Je hebt gelijk Theo, de Avondetappe verliest elk jaar aan kwaliteit. Die wat minder bekende zangers uit de regio kwamen vroeger nog wel aan bod, maar daar is nu geen tijd meer voor. Toen was er wel tijd voor wat langere late-night-gesprekken in intieme sfeer. Nu moet er veel te veel tussendoor. Een overzicht van de gereden etappe, die iedere wielerliefhebber al drie keer heeft gezien, spelletjes, vooruitblik op de volgende rit, interviewtjes die al eerder zijn uitgezonden en zo vliegt de tijd voorbij. Gasten worden uit Nederland ingevlogen voor rekening van de NOS en krijgen hooguit drie vragen, waarvan de antwoorden dan vaak nog door tijdgebrek worden afgekapt. In al die haast is het ontspannen sfeertje volledig weg. En als je Michel Stolker goed zegt te kennen, dan moet je die niet uitnodigen. Mies moet je de ruimte kunnen geven en ik vond het een beetje zielig en respectloos zoals deze oude coryfee en zeer interessante man behandeld werd. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 16 juli 2011 07:50:38

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web