De Burgerlijke stand van 6 juli.

Joop van ROSSEM (1951, Nederland)

Hij wordt vandaag 60 jaar en hij is in Den Haag en omgeving wereldberoemd in het aldaar residerende hechte wielerwereldje met legendarische wielerverenigingen als Sparta en De Spartaan. Joop was in het begin van de jaren zeventig een geduchte wielrenner, die bij de amateurs flink wat criteriums won, vijf keer bij de eerste tien reed in amateurklassiekers en verder een echte prijsrijder was. Op weg en baan, want op de pistes van het Olympisch Stadion, Alkmaar, Oudenbosch en bij Ahoy’ op Zondag behoorde Joop tot de smaakmakers. In 1974 werd hij beroepsrenner, maar dat was een zeer tijdelijke bevlieging. Misschien had hij wel iets in de wielersport kunnen bereiken, als hij niet samen met zijn vader in 1971 een fietsenwinkel was begonnen, die al snel de status kreeg van een racefietsspeciaalzaak. Dat was hard werken, waardoor het trainen er vaak bij in schoot. Hij begon zelf fietsen te bouwen, maar er was niemand die hem het vak wilde leren. Tot hij bij Jasper Bouma terechtkwam, de Amsterdamse framebouwer (Jabo) die met zijn zaak in het Brabantse Dongen terecht was gekomen. Die wees hem de weg in dit zeer aparte vak en hij kon zijn ideaal realiseren. Dat was Italianen bouwen en het liefst zoals alleen Italianen dat kunnen. Tijdens een verblijf in ...

... dat land keek hij zijn ogen uit. Kwijlend keek hij naar topmerken als Masi en De Rosa, het summum van wielerschoonheid. De Italianen wilden hem echter niet wijzer maken dan hij al was en daarom kocht hij een subliem frame van De Rosa, sloopte dat en kwam achter alle geheimen. Ze hebben het hem niet kwalijk genomen, want enkele jaren later tekende Joop een contract met de beroemde fabrikant voor het exclusieve importeurschap van dit grote merk. In 1985 verhuisde Van Rossem Wielersport naar Wateringen onder de rook van de residentie en daar zit Joop nu al weer meer dan 25 jaar. Na de staalbouw is hij met zijn eigen merk eerst overgestapt op aluminium en later op carbon, frames die hij niet meer zelf maakt maar uit China en Italië importeert en onder eigen merk verkoopt. Gemiddeld zo’n 150 wielrenners zet hij jaarlijks nog op de fiets. Zelf fietsen doet Joop ook nog regelmatig. Vaak alleen en een paar keer per jaar met mannen als Cees Bal, Jan Janssen, Jo de Roo en de hele Tacx-ploeg. Het ga je goed Joop, nog vele jaren in goede gezondheid en een fijne verjaardag toegewenst. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 6 juli geborenen zijn:

ANGLADE, Henry (1933, Frankrijk)
ATSMA, Joop (1956, Nederland)
BAKKER, Liesbeth (1986, Nederland)
BALIANI, Fortunato (1974, Italië)
CROMWELL, Tiffany (1988, Australië)
GEURTS, Jos (1939, België)
GROEN, Tiemen (1946, Nederland)
LAVERDE JIMENEZ, Luis Felipe (1979, Colombia)
LE GREVES, René (1910, overleden 25.02.1946, Frankrijk)
MARANGONI, Alan (1984, Italië)
MOTTIAT, Louis (1889, overleden 05.06.1972, België)
RIVERA, Francesco (1983, Italië)
SINNIGE, Job (1990, Nederland)
TALABARDON, Yannick (1981, Frankrijk)
TSUJI, Takamitu (1981, Japan)
YATES, Jeremy (1982, Nieuw Zeeland)

 

 

Door Fred van Slogteren, 5 juli 2011 22:00

Verjaardag Joop van Rossum

Mooi verhaal over Joop van Rossum.
Nam mij vroeger weleens mee naar de wedstrijden toen ik nog geen eigen vervoer had.
Gefeliciteerd en nog vele jaren.

Geurt Bauw.

Geplaatst door Geurt Bauw, 06 juli 2011 09:52:20

Joop van Rossum

In bovenstaand stukje staat dat Joop van Rossum bij de amateurs flink wat criteriums won.
Als ik Joop van Rossum citeer uit een interview met Jan Zomer in Wielerexpress 2007 valt het aantal overwinningen nog wel mee. Joop van Rossum: "Ik kon mijn plan goed trekken bij de amateurs, howel ik alleen de Ronde van Hoogerheide wist te winnen."
Joop had een jongere broer die wel goed kon fietsen, ik meen dat het Jan was (dus ook J. van Rossum) en die won wel veel wedstrijden. Misschien zijn Joop en Jan verwisseld.
In de jaren zeventig reed er in de Achterhoek een goede renner Hennie Rossen. Meer dan eens, als hij een goede uitslag had gereden, werd zijn naam in het blad "Wielersport" verbasterd tot Joop van Rossum. Dit tot groot verdriet van Hennie, die er een ingezonden brief aan waagde.

Geplaatst door Piet van der Meer, 06 juli 2013 12:17:54

Jan van Rossum Sr en Jr.

Hallo Piet, fijn om weer wat van jou in de rubriek te vernemen. Op de 1e plaats de aandacht voor Jan van Rossum Sr. die jaren geleden zelfs nog voor mijn tijd de stalen ros besteeg, nadat hij in die tijd zijn zware werkzaamheden als straatmaker ( aardbolbekleder ) ja in die tijd zat je nog hele dagen met de knietjes in het zand, dan moest er getraind worden, ja na een vermoeiende dag, en toch wist Jan Sr. redelijke resultaten te boeken. Ja Joop had meer broers die de wielerbacil hadden geerfd van Pa. Na Joop, was er Hans, Jan Jr. en de Benjamin Leen ( tje )alle reden goede uitslagen, echter zonder een van de broers tekort te doen was Jan toch wel de beste, voor zover ik mij kan herinneren. Vele insiders van onze sport wisten dat Jan vele jaren sukkelde met de longen, de dood menig malen in de verte gezien, hij zij mij eens Theo, vandaag of morgen is het gedaan. Nu er schijnen toch wonderen te bestaan! Tijdens de Ronde van het Statenkwartier van een maand geleden, zag ik een opgetogen Jan ( Jr. )en vertelde ik ben weer als nieuw het gaat steeds beter met mij. Wat was het geval Jan heeft een nieuwe donor long ontvangen, die goed functioneerd, en dat was voor mij een reden om de gehele Familie van Rossum te feliciteren met het verlengen van het leven van Jan.Overwinningen op de fiets is mooi, je brood te verdienen met de handel van racefietsen is mooier, maar om je broer te zien herrijzen, daar kan volgens mij niets aan tippen. Overigens Jan Sr.(84 jaar ) is volgens Jan Jr. in een perfecte conditie. Dit alles kwam mij in gedachten bij het vermelde stukje van onze wielervriend Piet van der Meer. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 06 juli 2013 22:07:30

broers

De broers van Rossum hebben ook een zus gehad. Helaas erg jong overleden , 18 jaar dacht ik. Scheet van een meid heb nog wel eens haar toenmalige verloofde gezien en gesproken.

Geplaatst door Piet Kettenis, 09 juli 2013 06:32:24

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web