Historie: Tour de France 1977 - Proloog


Proloog in Fleurance 5 kilometer

"Dietrich Thurau, het jonge West-Duitse talent van de TI-Raleigh-ploeg, was ongenaakbaar op de vijf kilometer lange omloop die in Fleurance was afgebakend voor de proloog. Tienduizenden bezoekers waren op het rondje afgekomen, vooral om hun favoriet Bernard Thevenet aan te moedigen. Die kwam echter niet verder dan de 18e tijd op bijna twintig seconden van de nog maar 22 jaar zijnde Didi uit Frankfurt. Het was vooral de wijze waarop Thurau naar zijn eerste gele trui fietste die bewondering en respect afdwong. Dat was pure klasse. Ploeggenoot Gerrie Knetemann, ploegmakker van Thurau, had vier seconden meer nodig om de vijf kilometer door de straten van Fleurance af te leggen. De Kneet hield er in ieder geval een tweede plaats aan over. Eddy Merckx (derde) verspeelde acht seconden en het verlies van een handvol andere Tourfavorieten moest ...

... zelfs in dubbele cijfers worden uitgedrukt. De dubbelslag van de Raleighs was het resultaat van een gedegen voorbereiding en Ruud Bakker, de verzorger van de ploeg, verklaarde het aldus: “Als je in zo’n proloog over welgeteld vijf kilometer hoge ogen wil gooien moet je tijdens de uren vóór de start al veel gereden hebben. Onze ploeg trainde daarom ’s morgens ruim twee uur. Daarna was het tijd voor de inwendige mens en de verzorging. De afstand tussen het hotel en het parcours in Fleurance, ongeveer 25 kilometer, werd eveneens op de fiets overbrugd.” (Foto: archief dewielersite.net)

De rituitsleg en algemeen klassement:

1.    Dietrich Thurau (Dld. TI-Raleigh) 5 kilometer in 6’16”
2.    Gerrie Knetemann (Ned. TI-Raleigh) op 4”
3.    Eddy Merckx (B. Fiat) op 8"

Tot morgen!"

Jan Houterman

SPEEL MEE IN HET SLOGBLOG TOURSPEL!

Vanaf de tijd dat dit bericht zichtbaar is heb je nog precies 70 uur om je aan te melden voor HET SLOGBLOG TOURSPEL. Doe je het binnen 34 uur dan krijg je 100 punten. 

Door Fred van Slogteren, 30 juni 2011 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web