9e etappe Issoire – Saint Flour 208 kilometer


Dit kan niet, ik geloof mijn ogen niet, was het eerste dat door me heen schoot toen ik een zwarte auto Juan-Antonio Flecha en in diens verlengde Johnnie Hoogerland zo van de weg zag rijden. Een auto van de Franse televisie werd later meegedeeld en het leek een bewuste actie. Terwijl Johnnie door de lucht zeilde en dacht ik direct aan opzet. Een van de weinige smaakmakers van de eerste Tourweek werd op bijna misdadige wijze geëlimineerd. Ik dacht terug aan de keren dat ik een volgwagen moest besturen in de Ronde van het Groene hart en de instructiebijeenkomsten voor de chauffeurs op de dag voorafgaand. Alles in het belang van de veiligheid van de renners werd ons meegedeeld. Nooit risico nemen en bij gevaarlijke situaties eerst remmen, auto zo ver mogelijk aan de kant en NOOIT doordouwen. De Ronde van het Groene Hart is een kleine, onbelangrijke koers op de UCI-kalender, maar in de grootste wielerkoers ter wereld laten ze cowboys los die de regels aan hun laars lappen en met de levens van de renners spelen. Vacansoleil en de ploeg van ...

... Flecha onthouden zich voorlopig van commentaar tot er morgen een gesprek met alle betrokkenen heeft plaatsgevonden. Op zich verstandig als de conclusie maar is dat hier gewoon sprake was van een keuze, waarbij het belang van de renners ondergeschikt is gemaakt aan dat van de auto. Van mij mag deze chauffeur vervolgd worden voor poging tot doodslag, net als de juryleden die deze man toestemming gaven de kopgroep te passeren. Het was verder een krankzinnige etappe met grote namen als slachtoffers. Vinokourov uit de Tour, Van Den Broeck uit de Tour, het is niet te geloven. De enige lichtpunten zijn dat Gesink er vandaag goed doorheen is gekomen en dat Luis Léon Sanchez voor Rabobank deze bizarre etappe heeft gewonnen. Verder wil ik er niets meer over kwijt, behalve dat het grootste wielerspektakel ter wereld in veel opzichten tegen grenzen is aangelopen en er alle reden is voor zelfonderzoek om de Tour veel minder gevaarlijk te maken. En als de organisatie daar zelf niet het initiatief voor neemt dan moeten de sponsors en de renners maar eens in actie komen. Als het niet veiliger wordt, dan komen de grote ploegen volgend jaar niet meer. (Foto: © Cor Vos)

De rituitslag:

1.    Luis Léon Sanchez (Sp.Rabobank) 208 kilometer in 5.27’09”
2.    Thomas Voeckler (Fr.Europcar) op 5”
3.    Sandy Casar (Fr.FDJ) op 13”

Beste Nederlander: 19. Rob Ruijgh ( Vacansoleil) op 4’07”

Algemeen klassement:

1.    Thomas Voeckler (Fr.Europcar) 38.35’11”
2.    Luis Léon Sanchez (Sp.Rabobank) op 1’49”
3.    Cadel Evans (Aus.BMC) op 2’26”

Beste Nederlander: 15. Robert Gesink (Rabobank) op 4’01”

Groene trui: 1. Philippe Gilbert (B.OP-Lotto) 217 pt.
Bollentrui: 1. Johnnie Hoogerland (Ned.Vacansoleil) 22 pt.
Witte trui: 1. Robert Gesink (Ned.Rabobank) 38.39’12”

Door Fred van Slogteren, 10 juli 2011 20:00

Beschaving

Als moralist van dienst zou ik daar nog aan toe willen voegen dat Johnny Hoogerland een groot compliment verdient. Ik hoorde hem na afloop, in tranen, maar nergens een onvertogen woord. Als wielrennen door zijn entourage en randvolk vaak een bedenkelijke status heeft, zijn er gelukkig nog de wielrenners. Vrij geïnterpreteerd naar een Joods spreekwoord, zou ik willen zeggen: met één beschaafde uitspraak van een coureur is het hele metier gezuiverd.
Pet af voor Johnny Hoogerland.

Joep Scholten

Geplaatst door joep scholten, 11 juli 2011 10:02:48

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web