Niemand kent mij ...


Gisteravond werd door de EO een lange documentaire uitgezonden over Thomas Dekker met de titel Niemand kent mij. Geertjan Lassche, de maker, volgde de geschorste wielrenner de laatste anderhalf jaar op de voet en maakte een onthullend portret van misschien wel het grootste wielertalent van Nederland. Ik zag bijna anderhalf uur lang een jonge man, die alles mee heeft, ontzettend blasé en ongelukkig zijn. Aan geld kennelijk geen gebrek, mooie huizen, good looks, een perfect rennerslijf, lieve ouders, goede vrienden, maar dat alles kon niet voorkomen dat ik vooral een eenzaam mens zag, die ik gedurende die uitzending nauwelijks heb zien lachen. Kenmerkend voor dit beeld is zijn favoriete zitplaats, een lederen fauteuil waarin hij met opgetrokken benen een plekje lijkt te zoeken bij het warme lijf van moeder. In 2002 toen de Nederlandse wielrennerij nauwelijks successen kende, zei Gerrie Knetemann eens tegen me: “Let op, de volgende Nederlandse Tourwinnaar zit er aan te komen.” Hij doelde op Thomas en sindsdien ben ik dat jonge ventje (foto) met belangstelling gaan volgen. Zes jaar later sprak ik met ... 

... Egon van Kessel over het talent uit Noord-Holland en die zei tot mijn verbazing dat het nooit wat zou worden met Thomas. “Hij is teveel binkie”, zei de man die in dienst van de KNWU jarenlang met de jeugd is bezig geweest. Een jaar later werd bekend dat Thomas zich in 2007 aan Epo had vergrepen en een schorsing van twee jaar moest uitzitten. Overmorgen zijn die voorbij en dan is Thomas weer gerechtigd te gaan koersen. Zo op het oog is hij in die twee jaar goed bezig geweest, want je ziet hem in de documentaire veel trainen. Niet genoeg overigens, want de maandelijkse gang naar inspanningsfysioloog Adrie van Diemen toonde een maand geleden nog aan dat Thomas nog ver verwijderd is van het niveau van de topper die hij is geweest. Hij mikt daarom op 2012 om zich weer als de oude Thomas met de besten te kunnen meten. We zullen het moeten afwachten. Hij heeft vanaf 1 juli wel weer een doel in zijn leven, maar behalve de discipline in zijn trainingsarbeid zal hij toch ook in de rest van zijn leven de nodige zelfbeheersing aan de dag moeten leggen. In de documentaire legt hij een aantal malen uit dat hij weinig grenzen kent, in alles extreem handelt en vaak destructief bezig is. Als hij daar geen verandering in aan kan brengen dan vrees ik het ergste voor zijn toekomst in de wielersport. Het is goed dat hij die analyse zelf kan maken, maar het vereist een groot karakter om er ook wat mee te doen. ‘Geluk is een besluit’, hoorde ik Mies Bouwman eens zeggen. Of ze dat zelf heeft bedacht is niet belangrijk, maar het is zeer waar. Het besluit nemen om vanaf nu alles te doen wat je leven ten goede kan veranderen, is makkelijk maar om het de komende tien jaar ook dag in dag uit in praktijk te brengen, is iets heel anders. Dan heeft hij allereerst rust in zijn leven nodig met een vaste thuisbasis, een goede relatie die hem steunt en terechtwijst als dat nodig is en minder aandacht voor de leuke dingen in het leven. Als hij als vedette met een prachtige palmares over een jaar of tien afscheid van de wielersport neemt, is er nog tijd genoeg om de miljoenen uit te geven. Maar dat geld zal hij mijns inziens alleen kunnen verdienen als hij vanaf nu tweehonderd procent voor zijn sport gaat leven en voor niets anders. Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper en al die andere coryfeeën van vroeger zullen hem graag vertellen hoe dat moet. Ik denk namelijk dat zij hem beter kennen, dan hij zelf. Succes Thomas, doe je voordeel met de tegenslag die je is overkomen. Wordt een Contador en geen Vandenbroucke. (Foto: © Cor Vos)

SPEEL MEE IN HET SLOGBLOG TOURSPEL!

Door Fred van Slogteren, 28 juni 2011 12:00

tomas

wat een slap gelul, Anquetil leefde en deed hetzelfde als Dekker daar hoor je fred niet over.

Geplaatst door Jos Kars, 28 juni 2011 12:15:15

Thomas Dekker

Was Anquetil niet een uitzonderlijke renner?!
Mooi geschreven Fred!

Geplaatst door Jan Quax, 28 juni 2011 12:27:21

Jos Kars

Beste Jos, zie:
http://wielersport.slogblog.nl/post/1/806
Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 28 juni 2011 12:58:05

Dekker

In de getoonde documentaire,heb ik geen seconde een vastberaden wielrenner gezien die een twede kans ktijgt en hem met beide handen aangrijpt!
Wat ik heb gezien,heeft mij hogelijk verbaasd.Een over het paard getilde jongeman,die te gemakkelijk aan zijn geld is gekomen en dat blijkbaar nog ten overvloede te besteden heeft.
Om van die tweede kans een succes te maken zal Thomas Dekker uit een heel ander vaatje moeten gaan tappen.
Het beantwoorden van de gestelde vragen in de documentaire,toonde een hooghartigheid,die totaal niet bij een serieuze topsporter past.
Hopelijk heb ik het totaal verkeerd gezien en logenstraft Dekker mijn betoog met prestaties.Dat is eigenlijk ook wat ik hem toewens want in het verleden heeft hij die onmiskenbaar getoond!

Geplaatst door Harry Hermkens, 28 juni 2011 16:51:24

Mooie docu. Hoogtepunt (of dietepunt):
Ik heb nog wel een zin in een frisje mam...

Vraagje: wie beschermt hij. Benieuwd of we dat ooit zullen weten.

Geplaatst door Paul, 29 juni 2011 10:34:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web