Uit de ordners van Jan …

 

“Op donderdag 30 juni 1977 startte in Fleurance de 64ste Tour de France. Deze Tour, waarin de Nederlandse teams van TI-Raleigh en Frisol bijzonder succesvol waren, zal vanaf aanstaande donderdag etappe na etappe op deze plaats herleven met een dagelijkse editie uit de ordners van Jan. Daarom vandaag de laatste voorbeschouwing waarvoor ik het blad Wielersport uit mijn archief heb gehaald om vast een blik op die Tour te werpen. Drie jaar geleden heb ik dat gedaan met de Tour van 1968, daarna met die van 1953 en vorig jaar was de Tour van 1982 aan de beurt. Dat waren voor Nederland succesvolle jaren en ook 1977 verdient die kwalificatie. Om al vast het geheugen op te frissen: de Nederlanders wonnen …

… vijf etappes, Raleigh won voor ons land voor het eerst sinds 1953 weer het algemeen ploegenklassement en Hennie Kuiper werd op slechts 48 seconden van Bernard Thevenet tweede in de eindstand. Naast de sportieve successen voor ons land was het ook de laatste Tour van Eddy Merckx en in het programma Radio Tour de France klonk voor het eerst de vermaarde Kneetstory. In verband met mijn werkzaamheden aan de Tour van 1977 en mijn vakantie stop ik even met mijn wekelijkse bijdragen en ontmoeten we elkaar weer op 15 augustus.

Dit exemplaar van Wielersport is nummer 22 van de 26ste jaargang en die verscheen precies op de dag van de proloog, donderdag 30 juni 1977. Op de cover zien we een zegevierende Fedor den Hertog bij de nationale titelstrijd in Beek. ‘Moed, klasse en een urenlange solo brachten Fedor zijn welverdiende kampioenschap’, staat bij de foto. De in België woonachtige renner van de Frisol-ploeg van Piet Libregts zou de donderdag daarop een van de dertien landgenoten zijn die aan de start van de Tour de France stond. Het rijden van Fedor in Beek riep bij velen herinneringen op aan de titelstrijd bij de amateurs in 1968, op hetzelfde Adsteegcircuit. Ook toen bekroonde Iwan de Verschrikkelijke een indrukwekkende solo met de titel. Was dit onverwachte kampioenschap dan eindelijk zijn late doorbraak bij de profs? De nieuwe kampioen was immers al 31 jaar. ‘Ik hoop in de Ronde van Frankrijk te kunnen bewijzen dat het geen uitschieter is geweest. Zo’n titel geeft vertrouwen voor de toekomst’, was voorlopig zijn commentaar. Zilver en brons waren er in 1977 voor Jan Krekels en Gerrie Knetemann. Bij de amateurs werd Piet Kuys, de huidige coach van de Rabobank-jonkies, kampioen van Nederland en bij de dames Nita van Vliet, de zus van Teun.

Wielersport schrijft in dit nummer over de mogelijke hoofdrolspelers in de Tour van 1977. ‘Nu de jonge revelatie Bernard Hinault niet start, verwachten we bekende namen aan het front als Lucien Van Impe, Bernard Thevenet, Joop Zoetemelk en natuurlijk ook Eddy Merckx. Opvallend is dat slechts tien teams op de deelnemerslijst staan. Brooklyn van Roger De Vlaeminck had geen interesse, Flandria (Pollentier en Maertens) verkoos wegens sponsorbelangen de Giro en de Vuelta, terwijl de meeste Italiaanse ploegen het inschrijfgeld van Felix Lévitan veel te hoog vonden. Bianchi is wel present, maar zonder Felice Gimondi.

In het blad is ook een heuse Tourballade opgenomen, geschreven door huisdichter A. Visser, en die wil ik jullie niet onthouden:

Donderdag gaat de grote strijd weer ontbranden,
begint de zo vermaarde Tour de France.
De renners uit diverse wielerlanden
zullen weer weken vechten voor hun kleine kans.
De weg is lang en veel obstakels wachten,
er komen dagen dat men dit beroep verwenst,
wanneer een tropenzon gaat vreten aan de krachten
of als men achterblijft terwijl de regen plenst.
Er komen dagen dat de bandjes snijden
in ’t wegdek, dat door hitte vloeibaar is,
maar het parool – kapot of niet – blijft: rijden!
Een hemel wacht na deez’ verdoemenis,
de stoet zal voortgaan, over slechte wegen,
dansen de klimmers uitgeput zich omhoog
daar wacht de kille kou, zo ongelegen
en mist onttrekt de renners aan het oog.
Men zal als Hannibal de Alpen weer bedwingen,
de karavaan zal niet te stoppen zijn
en bij het dalen lijkt het of de wielen zingen,
terwijl men tuurt en stuurt langs diep ravijn.
De waterdragers nimmer klein te krijgen,
als nijv’re bijen uren in de weer,
doen hun ondankbaar werk en blijven zwijgen
al gaat de kopman (die niet draait) tekeer.
En achter deze groep de bezemwagen,
gelijk een monster, wachtend steeds op buit,
die achterblijvers nodigend blijft vragen:
‘stap in en blaas die rode lamp toch uit.’
Veel werd verbeterd in de loop der jaren,
er is thans alle hulp bij onverwachte pech,
maar voor wie start ’t zij neo of ervaren,
blijft de ‘veroordeling’ dwangarbeider van de weg.
Eén zal de gele trui het laatste dragen,
zal in Parijs trots triomfator zijn,
en wie tenslotte hierin weet te slagen
moet op zijn minst van grote klasse zijn.
Zal Zoetemelk dit jaar de beste blijken?
Hij eindigde voortdurend – in de buurt –
gaat weer een ander met de overwinning strijken,
dan vrezen wij dat Zoetemelk… verzuurt!

Ik wens jullie allemaal fijne en spannende Tourweken. Als je je nog niet hebt opgegeven voor Het Slogblog Tourspel, doe het alsnog en als jullie – net als ik – er even tussenuit gaan dan wens ik jullie een hele fijne vakantie! Tot 15 augustus.

Jan Houterman

SPEEL MEE IN HET SLOGBLOG TOURSPEL!


 

Door Fred van Slogteren, 27 juni 2011 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web