Het was me het weekje wel!


In de aanloop naar de Tour de France, het hoogtepunt van het wielerseizoen, wordt er in de media volop gefilosofeerd over de toekomst van het vaderlandse wielrennen. Die ziet er rooskleurig uit, zeker waar het het klimmen betreft. Maar liefst vier jongeren van Nederlandse komaf zijn bezig zich een weg naar de top te banen via het betere klimwerk in het hooggebergte. Robert Gesink, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk en Wout Poels hebben zich aangediend en plots kunnen we ons qua talent meten met een land als Spanje waar de klimmers al sinds mensenheugenis aan de bomen groeien of uit de droge akkers ontkiemen. Gesink is inmiddels als berggeit erkend en zal ook in buitenlandse voorbeschouwingen als een kandidaat voor het podium worden genoemd. Hij heeft dat vorig jaar laten zien en hopelijk geleerd van zijn fouten en niet meer op de verkeerde momenten energie verspelen. Ik ben er van overtuigd dat daar in de afgelopen winter hard aan is gewerkt. Ik zie op langere termijn liever een ...

... type als Joop Zoetemelk dan een Jan Nolten. Joop kon rustig meegaan om dan in de finale nog wat over te hebben, terwijl Jan – geweldige renner overigens – er altijd maar weer in vloog. Mollema heeft dat gogme volgens mij van nature en ik ben heel benieuwd wat hij in de Tour gaat presteren. Als nuchtere Groninger is hij zeker tegen de druk van de Tour opgewassen, want hij lijkt me een jongen die zich sowieso niet gek laat maken. Of Wout Poels (foto) tegen de druk is opgewassen moet nog blijken. Hij lijkt op z’n best als niemand rekening met hem houdt, maar één goede prestatie op het hoogste niveau zal daar voorgoed een eind aan maken. Dan is hij one of the boys en een gevaarlijke outsider en dan laten ze je niet meer zo makkelijk lopen. Misschien kan een Poels-kenner als Harry Hermkens hier eens op reageren. Vorig jaar en dit jaar heb ik in de Giro met veel genoegen naar Kruijswijk zitten kijken. Vorig jaar helemaal, toen hij een dag voor de start werd opgeroepen om de geblesseerde Freire te vervangen. Naarmate de ronde vorderde ging hij steeds beter rijden en met een fraaie achttiende plaats in het eindklassement keerde hij naar Nuenen terug. Dit jaar haalde hij zelfs de eerste tien. Hij kon rustig met de besten mee, heeft (nog) niet de macht of het lef om een superieure Contador te volgen, maar kan zich tussen mannen als Scarponi en Nibali moeiteloos handhaven. Hij rijdt ook nog eens een degelijke tijdrit en hij heeft verder het zeldzame talent tijdens een drieweekse rondrit nog te verbeteren. Vrijwel iedere renner wordt naarmate een grote ronde vordert minder, maar een enkeling wordt beter. Steven Kruijswijk is de naam. Misschien wordt hij wel de derde Nederlandse Tourwinnaar. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 5 juni 2011 10:00

Wout Poels

In de wielerbladen WielerMagazine,WielerRevue en ProCycling van de afgelopen maanden,stonden verschillende uitgebreide reportages c.q.intervieuws en foto's,over Wout Poels.
A.s.woensdagavond vind in Blitterswijck de officiele oprichting van de "WOUT POELS - fanclub plaats,waar iedereen van harte welkom is in cafe de Zwart.

Geplaatst door Harry Hermkens, 06 juni 2011 13:15:54

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web