Historie Tour de France 1977 - 1e etappe


1e etappe Fleurance - Auch 237 kilometer

"Dat de sprinters in de eerste Touretappe het hoogste woord zouden hebben stond bij voorbaat vast. De favorieten hadden er belang bij een gecontroleerd koersverloop, want de volgende dag stond al de eerste bergetappe op het programma. Geletruidrager Thurau vond het prima dat er op een massaspurt werd aangestuurd, want daarmee zou zijn gele trui geen gevaar lopen. Wel was er een nieuwtje in de geschiedenis van de Tour, want voor het eerst werd er na 140 kilometer koers een tussensprint ingevoerd, meetellend voor het puntenklassement. De Duitser zorgde er voor dat hij met hulp van de Raleighs voorin zat en als tweede over de streep kwam om ook de leiding in die rangschikking te behouden. En zo werd het een erg saaie tocht door het departement van De Cher, een dunbevolkte streek met weidse akkers vol met druivenranken. Met een gemiddelde van ...

... 32 kilometer per uur peddelde de karavaan in bloedhitte naar Auch waar inderdaad een massasprint plaatsvond die werd gewonnen door de Fransman Pierre-Raymond Villemiane, voor zijn landgenoot Jacques Esclassan en de Belg Wilfried Wesemael van de Frisol-ploeg. Niemand had zich bovenmatig ingespannen, want in de verte lonkten reeds de Soulor, de Aspin, de Tourmalet en de Aubisque waarvoor ze de in deze wandeletappe gespaarde energie hard nodig zouden hebben. (Foto: archief dewielersite.net)

De rituitslag:

1.    Pierre-Raymond Villemiane (Fr.Gitane) 237 kilometer in 7.09’01”
2.    Jacques Esclassan (Fr.Peugeot) z.t.
3.    Wilfried Wesemael (B.Frisol) z.t.

Beste Nederlander: 19. Henk Lubberding (Ned.TI-Raleigh) z.t.

Algemeen klassement:

1.    Dietrich Thurau (Dld.TI-Raleigh) 7.15’17”
2.    Gerrie Knetemann (Ned.TI-Raleigh) op 4”
3.    Eddy Merckx (B.Fiat) op 8”

Tot morgen!"

Jan Houterman

SPEEL MEE IN HET SLOGBLOG TOURSPEL!

Vanaf de tijd dat dit bericht zichtbaar is heb je nog precies 46 uur om je aan te melden voor HET SLOGBLOG TOURSPEL. Doe je het binnen 10 uur dan krijg je 100 punten. 

Door Fred van Slogteren, 1 juli 2011 14:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web