Radio Tour de France …


“1977 was het eerste jaar van Radio Tour de France, in de vorm zoals we dat programma nu nog steeds kennen. Uitgezonden op iedere Tourdag tussen 14.00 en 19.00 uur op Hilversum 3, onder het motto Pop op de Pedalen. Het programma beleeft dit jaar zijn 34ste editie met dat verschil dat het al jaren geleden naar Radio 1 is verhuisd. Kenmerkend voor het programma is dat er ieder uur een verse presentator aantreedt en dat waren toen de beste deejays die bij de publieke omroep voorhanden waren. Zij speelden plaatjes, schakelden regelmatig naar de verslaggevers in de Tour en praatten het allemaal vrolijk aan elkaar. Het waren in die tijd stuk voor stuk etherberoemdheden, want de stemmen van Eddy Becker, Herman Stok, Lex Harding, Joost den Draaijer, Ferry Maat, Tom Blom, Vincent van Engelen en Jan van Veen waren bij iedere luisteraar meer dan bekend. De verslaggevers in de Tour waren in die beginjaren ...

... Heinze Bakker, Evert ten Napel, Hans Prakke, Mart Smeets en natuurlijk de legendarische Theo Koomen. Hij was de superstar van dit gezelschap en minstens zo populair in Nederland als Jopie Zoetemelk onze nationale favoriet in wie wij geloof bleven houden. Zijn ongebreidelde enthousiasme was spreekwoordelijk, waarmee hij zich wel eens dingen veroorloofde die journalistiek niet konden. Who cared? Hans Prakke – een trouwe bezoeker van de slogblog – stond in 1977 aan de wieg van het legendarisch geworden item De Kneet Story. Dagelijks liet hij in het laatste uur van de uitzending Gerrie Knetemann aan het woord voor een gesproken column. Al na enkele afleveringen hing Nederland aan de lippen van de voormalige stratenmaker en Kneteriaanse uitdrukkingen als ‘harken’, ‘de martelgang van Kromme Leendert’, ‘de dood of de gladiolen’, ‘opgebaard over de streep komen’ werden gemeengoed in het Nederlandse taalgebruik. De muziek werd altijd uitgezocht door de rijk besnorde Rotterdammer Herman van der Velden, een opgewekte man die het programma een typische, zomerse sfeer wist te geven. Zo slaagde hij er in om Wim Kerkhof en Herman Piek, twee Rotterdamse straatzangers die als The Amazing Stroopwafels op de Lijnbaan altijd veel publiek trokken, de platenstudio in te krijgen waarna hun nummers tijdens iedere uitzending van Radio Tour de France opvallend veel werden gedraaid. Het programma zou ook  nog een dagelijkse quiz gaan bevatten, waar de luisteraars die de dag ervoor een briefkaart hadden ingestuurd met daarop de naam van de dagwinnaar kans maakten op een transistorradio. Dat was althans de bedoeling, maar het feest ging niet door. De redactie had verzuimd een kansspelvergunning aan te vragen bij de minister van Justitie en hoewel dat toen wielerliefhebber Dries van Agt was, moest de quiz worden afgeblazen. Een beginnersfout. Radio Tour de France schalde in de grote jaren van het Nederlandse cyclisme door kantoren en fabrieken en als het mooi weer was kon je als voetganger op straat meegenieten als de stem van Theo Koomen vanuit geopende portierramen over het asfalt knalde: “Moedertje, moedertje, dat waren nog eens tijden!!!” (Foto: © Cor Vos)

 
Jan Houterman

SPEEL MEE IN HET SLOGBLOG TOURSPEL!

Vanaf de tijd dat dit bericht zichtbaar is heb je nog precies 72 uur om je aan te melden voor HET SLOGBLOG TOURSPEL. Doe je het binnen 36 uur dan krijg je 100 punten.

Door Fred van Slogteren, 30 juni 2011 10:00

Knetiaanse uitdrukkingen

...de zogenaamde Knetiaanse uitdrukkingen van Gerrie waren dus door hem 'geleend'. De mooiste en bloemrijkste uitdrukkingen zoals de 'dood of de gladiolen', 'opgebaard over de streep komen', 'uitgewoond' en 'de martelgang van Kromme Leendert' werden gebezigd in de, inmiddels legendarische fietsenzaak van Van der Bergh, en de geestelijke vaders daarvan waren en zijn Joop Stakenburg, Joop Rijnink en Van den Bergh zelf. Kneet had wat dat betreft een heel goed oor. Ere wie ere toekomt!

Geplaatst door André Stuyfersant, 30 juni 2011 11:34:58

Radio Tour de France 1977

Als ik me goed herinner, begon Felix Meurders in 1977 het eerste uur van Radio Tour de France steeds met een minder bekend Beatles-nummer. In die tijd waren de rode en blauwe verzamelalbums met alle vroegere hits uitgekomen maar waren de originele Beatles albums nog slechts zeer moeizaam tweedehands te koop.
Het idee van Radio Tour de France presentator Meurders was voor een nieuw en jong publiek geweldig om een breder Beatles-repertoire te leren kennen. Dit is bijna 35 jaar later uiteraard niet te vergelijken met het huidige muziek-aanbod en media-mogelijkheden.

Geplaatst door Ad van der Linden, 01 juli 2011 20:30:07

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web