De Burgerlijke stand van 8 juli.


Théo NYS (1939, België)

Een redelijke goede renner die van 1962 tot en met ‘65 professional was. Een coureur met inhoud, maar zonder eindschot, getuige het geringe aantal overwinningen, maar met een reeks ereplaatsen in klassiekers en andere zware koersen. Zoals in 1964 toen hij het erepodium bereikte in Bordeaux-Parijs, de monsterklassieker die voor een groot deel achter derny’s werd verreden. Achter de Fransen Michel Nedelec en Jean Stablinski werd de in Lommel geboren coureur derde. Hij is in mijn herinnering blijven hangen omdat hij in 1963 in de Ronde van Nederland min of meer verantwoordelijk was voor de eindzege van de Utrechter Lex van Kreuningen. Dat gebeurde in de vierde rit van Steenbergen naar Heerlen over 310 kilometer. Een pittige afstand met een loodzware finale in het Limburgse heuvelland. In het algemeen klassement stond de Haarlemmer Piet Steenvoorden fier aan de leiding met Van Kreuningen op de tweede plaats. De Utrechter was op wraak uit, omdat ...

... hij en nog enkele anderen zich per auto naar de officiële start lieten rijden terwijl de andere renners die eerste geneutraliseerde kilometers in de stromende regen op de fiets aflegden. De organisatie kon het niet waarderen en besliste dat de heren de gewonnen prijzen van de vorige dag niet uitbetaald zouden krijgen. Kwader kun je profrenners niet maken en Utrechtse Lex begon met nog honderd kilometer te gaan aan een solo die hem niet alleen de etappewinst moest brengen maar ook de oranje leiderstrui. Hij bouwde in mooie stijl een voorsprong op van enkele minuten, maar bij Sittard ging het licht langzaam uit en slonk zijn voorsprong zienderogen. En toen kwam de jarige van vandaag hem te hulp, door in zijn eentje de oversteek naar de eenzame koploper te maken, waarna de opzet van Van Kreuningen alsnog doorgang kon vinden. Althans gedeeltelijk, want Van Kreuningen kon het natuurlijk niet maken voor de etappewinst te gaan, na al het beulswerk van Nys. Zo won de Belg de rit en Van Kreuningen kreeg de oranje trui omgehangen, die hij met nog één rit te gaan niet meer afstond. Nys rukte op naar de vijfde plaats in het klassement. Op de slotdag kwamen beide heren in het peloton binnen en zonder extra inspanning bleek na afloop dat Théo Nys was opgeklommen naar de derde stek in de eindrangschikking omdat Wim van Est, de nummer drie van de vorige dag, had moeten opgeven (het beroemde Willy Alberti incident) en Piet Steenvoorden door pech op grote achterstand was geraakt. Hoe het Théo Nys verder is vergaan, daarvan heb ik geen idee. Evenmin hoe het leven van Lex van Kreuningen verder is verlopen. (Foto: archief dewielersite.net)

De andere op 8 juli geborenen zijn:

BERNAUDEAU, Jean-René (1956, Frankrijk)
BRUIN, Monique de (1965, Nederland)
BUYSSE, Kamiel (1934, België)
CREUX, Sophie (1981, Frankrijk)
FERRIER-BRUNEAU, Christel (1979, Frankrijk)
FERTONANI, Marco (1976, Italië)
MENDIA, Ane (1982, Spanje)
MERCADO MARTIN, Juan (1978, Spanje)
MERINO CRIADO, Pedro (1987, Spanje)
MINDLIN, Anton (1985, Rusland)
NAVARRO GARCIA, Daniel (1983, Spanje)
PAGNIN, Roberto (1962, Italië)
PREZIOSI, Carmine (1943, Italië)
RADOSZ, Robert (1975, Polen)
SAMYN, Willy (1938, België)
SERGENT, Jesse (1988, Nieuw Zeeland)
TIRALONGO, Paolo (1977, Italië)
VAN DE KERCKHOVE, Bernard (1941, België)
VINK, Menno (1969, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 8 juli 2011 0:00

Theo Nys

Beste,
Theo is nu een 76jaar. Hij rijdt nog dagelijks mee met een wielerploegje.
Menig jong geweld moet het afleggen tegen Theo's wielerkunsten.
Hij geniet nog volop van het leven.

Geplaatst door Tgh, 19 juli 2015 11:47:02

theo nijs

Theo maakt het nog altijd goed , fiets nog altijd en als hij de kans heeft er nog eens iemand af te rijden dan is het zover , Hij geniet nog volop van het leven.
Geplaatst door kleine Theo, 21 mei 2017 14:44:26

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web