Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

 

“De familie Peugeot komt oorspronkelijk uit de textiel. De lakenweverij met die naam stond lang geleden in Valentigny in de Franse Jura. Er was in die tijd nog geen elektriciteit en het waren molens die de energie leverden om de zware weefgetouwen aan te drijven. Het was de tijd van de hoepelrok en er waren meters metaaldraad voor nodig om zo’n rok mooi wijd uit te laten staan. De familie wilde niet afhankelijk zijn van onbetrouwbare leveranciers en zo verrees er naast de textielfabriek een ...

... draadsmederij voor het maken van de hoepels. In de loop der tijd kwamen daar tal van producten bij, zoals aan het eind van de negentiende eeuw spaken, die nodig waren voor de nieuwe en snelgroeiende rijwielindustrie. In 1882 besloten de gebroeders Peugeot om ook fietsen te gaan maken. Ze pakten de zaken direct groot aan en in 1890 produceerden ze in één jaar tijd al achtduizend fietsen. Het had nog veel verder uit kunnen groeien, maar de broers kregen ruzie en gingen uit elkaar. De ene zette de fietsenfabriek voort en de ander trok naar de stad Lille om daar een automobielfabriek te stichten die zou uitgroeien tot een wereldmerk. Zover heeft de andere Peugeot het met zijn fietsen niet geschopt, hoewel die aanvankelijk veel bekender waren dan de auto’s van die naam. Die bekendheid bereikte het fietsenmerk vooral door het sponsoren van goede wielrenners, onder wie de Zwitser Oscar Egg die in zijn carrière diverse records heeft gebroken, waaronder het prestigieuze werelduurrecord. Ook was het merk vanaf de eerste editie actief in de Tour de France en tussen 1903 en 1939 werden maar liefst zeven Tourzeges op een Peugeot-fiets behaald. De Belg Philippe Thijs won drie maal, de Fransman Lucien Petit-Breton twee maal en verder zegevierden ook Louis Trousselier en René Pottier in de Tour op een Peugeot. Na de Tweede Wereldoorlog was het merk nog drie keer succesvol. In 1967 won Roger Pingeon de Tour en in 1975 en 1977 was het Bernard Thevenet die de zege binnenhaalde. In 1983 reed voor het laatst een door Peugeot gesponsorde renner in de gele trui. Helaas moest de in het geel gestoken Pascal Simon na een ware lijdensweg door een gebroken schouderblad opgeven. Drie jaar later stopte Peugeot met het sponsoren van een eigen wielerploeg, maar tot 1999 reden er nog renners op Peugeot-fietsen in het peloton. Toen was het over en uit voor het eens zo trotse merk dat door toedoen van de boze broer met de auto’s niet snel in de vergetelheid zal raken. Deze goudkleurige Peugeot is van mijn zwager Hans geweest, die hem in 1978 heeft gekocht. De fiets is smaakvol afgemonteerd met goudkleurige onderdelen van Simplex en Mavac. Hans had destijds het plan opgevat om samen met zijn broer Ton een fietsvakantie door Zweden te maken. Ze startten in Gotenborg en fietsten langs de westkust omhoog tot aan de poolcirkel om vervolgens via Arvidsjaur langs de oostkust weer terug te fietsen, een tocht van ruim drieduizend kilometer. Bepakt met tent, slaapzak en fietstassen had deze aangeklede Peugeot wel wat weg van de hoepelrok waaruit het Peugeot-imperium ooit is ontstaan.
 
Tot over vier weken!”

Peter Ravensbergen
 

Door Fred van Slogteren, 7 juni 2011 8:00

peugeot

Peugeot... Ja wie van ons al wat 'oudere' coureurs is er niet groot mee geworden. Overigens denk ik dat je MAFAC bedoelt om de verwarring met MAVIC te voorkomen. Het is een klein plaatje, maar de remhemdels lijken me niet van MAFAC.

Geplaatst door MArco, 07 juni 2011 08:49:46

Peugeot

Er is ook een prachtig boek over de geschiedenis van Peugeot en het wielrennen: 'Peugeot et le cyclisme' van Lucien Hilger (2004).

Geplaatst door Philip, 07 juni 2011 19:43:56

Peugeot

Peugeot heeft ook regionaal veel gedaan voor de wielersport. Halverwege de jaren '60 ondersteunde het merk de wielerclub DTS.
Wie kan mij daar meer over vertellen in de vorm van herinneringen en/of foto's?

Geplaatst door Gerrie Hulsing, 16 juni 2011 10:52:32

Peugeot

Grappig om te weten. De fietsen die tegenwoordig onder de naam puch worden verkocht zijn eigelijk peugeot fietsen. Gemaakt in frankrijk. Alleen de naam puch is ooit eens meegekomen met het de boedel van een overgenomen bedrijf. Een aantal modellen van puch worden dit jaar weer verkocht onder de. Naam peugeot. Helaas nog geen racefietsen. Die worden weer verkocht onder de naam gitane. Is het nog een beetje te volgen???

Geplaatst door Carel Rieveld, 11 juli 2011 13:00:08

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web