3e etappe Olonne-sur-Mer – Redon 198 kilometer


Een rit van de Vendée naar Bretagne met een klim van de vierde categorie in de vorm van een superhoge brug bij Saint Nazaire. Indrukwekkende beelden waar Niki Terpstra de blits had willen maken door die ene punt voor het bergklassement te pakken. De Fransman Delage klom echter iets beter en is nu samen met Philippe Gilbert eerste in het klassement van de bollen. Overigens de complimenten aan Terpstra en de vier andere koplopers die er vanuit het vertrek vandoor gingen. Het is echter window dressing voor de sponsor, want het heeft geen enkele zin. De sprintersploegen bepalen al jaren het ...

... verloop van dit soort etappes. Laat maar lopen tot het aantal minuten achterstand op een kopgroep vermenigvuldigd met 10 kilometer bepaalt waar het gas erop gaat. Dat is al jaren het scenario van de vlakke etappes. Massasprints kunnen soms spectaculair zijn, maar als de jury gaat bepalen wat in die laatste kilometer oirbaar en niet oirbaar is, zijn we bezig ook dit spektakel aan regels te binden. Laat maar kwakken, want de goede sprinters zijn allemaal cowboys die uitdelen en incasseren en daar zelden over piepen. Het hoort erbij en het is de kers op de slagroom na een doorgaans supersaaie rit. Hushovd en Cavendish waren onderling iets aan het regelen en vergaten voor de zege te gaan. Moet kunnen, zei Stennie de lokale Chinees in Wilnis altijd. En dus werd het een mooie zege van Tyler Farrar op de fourth of July. Geen Nederlander bij de eerste achttien, want wij hebben alleen Theo Bos en Pim Ligthart in die specialiteit en die zijn er allebei niet bij. Als nou maar niemand gaat zeuren dat we geen sprinters meer hebben, nadat we jarenlang hebben liggen ouweneelen dat de Nederlanders er in de bergen allemaal werden afgereden. Rabobank rijdt voor een podiumplaats van Gesink en daar is de hele ploeg op ingericht. Vacansoleil hebben de vrijbuiters in huis en me dunkt dat ik ze al behoorlijk aan het werk heb gezien. Het klassement is vrijwel ongewijzigd gebleven en morgen zie we weer verder. (Foto: © Cor Vos)

De rituitslag:

1.    Tyler Farrar (VS.Garmin) 198 kilometer in 4.40’21”
2.    Romain Feillu (Fr.Vacansoleil) z.t.
3.    José Joaquim Rojas (Sp.Movistar) z.t.

Beste Nederlander: 19. Rob Ruijgh (Vacansoleil) z.t.

Algemeen klassement:

1.    Thor Hushovd (Noo.Garmin) 9.46’46”
2.    David Millar (GB.Garmin) z.t.
3.    Cadel Evans (Aus.BMC) op 1”

Beste Nederlander: 24. Robert Gesink (Rabobank) op 12”

Groene trui: 1. José Joaquin Rojas (Sp.Movistar) 65 pt.
Bollentrui: 1. Philippe Gilbert (B.OP-Lotto) en Mickaël Delage (Fr.FdJ) e.a. 1 pt.
Witte trui: 1. Geraint Thomas (GB.Sky) 9.46’50”

Door Fred van Slogteren, 4 juli 2011 20:00

Hommage aan Ton Verheij

Gisteren in Tour du Jour refereerde Johan Derksen aan een sportdokter. Als speler van Veendam kregen ze daar bepaalde pillen van die je tot vroeg in de morgen naar het plafond lieten staren. Het wordt er allemaal verteld op een manier die je de vraag doet stellen waarom Eberhard van der Laan zich druk maakt over Coma zuipen: ga sporten, fietsen voetballen of wat dan ook en je hoeft helemaal niet meer coma te zuipen. Zo ongeveer.
Derksen noemde de naam van de dokter en ik had hem weer op het netvlies. Hij speelde ook voor huisarts en sportarts bij de KNWU.
Jammer dat dit soort dokters het beeld bepalen. Van toeten nog blazen weten en dan graag in de schijnwerpers die stralen op grote sportprestaties. Gelukkig zijn er ook anderen. Met één maakte ik kennis in de jaren zeventig. Ik noem hem Adelbert en hij was sportarts bij FC Twente. Hij nodigde me uit om met een paar fietsvrienden naar Enschede te komen voor conditietests. Hij had namelijk behoefte aan vergelijkingsmateriaal om de duur betaalde voetbaljongens eens voor te houden hoe het werkelijk met hun conditie stond. Gewone amateurs scoorden daarin beduidend beter, zo bleek. Adelbert nam zijn hobby, want dat was sportarts zijn toen vooral, zeer serieus.

Ook serieus nam fietsvriend, huisarts te Arnhem en tevens sportarts, Ton Verheij zijn beroep. Ton was verslingerd aan fietsen. Daarnaast greep hij het aan om de mens onder fysieke belasting te bestuderen en te begeleiden. Hij publiceerde daarover. Ton heb ik wel eens de best gedocumenteerde sportdokter van het westelijk halfrond genoemd. Ooit deelden we een week lang een kamer ergens begin oktober op Mallorca, fietsveteranen uit heel Europa kruizen daar dan de degens. Tijdens die avonden voor het slapen kwam de hele medische databank voorbij en verklaarde hij het waarom van elke kramp, verzuring of vertraagd herstel.
Dat zal zich niet meer herhalen want Ton is afgelopen vrijdag overleden. Vijf jaar de ziekte van Kahler (een vorm van beenmergkanker) hadden hem definitief gesloopt. Wat hij desondanks in die vijf jaar nog allemaal deed, is voor een gezond mens al bijna ondoenlijk. Als je daar alle chemokuren, beenmergtransplantaties en andere behandelingen bij optelt, sta je voor een prestatie die nauwelijks te bevatten is.

Ton hoorde tot de categorie sportdokters waar het predicaat ‘medisch geschoold gajes’ beslist niet op slaat. Wel was hij het soort dokter dat zich met passie liet leiden door kennis. Jammer dat in de nieuwsmedia vooral geinponems als Derksen en halve zolen als Jacobs de nadruk zo malicieus verkeerd leggen. Luisterend naar hen komt slechts die categorie in beeld komt waar de wielersport zich voor zou moeten schamen dat ze deel uitmaken van haar entourage.

Geplaatst door joep scholten, 05 juli 2011 09:27:28

nederlandse sprinters

kenny van hummel liet in de ronde van turkije nog zien dat hij ook aardig kan sprinten. in tour du jour gisteren werd van hummel ook 'vergeten'...

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 05 juli 2011 10:04:13

Moraalridder

...'geinponems en halve zolen als Derksen en Jacobs...'! Wat fijn dat er dan nog een Joep Scholten is: Slogblogs eigenste moraalridder!

Geplaatst door André Stuyfersant, 05 juli 2011 10:33:19

Moraalridder

Ik weet niet of de reactie van André sarcastisch is bedoeld, maar ik kan mij prima vinden in de omschrijving van Joep. Na vergelijking met RTL7 valt de kwaliteit van de Avondetappe dan toch wel echt op, wat je verder ook van Mart Smeets mag denken.

Geplaatst door Jac, 05 juli 2011 11:12:53

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web