Hoe is het Slogblog Tourspel ontstaan?

 


Vandaag geen tussenstand van het Slogblog Tourspel en daarom is er ruimte iets over de buitenlandse deelnemers te vertellen, zoals ik had beloofd. Vooral het Team Tubney Woods doet het opvallend goed en daarom zal iedereen wel nieuwsgierig zijn wie zich achter deze naam verschuilt. De slogblog heeft in het algemeen niet over buitenlandse belangstelling te klagen, want behalve bezoekers uit eigen land komen er met grote regelmaat wielerliefhebbers langs uit België, Zweden, Zwitserland, Rusland, Mexico, Indonesië, Finland, Duitsland, ...

... Canada, Spanje, Engeland, Italië, de Verenigde Arabische Emiraten, Luxemburg, Frankrijk, Moldavië, Denemarken, Bulgarije en de Sechellen. Ik kan me daar weinig bij voorstellen en ik denk dat het hoofdzakelijk om Nederlanders in het buitenland gaat die heimwee hebben naar wat er in het vaderland op wielergebied gebeurt. Heimwee ligt ook ten grondslag aan het ontstaan van dit spel en de deelname van Tubney Woods en Oxford Instruments. Dat zit zo. Van 1995 tot 2008 heb ik in Engeland voor Oxford Instruments gewerkt, een industrieel bedrijf met producten ten behoeve van wetenschappelijke instrumentatie voor de pharmaceutische industrie. De bedrijfslocaties van dit grote bedrijf liggen allemaal in de omgeving van Oxford, de beroemde universiteitsstad. Een van die locaties is Tubney Woods, waar ik met veel plezier heb gewerkt. Ik miste Nederland nauwelijks, behalve in de maand juli als de Tour bezig was. Hoewel het niet aan informatie ontbrak, miste ik vooral de continentale beleving van het spektakel in Frankrijk, waar de Britten veel afstandelijker mee omgaan, dan wij. Er is wel veel belangstelling, voor de verrichtingen van met name Cavendish, maar die is er in die periode ook volop voor voetbal, cricket, rugby en noem maar op. Engeland heeft een grote goktraditie en wedden op van alles en nog wat is er aan de orde van de dag. Fantasy spelletjes zijn dan ook al jaren populair, vooral binnen bedrijven. Zo is bij mij het idee van een Fantasy Tourspel ontstaan, dat in 1997 voor het eerst is gespeeld, in 1998 in sterk verbeterde vorm is voortgezet en in 1999 en alle volgende jaren ongeveer in elkaar zit als nu het Slogblog Tourspel. Toen ik daar mee bezig was, was mijn heimwee direct verdwenen en dankzij het spelletje voelde ik mij in de maand juli nauw betrokken bij de Tour in een land waar veel mensen liever een balletje slaan op de golfcourse of volkomen opgewonden over cricket praten en geen testmatch overslaan. In mijn opzet is het spel veel minder voorspelbaar dan de meeste Tourspelletjes en omdat dit ook in de praktijk zo bleek te zijn, werd het snel populair op de locatie van Oxford Instruments waar ik toen werkte. Het gevolg was dat steeds meer locaties van het bedrijf gingen meedoen.
Ik ging er helemaal in op, fietste zelf in die tijd veel in de prachtige Engelse countryside en verder kon ik uiting geven aan mijn nooit vervulde jongensdroom wielerjournalist te worden. Aan de dagelijkse uitslagen begon ik commentaren toe te voegen waarvoor ik op de site een dagelijks verschijnend Fantasy Tour Journal schreef, een mini-slogblog met commentaren op de etappe van die dag, het verloop van het spel en achtergrondinformatie over de geschiedenis van de Tour de France. In 2006 nam ik de gelegenheid te baat om de toen net uitgekomen biografie van Rini Wagtmans - Ongekend - in mijn eigen woorden in afleveringen te publiceren en in het laatste jaar dat ik dit heb gedaan heb ik zelfs een persiflage gemaakt op de beroemde Inspector Morse verhalen, die – zoals jullie bekend zal zijn – in Oxford spelen. Morse en zijn onafscheidelijke assistent Lewis raakten bij een bedrijf, dat sterk aan Oxford Instruments deed denken, betrokken bij enkele dopingschandalen in de Tour de France. Daarin fantaseerde ik – onwetend van op handen zijnde ontwikkelingen – dopingaffaires bij elkaar, waarin al gewag werd gemaakt van dyn-epo en wherabouts-fraude die de Tour van 2007 zo hebben overschaduwd. Kortom ik heb er destijds in Engeland veel plezier aan beleefd en ik vind het prachtig dat ik vier jaar later mijn Tourspel op de slogblog kan voortzetten. Ik kon het uiteraard niet laten mijn vroegere collega’s van Oxford Instruments en Tubney Woods enthousiast te maken om mee te doen. Ik had geen enkele mogelijkheid ze op wat voor manier dan ook, te bevoordelen. Integendeel, ik heb ze pas gemaild toen de bonuspunten voor de gokkers al waren vergeven en ze met achterstand moesten beginnen. Ze zijn echter wel met een hele ploeg en many people know more than individuals. Het succes van Tubney Woods moet dan ook worden toegeschreven aan grote kennis van zaken of … helderziendheid. En de inspiratie doen de dames en heren op in … Tubney Woods, Zie foto.

Ad van der Linden


 

Door Fred van Slogteren, 12 juli 2011 12:01

Tubney Woods

Nu ik weet wat de achtergrond van TW is, vraag ik me af of jullie geen dopingcontroles moeten gaan houden.

Geplaatst door Michel, 13 juli 2011 16:10:59

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web