5e etappe Carhaix – Cap Fréhel 164,5 kilometer


CHUTE!!! CHUTE!!! CHUTE!!! Peter Post heeft me eens verteld dat als dat woord met kracht uitgesproken door de Tourradio schalde, hij altijd van schrik verstijfde. Hij wist ook zeker dat al zijn collega’s datzelfde gevoel hadden. Lag één van zijn renners erbij? En zo ja, bleef-ie liggen of stond-ie gelijk weer op. Weliswaar krimpend van de pijn, maar als er niks gebroken was, dan werd die eerste pijn al snel minder en kon er weer opgestapt worden. Een gevoel van intense opluchting als geen van zijn renners erbij lag, of datzelfde gevoel vertraagd als het wel zo was en er geen schade was opgelopen. Als de ploegleiders van nu dezelfde instelling hebben als die uit de tijd van Post, dan is er ...

... veel geschrokken vandaag. Vooral Riis, Van Houwelingen, Peeters en Demol kregen het hard te verduren toen hun kopmannen er bijlagen. Contador kwam met de schrik vrij, Gesink heeft diverse kneuzingen en schaafwonden maar verloor geen tijd, Boonen wel en is zwaar aangeslagen en zijn kansen de Tour morgen te kunnen voortzetten zijn vooralsnog duister. Brajkovic werd zwaar gewond naar het ziekenhuis vervoerd en daarmee is Dirk Demol zijn kopman kwijt. De oorzaak van dit alles kent iedereen. Te veel renners, te veel druk en nervositeit bij de ploegen die nog niks gewonnen hebben, en - zie het geval van Nikki Sörensen - levensgevaarlijke toestanden met motards tussen en langs de renners waar eigenlijk geen ruimte is. Niemand zegt echter: dit pikken we niet, dit moet veranderen. Dat was allemaal in het peloton, maar wat gebeurde er voorop? De Fransen die na vier dagen nog steeds met angstig lege handen staan, gingen met drie man in de aanval, maar kregen geen kans. In de finale nog een even moedige als onzinnige poging van Voeckler en Roy (hij weer), die zoals iedereen wist, natuurlijk ook geen schijn van kans maakte. Dus werd het een massasprint met de man als winnaar die iedereen blindelings voor iedere vlakke rit tipt. Mark Cavendish zat niet lekker in de laatste kilometer maar toen hij eindelijk de ruimte kreeg had hij zoveel zuivere snelheid dat hij ze er allemaal oplegde. Number one is in the pocket, twitterde hij een kwartier later naar zijn familie op het eiland Man. (Foto: © Cor Vos)

De rituitslag:

1.    Mark Cavendish (GB.HTC) 164,5 kilometer in 3.38’32”
2.    Philippe Gilbert (B.OP-Lotto) z.t.
3.    José Joaquin Rojas (Sp.Movistar) z.t.

Beste Nederlander: 17. Rob Ruijgh (Vacansoleil) z.t.

Algemeen klassement:

1.    Thor Hushovd (Noo.Garmin) 17.36’57”
2.    Cadel Evans (Aus.BMC) op 1”
3.    Fränk Schleck (Lux.Leopard) op 4”

Beste Nederlander: 15. Robert Gesink (Rabobank) op 20”

Groene trui: 1. Philippe Gilbert (B.OP-Lotto) 120 pt.
Bollentrui: 1. Cadel Evans (Aus.BMC) 2 pt.
Witte trui: 1. Geraint Thomas (GB.Sky) 17.37’09”

Door Fred van Slogteren, 6 juli 2011 18:00

Groene Trui

De Groene Trui s voor Gilbert. Rojas is gedeklasseerd bij de tussensprint. Hij zou Petacchi daar een klap verkocht hebben. Boonen morgen van start. Garate, met een kleine breuk in de rechterbovenarm, start ook. Velasco van Euskaltel, net als Brajkovic, met sleutelbeenbreuk uit de Tour.

Geplaatst door Philip, 06 juli 2011 20:26:16

Gecorrigeerd

Bedankt Philip. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 07 juli 2011 05:33:02

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web