Het balhoofdplaatje van Otto …

 

 

“Van de week kreeg ik een mail om inlichtingen van een Amerikaan die een Hartog-fiets in de garage heeft staan. Dat verbaasde me niet, want er staan vermoedelijk meer Hartog-fietsen in het buitenland dan in Nederland. Om dat te begrijpen moeten we terug in de geschiedenis. Ene Teun Hartog begon in 1910 een fietsenwinkel in Amsterdam. Hij was een ondernemende man en hij had de tijd mee met als gevolg dat in 1929 de fietsenwinkel was uitgegroeid tot een fietsenfabriek. Drie jaar later verhuisde het bedrijf naar Zeist, waar de grond veel goedkoper was om er een ...

… grote fabriekshal op te bouwen en Zeistenaren toentertijd goedkopere arbeidskrachten waren dan Amsterdammers. Zoon Pieter volgde Teun omstreeks die tijd op en in  1937 bereikte het bedrijf het hoogste productiecijfer in het bestaan van de fabriek toen maar liefst 65.000 fietsen hun weg vonden naar kopers in het hele land en in Duitsland. Dat laatste had te maken met de meer dan sympathieke houding die Pieter Hartog aan de dag legde voor het nazi-regime dat Duitsland sinds 1933 in de greep had. Niet alleen was hij een overtuigd lid van de N.S.B., maar hij was ook nog getrouwd met de dochter van Cornelis van Geelkerken, de na ‘De Leider’ Anton Mussert belangrijkste man in de Nationaal Socialistische Beweging. Dat betekende onder meer dat de fabriek van zijn schoonzoon in de oorlogsjaren gewoon kon doordraaien, omdat ‘relaties’ er voor zorgden dat hij aan staal en kopersoldeer kon komen, materialen die voor de concurrentie al gauw niet meer te krijgen waren. Hartog zelf werd in de oorlog meegesleept en hij moest zich na de bevrijding uiteraard verantwoorden. Zijn fabriek werd verbeurd verklaard en hij zelf moest anderhalf jaar de gevangenis is. Zijn zoon Teun zag kans de fabriek in 1948 weer op poten te zetten en wel in Rhenen. Het bedrijf had weer een toekomst, maar Teun de Tweede deed toen iets wat niet zo handig was. In de oorlog hadden de Nazi’s meer dan 100.000 gedeponeerde merknamen buitgemaakt en de geallieerden boden die merken via een stichting te koop aan voor een ieder die er brood in zag. Teun Hartog dacht zijn slag te slaan door op deze wijze het befaamde Duitse rijwielmerk Brennabor te kopen, maar het werkte averechts. ‘Hij is net zo fout als zijn vader’, riepen zijn  concurrenten en zo verloor Teun Hartog de Nederlandse markt. Uit armoede richtte hij zich op de export en tot 1956 maakte het bedrijf fietsen, die vrijwel geheel naar de Verenigde Staten en Indonesië werden geëxporteerd. Medio jaren vijftig keerde het tij want de jaren dat je alles wat je maakte direct kon verkopen, waren voorbij. De derde generatie Hartog verkocht de bedoening aan Jan de Wilde, een oud-werknemer, die in Nieuwe Niedorp voor zichzelf was begonnen. De foute Pieter moest als straf tot 1960 wachten voor  hij weer een bedrijf mocht starten in strategische goederen, waartoe ook fietsen werden gerekend. Om aan geld te komen gaf hij aandelen uit, maar na drie jaar sappelen in de marge verkocht ook hij zijn nering aan Jan de Wilde.

Tot volgende week,

Otto Beaujon

DOE OP 26 JUNI MEE AAN DE S.P.A.A.K. CYCLING CLASSIC! (klik hier)

EN MAAK KANS OP EEN PEUGEOT 107!

 

Door Fred van Slogteren, 13 mei 2011 8:00

Hartog oma fiets 20-07-2022

Beste ,

ik ben aan het speuren over dit merk van Hartog fietsen , en dan met name de periode van Rhenen .
Het toeval wil dat ik voor een tweede maal een Hartog fiets kan kopen , eerste was een normale dames fiets met terugtraprem . Deze is inmiddels al enige jaren in het bezit van het museum te Rhenen "Het Rondeel" .
Het wil zo zijn dat ik vandaag een echte oma fiets ga ophalen van Hartog Rhenen ergens in het land !
Vrijwel in originele staat en lijkt goed geconserveerd te zijn al die jaren .Ben benieuwd verder !

Enkele jaren geleden heeft "Het Rondeel" een expositie gehouden over de fabriek "Hartog" gevestigd in Rhenen destijds , dus zeg maar de laatste jaren eigenlijk .

Ik ga met de oma fiets zeker iets doen aangaan de hystorisch Rhenen en ''Het Rondeel" , hoe weet ik nog niet maar zo'n originele oma fiets is best bijzonder daar ze bijna allemaal geexporteerd werden naar Indonesie en Amerika !

Groet Albert Weijman. Rhenen.

Geplaatst door Albert Weijman, 19 juli 2022 22:20:02

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web