Het was me het weekje wel!


Er was op sportief vlak over de afgelopen week weinig te melden, maar in de media worden we al behoorlijk opgewarmd voor de Tour de France, het jaarlijks hoogtepunt van het wielerseizoen. De nationale kampioenschappen, die vandaag in alle wielerlanden ter wereld worden verreden, wordt gezien als een mooie generale. Alleen in Italië werd dat gisteren al gedaan en de komende twaalf maanden zullen we wederom Giovanni Visconti in de Italiaanse driekleur zien rijden. Niet in de Tour de France overigens, want daar doet hij niet mee. Het grote item waar dagelijks krantenkolommen mee worden gevuld is uiteraard die Tour en de voorbeschouwingen en speculaties zijn eveneens traditie. Verder was er op tv het een en ander te zien dat de moeite waard was. Zoals de documentaire over Wim Koopman, de bekendste zwerver van Rotterdam, die TV Rijnmond afgelopen zondag uitzond. Behoudens de inleiding waar een juffrouw ons wilde doen geloven dat het hier om een grootheid uit het wielerverleden gaat, was het een mooi gemaakt item met optredens van de toenmalige concurrentsprinter Jan Jansen – met één S – en Jules Deelder. Woensdagavond zond de AVRO het eerste deel uit van ...

... een tweeluik over doping in de wielersport, gemaakt door journalist Gideon Levy die op zoek ging naar de bron van alle wielerkwaad. In een gesprek met Berend Nikkels hoorde ik uit de mond van deze sportarts dat Epo de bescherming is van de renner. Een renner die de Tour wil rijden heeft, volgens Nikkels, de keuze uit twee mogelijkheden en dat is Epo gebruiken of gaan sjoelen. Hij zal het wel iets genuanceerder bedoeld hebben, maar toch. Het deed me denken aan dokter Rolink, de medische wielergoeroe uit de jaren vijftig, die stelde dat doping geen doping is als het maar door een arts wordt toegediend, want renners die er behoefte aan hebben zijn ziek. Zijn wachtkamer zat dientengevolge jarenlang stampvol met doodzieke wielrenners. Afgelopen donderdag was Thomas Dekker (foto) volop in het nieuws. Volgende week zit zijn schorsing er op en mag hij weer fietsen en daarom wordt morgen bij de EO een documentaire over hem uitgezonden, terwijl er bij De Arbeiderspers een boek over hem verscheen. Dat de sport een groot slachtoffer gaat worden van de bezuinigingen die bij de publieke omroep worden doorgevoerd is nu al te merken. De aandacht voor Wimbledon is dit jaar minimaal en ook het jaarlijkse liveverslag van de TT in Assen is geschrapt. Van het NK wielrennen voor vrouwen en beloften werd alleen een stukje over de vrouwen uitgezonden. Het lijkt me dat ze in Hilversum beter kunnen gaan bezuinigen op de exorbitante salarissen van de kijkcijferkanonnen dan op de programma’s, maar dat zijn ze kennelijk niet van plan. Schrappen in de programma’s is het parool en als sportliefhebbers moet je maar afwachten wat overeind blijft. In ieder geval wordt op de Tour de France met de aanpalende Mart Smeets Show op de late avond niet bezuinigd, waarbij ik hoop dat een lekker opstandige Rob Harmeling dit jaar weer op de gastenlijst staat, het liefst als vaste sidekick. Voor de VARA Gids van deze week schreef Smeets een mooie analyse over de wielergeneratie 1985 met Andy Schleck en Thomas Dekker als uithangborden. Citaat: Ze zijn stoer, onconventioneel, spreken hun talen, kammen hun haren bijna niet, rijden in dure auto’s, hebben goede geurtjes onder de armen, zijn nonchalant, weten vaak hun waarde en soms ook niet, ze koersen op hun hartritme, lachen om verhalen van ‘oude knarren’, hebben vleugjes van arrogantie in hun achterzak, zijn allen goed aan het gewicht, afgetraind zelfs en willen graag de wielerwereld gaan beheersen. Einde citaat. Een passende beschrijving van de Thomas Dekker die ik afgelopen donderdag bij Knevel & Van den Brink aan tafel zag. (Foto: © Cor Vos)

SPEEL MEE IN HET SLOGBLOG TOURSPEL!

Door Fred van Slogteren, 26 juni 2011 8:00

TV Oost

Op TV Oost was een prachtig live-verslag van de NK voor beloften.
Waarom kan dat hier wel en niet live bij de NOS?

Geplaatst door Harry Hermkens, 26 juni 2011 10:21:43

Rob Harmeling

Rob als eigenwijze side kick naast Mart Smeets zou geweldig zijn. Een soort Jan Mulder met afwijkende standpunten en meningen. Maar ja Mart wordt niet graag tegengesproken.

Geplaatst door Michel, 26 juni 2011 10:25:47

RTL

Op RTL7 komt Wilfred Genee van 20.30 tot 22.40 uur met een dagelijks programma over de Tour. Als gasten schuiven Blijlevens, Danny Nelissen, Leo van Vliet en Michael Boogerd aan. Ze hebben ook 2 personen in de Tour. Daar kijk ik meer naar uit dan weer Mart Smeets

Geplaatst door Philip, 26 juni 2011 11:11:14

Smeets

ik lees net dat de eerste gasten bij Smeets Yve Leterme en...Paul de Leeuw de zijn.

Geplaatst door Philip, 26 juni 2011 11:12:38

RTL

De bovenstaande reacties lezende, denk ik: Wat Voetbal International kan, kan WM, Wielerrevue of Procycling toch ook? Presentator Genee (of "echte" wielerjournalist), Rob Harmeling in de Derksen-rol en Eric Vanderaerden als Gijpie...!! Ik voorspel Top-TV!

