Van de boekenplank van Wim …


43 WIELERVERHALEN

door Tim Krabbé
 
 
Dit is een boek dat ik vrij regelmatig uit mijn kast pak omdat ik op dat moment op zoek ben naar een bepaald wielerfeit, waarvan ik dan denk dat het in een van die 43 verhalen staat. Dat mondt altijd uit in een langdurige zoekpartij die veel tijd kost omdat je zonder het te willen toch weer gaat lezen. Aangezien ieder verhaal slechts enkele bladzijden omvat, pak je dan al snel nog een verhaaltje mee, en nog één en als je niet oppast herlees je het hele boek. Gelukkig heeft een mens regelmatige …
… sanitaire behoeften, moet er gegeten worden en wil ook de hond zo nu en dan een plasje doen, anders blijf je lezen. Als je zo kunt schrijven ben je een groot auteur, hoewel ik mensen ken die hetzelfde hebben als ze een boekje uit de Bouquet-reeks in handen krijgen. Of iets al dan niet literatuur is wordt volgens mij bepaald door de lezer en niet door de snobistische wijsneus die wat dat betreft de wijsheid in pacht denkt te hebben. Tim vraagt zich in zijn stukjes steeds weer dingen af die niemand zich afvraagt en dan gaat hij op een uiterst ingewikkelde manier op zoek naar het antwoord. Zijn eigen wielerbelevenissen zijn het houvast waarmee hij al schrijvend de wielersport beschouwt. Ik heb jarenlang twee exemplaren van dit boek gehad en wel van verschillende drukken. Een paar jaar geleden was ik uitgenodigd door de organisatie van de Acht van Chaam en als VIP zat ik in een soort box met fotograaf Henk Theuns en zijn vriendin, Gerben en Jenny Karstens, de Belgische oud-coureur Eddy Peelman en Barry Hoban en zijn echtgenote, die beter bekend is als de weduwe van Tom Simpson. Ik raakte met Hoban in gesprek en hij bleek nog altijd zeer goed Vlaams te spreken. Hij heeft tijdens zijn wielerloopbaan jaren in de omgeving van Gent gewoond en hij spreekt de taal op een grappige manier met soms een verdwaald Engels woordje ertussen. Ik vertelde hem over dit boek en met name over het hoofdstuk De Achterblijver, dat geheel over hem gaat. Ik vertelde hem ongeveer waar het over ging en toen hij me vroeg waar hij dat boek kon kopen, uitte ik mijn twijfels of het nog wel ergens te koop zou zijn. Hij reageerde teleurgesteld en ik beloofde hem mijn tweede exemplaar aan hem op te sturen. Ik hoop dat Barry de lezing ervan niet heeft beperkt tot dat ene hoofdstuk, want dan heeft hij veel gemist.

 

Door Fred van Slogteren, 9 juni 2011 10:00

43 Wielerverhalen

Alle wielerliefhebbers kan ik zeker naast 43 wielerverhalen De Renner van Tim Krabbé aanbevelen. Vaak het beste boek over de wielersport in het Nederlands genoemd.

Geplaatst door Gilbert Maes, 11 juni 2011 10:30:42

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web