De Burgerlijke stand van 1 juli.


Tom Jelte SLAGTER (1989, Nederland)

Bij Rabobank hebben ze jarenlang jonge rennertjes geselecteerd op klimtalent en het resultaat is dat de bank over een paar jaar een team kan samenstellen vergelijkbaar met de oranje Basken van Euskaltel. Na Dekker, Gesink, Ten Dam, Mollema, Kruijswijk is ook Tom Jelte Slagter een klimmertje met grote mogelijkheden. In 2009 reed hij nog bij Ruiter Dakkapellen een zogeheten LSE-formatie toen hij een plaatsje kreeg aangeboden in de opleidingsploeg van Rabobank. Hij greep de kans met twee handen aan en daarna is het snel gegaan met de Groninger. Een provincie zo plat als een pannenkoek brengt in enkele jaren tijd zo maar twee goede klimmers voort. De renner uit Slochteren – alleen daarom al is hij mij sympathiek – werd in de Rabo-kleuren kampioen van Nederland bij de beloften en hij won daarnaast nog enkele mooie koersen. Goed genoeg om na een jaar al te mogen doorstromen naar het hoogste niveau in de wielrennerij: de UCI Worldtour. Het is helaas niet helemaal gelukkig verlopen. Hij had dit jaar aanvankelijk weinig koersdagen, normaal voor een eerstejaars prof, maar kreeg tot zijn verrassing in april een oproep zich klaar te maken voor ... 

... de Giro d’Italia. Wat een kans al zo vroeg in zijn carrière om aan het grote werk te mogen ruiken. Iets oudere collega’s als Mollema en Kruijswijk hadden die kans direct gegrepen en dat voornemen zat ook in het hoofd van Tom Jelte. Hij zou op een dag de kranten halen, zo nam hij zich voor. Hij slaagde volledig in zijn opzet, alleen anders dan hij zich had voorgesteld. Twee dagen nadat Wouter Weylandt op dramatische wijze in de Giro om het leven was gekomen, werd er weer een zware valpartij gemeld op twintig kilometer van de streep in de vijfde etappe van Piombino naar Orvieto. Het was een renner van Rabobank en iedereen in de ronde hield de adem in. De jonge coureur bleef bewegingloos liggen en het zag er ernstig uit. “Nee hè, niet weer”, dacht iedereen, maar toen de eerste volgers zich over hem heen bogen gaf hij gelukkig weer tekenen van leven. Hij werd naar het ziekenhuis in Orvieto vervoerd waar een hersenschudding en een gebroken oogkas werd geconstateerd. Hij moest een nachtje blijven en werd toen naar Nederland vervoerd en in Amersfoort verder behandeld. Het kwam helemaal goed en vrij snel kon hij de training hervatten. Afgelopen zondag bij het NK zag ik hem weer een smak maken. Ik hoop dat hij vandaag onbezorgd zijn 22ste verjaardag kan vieren. (Foto: © Cor Vos)

De andere op 1 juli geborenen zijn:

BLAAUW, Niels de (1984, Nederland)
CALZATI, Sylvain (1979, Frankrijk)
DE CALUWÉ, Edgard (1913, overleden 16.05.1985, België)
DEVAERE, Ken (1983, België)
DRUMMEN, Jef (1940, overleden 24.09.2006, Nederland)
ELLIOTT, Malcolm (1961, Groot Brittannië)
GUTIÉRREZ PASTOR, Cecilio (1984, Spanje)
LASA LARRAIA, Gaizka (1982, Spanje)
LECHNER, Eva (1985, Italië)
LEUKEMANS, Björn (1977, België)
NAZÁBAL MIMENDIA, José (1951, Spanje)
POSSONI, Morris (1984, Italië)
PRONK, Matthé (1974, Nederland)
RICCÒ, Ricardo (1983, Italië)
TSCHOPP, Johann (1982, Zwitserland)
VAN LOOCKE, Jurgen (1980, België)

SPEEL MEE IN HET SLOGBLOG TOURSPEL!

Vanaf de tijd dat dit bericht zichtbaar is heb je nog precies 60 uur om je aan te melden voor HET SLOGBLOG TOURSPEL. Doe je het binnen 24 uur dan krijg je 100 punten. 

Door Fred van Slogteren, 30 juni 2011 22:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web