Van de boekenplank van Wim …


NEDERLANDS WIELERJAARBOEK 1973

door Hans Coolegem
 
 
 
In mijn kast staat een heel rijtje wielerjaarboeken gemaakt door Herman Harens. Handige naslagwerken waarin je per jaar alle uitslagen kunt vinden. Voor een pennenridder als ik een regelmatig aangesproken bron van informatie. Herman is daar in 1985 mee begonnen en hij heeft zijn zilveren jubileum inmiddels gevierd. Drie jaar vóór Herman met zijn vruchtbare arbeid begon heeft het trio Wim van Eyle, Jan Cornelisse en Jan Zomer al iets dergelijks geprobeerd, maar dat was geen succes. Ze waren niet de eersten, want in 1973 was er al eens een poging gedaan door …

… de Rotterdamse journalist Hans Coolegem. Die verzamelde in dat jaar alle uitslagen van 1972 en maakte er dit handzame boekje van. Als je er iets prozaïsch in wil lezen, kom je van een koude kermis thuis, want er staan alleen maar uitslagen in. Plus heel veel prachtige foto’s. Behoudens het omslag allemaal in zwart/wit, maar dat past wel in de nostalgische gevoelens die dit boekje bij je oproept. Coolegem was in het jaar van verschijnen als sportverslaggever gespecialiseerd in het wielrennen voor amateurs in dienst van de krantencombinatie Rotterdams Nieuwsblad/Haagsche Courant en het was hem opgevallen dat er in tegenstelling tot België zo weinig in een overzichtelijk geheel was vastgelegd, waar het uitslagen betrof. Zonder aan een gat in de markt te denken, bracht hij toen voor eigen rekening en risico dit boekje uit. Honderdnegentig pagina’s vol met uitslagen uit binnen- en buitenland. Financieel werd het geen succes wat Hans er niet van weerhield in 1991 het vak van uitgever te gaan uitoefenen. Voor tal van opdrachtgevers maakt hij sindsdien bladen en boeken en daarin speelt de wielersport nog steeds een rol. Zo ken ik hem als de maker van het rondeboek van de Ronde van het Groene Hart en hetzelfde doet hij ook al jaren voor de Ronde van Nederland, de huidige Eneco Tour. Hans is een wielerkenner en –liefhebber en dat is gebaseerd op zijn verleden als wielerverslaggever. Van 1976 tot 1990 deed hij alle grote wielerreportages voor zijn krant, volgde hij tien keer als verslaggever de Tour de France en bezocht hij verre buitenlanden om er voor zijn lezers de wereldkampioenschappen te verslaan. Een aardige man, die van werken houdt en op z’n 66ste nog dagelijks aan de gang is met zijn bedrijf: Coolegem Media.

SPEEL MEE IN HET SLOGBLOG TOURSPEL!
 

Vanaf de tijd dat dit bericht zichtbaar is heb je nog precies 74 uur om je aan te melden voor HET SLOGBLOG TOURSPEL. Doe je het binnen 38 uur dan krijg je 100 punten. 

Door Fred van Slogteren, 30 juni 2011 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web