Geplaatst door Stefan, 26 juni 2011 17:25:39

Medisch geschoold gajes

Berend Nikkels, Dr. Rolink? Vroeger heetten ze nog dokter, nu hebben ze een voornaam. Maar in hun hoofd is iets niet goed. Medisch geschoold gajes ben ik ze in de loop der tijd gaan noemen. In zijn tijd (Rolink) konden ze ongestoord rotzooien met o.a. anabolen. En inderdaad niet alleen bij fietsers. In 1960 al spuit hij anabolica in zwemsters. Dat komt aan het licht, maar er volgen geen sancties. Zoals met veel van dit soort gevallen wordt slechts de brenger van het nieuws gebrandmerkt - de zwemster Sieta Posthuma krijgt het predicaat van klokkenluidster opgeplakt en in de publiciteit die volgt, krijgt vooral zij de volle laag van verontwaardiging over zich heen.
Iedereen die zich erin wil verdiepen, kent inmiddels de namen van Ferrari, Conconi, Fuente. Maar wie weet wie Manfred Ewald was? Hij is van het type dat je zonder dralen een nazaat van Mengele mag noemen. (Mengele maakte furore in Auschwitz, hij experimenteerde graag met o.a. zigeunerkinderen, vooral tweelingen.) Ewald was slechts hoofd van het medisch begeleidingsteam in het DDR sportprogramma en wel gedurende de jaren zeventig tot de muur viel. Hij voerde uit wat het systeem wilde; ze spoten en gooien o.a. jonge zwemsters systematisch vol met anabolen. Ewald is inmiddels overleden. De andere schurk, Manfred Hoeppner, is ondergedoken in de anonimiteit. Maar er lopen er nog rond die ongestraft kunnen rommelen in het ‘bijstaan’ van atleten.
Dokters, soigneurs; de Rolinks, de Collards; nooit is er grote opruiming gehouden op die rommelzolder. Nog steeds worden vedetten aanbeden die zich lieten ‘behandelen’ door dit soort knoeiers. Vraag het in eigen land aan Jan en Joop.
Een maand of twee geleden las ik een interview met Geert Leinders, oud Rabo dokter. Hij zei het volgende over de opkomst van Epo in de jaren negentig:
‘Ik was daar, het product was daar. Kan ik niet weggommen. Ik heb er altijd goed over nagedacht hoe daarmee om te gaan. Dat is het enige wat je kunt doen. Zero tolerance is politiek, heeft niets met wielrennen te maken.’
De NRC journalist Maarten Scholten, een naamgenoot nota bene, vroeg niet door. Onbegrijpelijk, want zo’n uitspraak als die van Leinders maakt toch wantrouwend tot op het bot? Sportjournalisten; te vaak krijg ik het idee dat je in die sector wordt afgescheept met de risé’s van het metier.

David Millar schreef zijn autobiografie, Racing through the Dark. Helaas tot nu toe slechts in het Engels verkrijgbaar. Ik las een recensie en begrijp dat Millar man en paard noemt. Dus (ex)collega gebruikers, leveranciers, de rol van de UCI, de hele santenkraam. Heel moedig en een zegen voor de sport, ben ik overtuigd. Weg met die verdomde omerta.

Tenslotte: net als Harry Hermkens keek ik zaterdag naar TV Oost. Voornamelijk beelden, niet verpest door zelfoverschattend bijgeluid. Mooie winnaar, Ramon Sinkeldam, die als uit het niets de titel opeiste. Het meest genoot ik van jonge knaap Dolfsma, die op een geweldige manier de oversteek maakte naar de kopgroep. Ook keek ik met bewondering naar Dion Beukeboom, een prachtige tempobeul. De bescheidenheid van Maurits Lammertink bij zijn geweldige rijden en mooie tweede plaats was nog zo’n hoogtepunt. Het laat je onmiddellijk weer geloven in het goede van de mens. Mooie sport, dat wielrennen.

Joep Scholten

Geplaatst door joep scholten, 27 juni 2011 09:24:03

dokter Rolink

Het was in 1958 en ik was op een mooie zaterdag met weekendverlof van militaire dienst. Een vriend belde op met het voorstel naar het strand te gaan. Achterop de motor naar Wijk aan Zee. In Beverwijk slipte mijn vriend in de bocht en schoven we over het pas gelegde wegdek. Broek kapot en op de knie een grote gapende wond. Voor hulp ging ik het politiebureau op de hoek binnen en die brachten me met de auto naar de arts met weekenddienst. Het was dokter Rolink, huisarts te Velsen, de toen beroemde sportarts. Hij deed open in zijn strak gesneden zwembroek. In de spreekkamer bekeek hij de wond, maakte de omgeving ervan enigszins schoon met een in ether gedrenkt watje en kramde de wond vervolgens dicht met een soort niettang, die ongesteriliseerd op zijn bureau lag. Verband erom en met de trein naar Amsterdam. Die avond kreeg ik hevige koorts, de knie klopte al;s een zwerende knie en de pijn was niet te harden. De volgende ochtend werd ik na een doorwaakte nacht door hospikken van de Oranje Nassau kazerne op een brancard van huis gehaald en in het ziekenhuis werd de wond behandeld zoals hij direct behandeld had moeten worden. Maar ternauwernood kon mijn been gered worden. Bij de kwalificatie 'medisch gajes' van Joep kan ik me daarom van harte aansluiten. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 27 juni 2011 09:55:24

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web