Uit de ordners van Jan

“De heren professionals zijn vandaag al weer volop aan het koersen in het zuiden van Europa en dat was in het verleden natuurlijk ook zo. In De Telegraaf van 6 februari 1981 staat dan ook een verslag van de tweede etappe van de Ster van Bessèges met de kop: ‘Eerste profzege voor Wijnands’.

De allereerste overwinning als beroepsrenner van deze Maastrichtenaar. Die etappe werd in zijn geheel verreden in en rond de stad Lunel. Jan Raas, winnaar van de proloog en de eerste etappe, behield de leiding in het algemeen klassement.

Een jaar later werden er twee fietsen aan de wilgen gehangen. Tijdritspecialist Roy Schuiten had op 32-jarige ...

... leeftijd besloten met wielrennen te stoppen omdat hij geen contract meer had kunnen krijgen bij een ploeg. Schuiten was prof vanaf 1974 en hij won koersen als de GP des Nations (2x), de Trofeo Baracchi (2x), Rund um den Henninger Turm en de Acht van Chaam. In 1982 reed hij voor het Spaanse Kelme waarvoor hij nog de Costa de Ahazar won.
Ook een andere professionele achtervolger stopte. Dat was de 29-jarige Herman Ponsteen die problemen had met zijn enkelbanden en bij een val vermoedelijk een meniscusblessure had opgelopen. Met een tijd van 5’46”12 heeft hij nog steeds het wereldrecord op de vijf kilometer op een open baan op zijn naam staan.

In Wieler Revue van februari 2006 is een verhaal te lezen over Henk Baars die wereldkampioen veldrijden werd in 1990, maar nooit voor vol is aangezien. In de krant van 6 februari 1990 wordt verslag gedaan van de huldiging van Baars in het anders zo rustige Brabantse dorpje Diessen. Het bijna vierduizend zielen tellende dorp was helemaal uitgelopen om de rattenvanger in te halen, want Henk werkte ooit als ongediertebestrijder. De Harmonie St. Willibrordus begeleidde de rondtoer, die eindigde in gemeenschapshuis de Eikelaar alwaar burgemeester Reinders het woord tot de wereldkampioen en zijn vrouw Sjan richtte. Baars werd vervolgens tot ereburger benoemd.

De internationale verjaardagskalender van 6 februari is: Guido Van Calster (1956) en Eric De Munster (1942) uit België, José Maria Jimenez Sastres (1971) uit Spanje en Jean Majerus (1914) uit Luxemburg.

Eddy Merckx werd op 5 februari 1964 met Patrick Sercu Belgisch kampioen koppelkoers.
Tien jaar en twee dagen later won hij wederom met Sercu de zesdaagse van Antwerpen.
De overwinning van Merckx – en alweer met Sercu - in een omnium in Zürich op 10 februari 1978 was zijn laatste aansprekende baansucces. Hij zou datzelfde jaar zijn imposante carrière beëindigen.

Tot volgende week!”

Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 6 februari 2006 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web