Het balhoofdplaatje van Otto …

 

“Fausto Coppi, de grote Italiaanse vedette van de jaren veertig en vijftig, overleed op 2 januari 1960 nadat hij malaria had opgelopen tijdens een toernee in Opper Volta, het tegenwoordige Burkino Fasso. Zijn beroemde naam is sindsdien door anderen te gelde gemaakt, in eerste instantie door framebouwer Fiorelli. Het plaatje op de voorvork van deze fiets stamt uit die eerste periode. Er ontstond later onenigheid over …

… de rechten en dat had tot gevolg dat er jarenlang geen fietsen op de markt werden gebracht met het merk Coppi. Het wachten was op het volwassen worden van zijn in 1955 geboren zoon Faustino. Toen die daarvoor de wettelijke leeftijd had bereikt kreeg hij zeggenschap over de merknaam. Het duurde echter nog tot 1994 voor het merk met veel tamtam geherintroduceerd werd. De Italiaanse fietsenfabrikant Masciaghi had de rechten verworven en die verkocht de primeur van de Coppi-fietsen aan de IFMA, de Duitse tweewielertentoonstelling in Keulen die destijds als de grootste en belangrijkste ter wereld gold. Iedereen had de introductie van het opgepoetste merk op de tentoonstelling van  Milaan verwacht, maar de Milanezen visten achter het net. Masciaghi kwam er met dit merk natuurlijk niet onderuit om ook een professionele wielerploeg te gaan sponsoren. Het werd MG Technogym en later Polti. Masciaghi is nog steeds de houder van het merk Coppi net als hij andere klassieke merknamen als Girardengo, Bugno, Frejus en Gloria, als enige mag voeren.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon
 

Door Fred van Slogteren, 27 mei 2011 8:00

Ik heb hier ook nog een fiets staan met zo'n balhoofdplaatje. Spreken we dan waarschijnlijk over het begin van de jaren zestig ? Tot hoelant zouden ze fietsen met die balhoofdjes hebben gemaakt ? Hebt u nog andere foto's van dergelijke fietsen ?
Met dank, Jan.

Geplaatst door Jan Rossaert, 31 juli 2011 23:16:09

Coppi

Mijn eerste racefiets was een tweedehands Willem Eindhoven.
Mijn tweede racefiets was een spiksplinternieuwe.
Eveneens gekocht bij Willem Eindhoven.
Mijn vader, die moest de fiets betalen want ik zat nog op de MULO, en ik hadden al verscheidene malen voor de etalage van Willem' s winkel aan de Rijswijkseweg in Den Haag naar de fiets staan kijken en genieten.

Een rode Coppi.
Met zoals op de foto hierboven de karakteristieke voorvork.

Als het goed is, heb ik nog altijd een foto uit die tijd, waarop ik met mijn Coppi poseer.

Mijn eerste nieuwe racefiets, een echte Fausto Coppi, dat vergeet je nooit meer.

Geplaatst door Bert Visser, 28 augustus 2011 20:16:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web