Alles over de Tour …

 

Het gebeurt ieder jaar weer. In het zicht van de Tour de France verschijnen de voorbeschouwingen in gedrukte vorm. Soms als bijlage bij een krant of tijdschrift, of als een Special bij een wielertijdschrift of als zelfstandige entiteit. Sport Special is een voorbeeld van die laatste categorie voor de in de Tour de France geïnteresseerde wielerliefhebber. Er zijn in deze uitgave wielerkenners aan het woord. Namen als Raymond Kerckhoffs, Léon de Kort, Mark Misérus, Peter Ouwerkerk zeggen wat dat betreft voldoende, terwijl er lezenswaardige columns in staan van …

… Frits Barend, Peter Winnen, Michel Wuyts en Leontien van Moorsel. Ook hoofdredacteur en uitgever Jeroen Mantel is een kenner want 21 jaar geleden maakte hij als verslaggever van Panorama zijn opwachting in het Tourpeloton. Uiteraard staat er een overzicht in het blad van alle deelnemende ploegen en het volledige routeschema met per etappe een beschrijving en een kaartje van de te overwinnen cols. Verder staan er in het rijk geïllustreerde blad interviews en artikelen met en over kanshebbers als Alberto Contador, de gebroeders Schleck en natuurlijk onze eigen Robert Gesink. Maar ook is er aandacht voor andere spraakmakende deelnemers als Mark Cavendish, Johnnie Hoogerland en het jonge Limburgse klimtalent Wout Poels. Er wordt stilgestaan bij de dood van Godfather Peter Post en wie die naam leest denkt direct aan Raleigh, de wonderploeg van weleer die zoveel in de Tour heeft gewonnen. Vooral in de ploegentijdritten waren Jan Raas, Gerrie Knetemann en de andere Raleighs onoverwinnelijk. Tegenwoordig is Harold Knebel ook een Godfather maar dan van de Rabobank-ploeg en ook hij komt in dit blad ruimschoots aan het woord. De Tour de France is een moordende wedstrijd en veel renners zullen weer om hun moeder roepen, of misschien wel het aloude lied aanheffen: Oh, was ik maar bij moeder thuisgebleven. Om die reden komen de moeders van Laurens ten Dam, Nikki Terpstra en Maarten Tjallingii in dit blad aan het woord over de doodsangsten die ze uitstaan als ze zoonlief langs niet meegevende rotswanden en gapende ravijnen zien snellen op weg naar succes. Dan is er nog een puzzel met prachtige prijzen, een wielerboekenrubriek en last but not least de FCKnuddetour, getekend en bedacht door Toon van Driel de grappigste cartoonist van Nederland.

En dat alles ligt voor slechts € 2,95 in de schappen van de kiosken en de supermarkten. Halen zo'n Sport Special voor hij uitverkocht is!
 

Door Fred van Slogteren, 7 juni 2011 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web