Uit de wasserette van Henk

© Henk Theuns

“Alsaver-Jeunet was een bescheiden ploegje dat in 1975 een groot programma heeft gereden, waaronder de Tour en de Vuelta, want er was een link met De Gribaldy en met Frisol. Hoe dat precies zat weet ik meer, maar in de Miko-De Gribaldy-ploeg en in de Frisol-ploeg voor de Tour de France zaten renners die bij Alsaver op de loonlijst stonden. Het was een Belgische ploeg onder leiding van Lomme Driessens en Florent Van Vaerenbergh. Ton Vissers was er ook bij betrokken en zo had je drie kleurrijke mannen bij elkaar. Het rennersveld was minder kleurrijk hoewel het er in deze truitjes vrolijk uitzag. De bekendste namen waren Eric en Luc Leman en van Nederlandse zijde waren er ...

... Jan Aling, Jan van Katwijk, Wim Kelleners, Jan Krekels, Jo Vrancken en Ben Koken, van wie ik dit truitje kreeg. Ook Wilfried Wesemael maakte deel uit van de ploeg, maar dat was nog voor hij bij Raleigh reed. Een jaar later zat Wesemael bij Frisol en daar leerde hij Jan Raas kennen. Weer een jaar later stapten ze beide over naar Raleigh. De bekendste naam – achteraf gezien – was Michel Laurent, maar deze later heel bekende Fransman kwam toen net over van de amateurs en was daardoor nog een onbeschreven blad.
Ben Koken presteerde dat seizoen best aardig. Hij werd zesde bij het Nederlands kampioenschap en hij werd negende in de Ronde van de Middellandse Zee. Hij reed dat jaar ook een prima Ronde van Spanje die hij als 34e beëindigde. De ploeg heeft maar één jaar bestaan en daarna is Koken niet meer echt aan de bak gekomen. Jammer, want die jongen kon echt wel wat, anders word je geen kampioen van Nederland bij de amateurs. Hij had in zijn carrière veel pech en je hoeft niet per se geluk te hebben in het leven, als pech je maar bespaard blijft.

Tot volgende week!”

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 2 augustus 2006 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web