ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Cees Zoontjens (1944-2011)


Vanmorgen vroeg is de vroegere profrenner Cees Zoontjes uit Tilburg overleden aan de gevolgen van een hartinfarct dat hem in de nacht van vrijdag op zaterdag jl. trof. Zoontjes behaalde zijn grootste successen als veldrijder in welke discipline hij twee maal kampioen van Nederland was. In 1961 begon hij zijn wielercarrière bij de nieuwelingen met vier overwinningen. Bij de amateurs won hij inder meer Olympia’s Tour en twee wielerklassiekers. In 1968 waagde hij de overstap naar de beroepsrenners met een contract bij de Caballero-ploeg. Met een achtste plaats in de Amstel Gold Race en ereplaatsen in het Kampioenschap van Zürich en het Nederlands kampioenschap was zijn debuut bepaald niet slecht. Het werd echter niet veel meer dan dit soort uitslagen, maar de renners van zijn generatie kregen ook niet veel kansen. In 1970 maakte hij deel uit van de Caballero-ploeg die eenmalig aan de Tour de France heeft deelgenomen. Cees reed de ronde uit en eindigde drie maal in een etappe bij de eerste tien. Het was het laatste ...

... jaar van de sigarettenformatie en daarna was er voor de sterke Tilburger alleen nog plaats in kleine onbeduidende ploegjes. Op de weg kon hij geen vuist meer maken, maar wel in het veld. Hij werd in 1972 en 1973 kampioen van Nederland en eindigde enkele malen kort in het WK veldrijden. Met een tweede plaats in het nationaal kampioenschap beëindigde hij in 1974 zijn loopbaan als wielrenner om daarna aan de slag te gaan als trainer en coach van de veldrijders. Hij was ook een aantal jaren bondscoach van de KNWU en tot aan zijn dood actief met het uitzetten van veldritparcoursen. Zoals voor het Nederlands kampioenschap 2013 dat door zijn vereniging TWC Pijnenburg georganiseerd gaat worden. Oud-ploeggenoten bij Caballero als Gerard Vianen en Huub Zilverberg omschrijven Cees Zoontjes als een sterke renner en een natuurmens. Hij kon brute kracht op de pedalen overbrengen maar tezelfdertijd tactisch sterk koersen. Een rustige man die altijd vrolijk de wereld in keek en bezeten was van de wielersport. Wij wensen zijn vrouw en verdere nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. (Foto: archief Wim van Eyle)

Door Fred van Slogteren, 28 april 2011 21:06

Cees Zoontjens

Wij thuis leerden Cees en Marie-Louise kennen in oktober 1968 in Torremolinos. Ze waren net als wij op vakantie. Hun (oudste) zoon René was net geboren. Ik (toen 12 jaar) zei tegen mijn vader dat er een wielrenner van Caballero bij ons op de galerij van het appartmentcomplex was gekomen die dag. Ik herkende hem immers van de foto's die wij thuis boven de bar hadden hangen van deze ploeg. Ik ging om een handtekening vragen en die kreeg ik later thuis op een kaart met de post. Diezelfde avond nog gingen mijn ouders uit met hen daar in Spanje en mijn broers en ik pastten op de baby. Dat avondje uit resulteerde in een blijvende vriendschap met mijn ouders. Ook na het overlijden van mijn vader zijn zij een grote steun geweest voor mijn moeder. Ik was in die tijd natuurlijk als wielerliefhebber een groot fan van Cees. En wij kregen met regelmatige leuke kadootjes van Cees als hij van de koersen kwam. Truien, bidonnen, etc. voor ons echte relikwiëen. Ik heb pas veel weg gedaan tijdens een opruimwoede. Maar die Caballero-trui van Cees kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Een fijne gezin de Zoontjens, ware vrienden. Kan me nog herinneren dat Cees me s'-morgens kwam afhalen van het station in Tilbur in 1973 waar hij die middag Nederlands cross kampioen werd. Welke beroepsrenner gaat persoonlijk zijn fans van de trein afhalen vlak voor een belangrijke wedstrijd?
We gingen thuis zo nu en dan met Cees mee naar de crossen in Nederland en België. En ik vond het als tiener een eer om dan met de reservefiets langs de kant te mogen staan. Toen we trouwden kwamen Cees en zijn gezin op de receptie in Den Haag in de KNWU Vredestein wagen. Cees was toen al bondscoach. Ik hoorde afgelopen week van mijn (zieke) moeder wat Cees was overkomen. En las vanmorgen dit bericht. Ben echt ontdaan.
Wij wensen Marie-Louise, René, Paul en verdere familie veel sterkte met dit grote verlies.

Geplaatst door Marco, 29 april 2011 23:28:40

mooie reactie

Dank je Marco voor deze mooie reactie. In dit kleine stukje krijg je een beter beeld van de mens Cees Zoontjes (of is het Zoontjens) dan in alle wielerverslagen waarin hij voorkomt. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 30 april 2011 05:47:11

Nostalgie + R.I.P.

Ik heb Cees in een later tijdstip leren kennen als Marco. Toch sluit mijn persoonlijke belevenis met Cees aan met wat Marco mooi onder woorden heeft gebracht.
Begin jaren 80 heb ik redelijk wat jaren onder zijn hoede in de selectie veldrijden gezeten. Men eerste reizen naar het buitenland met hem beleefd. Ik zal hem nooit vergeten en als ik terug denk ben ik blij dat men eerste echte belevenissen en avonturen in het leven onder zijn hoede heb mogen maken, hier was geen betere en meer integer persoon als Cees voor mogelijk geweest.
In men herrineringen heb ik echt te veel anekdotes om op te noemen, toch hier twee leuke:
men eerste vlucht met 15 jaar vanuit Keulen. Vlieg nu al jaren bijna ieder week (werk) en steeds herinner ik me die eerste vlucht opnieuw.
Ook;
Als Junior in het toenmalige T.Slowakije moest ik er een keer aan geloven om met Cees een nacht de kamer te delen. Hier heb ik heden ten dage nog steeds plezier van. hoewel in redelijke vorm voor de wedsijd de andere dag werd het men slechste cross dat seizoen. Vanaf die nacht weet ik wat snurken betekent...en zoals eerder geschreven geniet ik nog steeds van deze ervaring...
Alle snurkers/snurksters die ik daarna in men leven heb meegemaakt waren makkelijk te verteren voor me. Nu ben ik op het niveau dat ik zelf een potje meedoe...
Ik wilde afsluiten met veel sterkte te wensen aan zijn vrouw, kinderen en familie.

Geplaatst door Peter Kant, 01 mei 2011 13:14:21

Cees Zoontjens

Een wat late reactie misschien, zo'n vier maanden na zijn overlijden. Maar ik heb Cees gedurende 28 jaar als collega bij Ambac/Steelweld B.V. in Breda mogen meemaken, en heb dat altijd als prettig ervaren omdat hij een rustige integere man was, die op z'n tijd van een geintje hield, maar ook heel serieus en fanatiek kon zijn. In de laatste jaren die ik bij dat bedrijf heb gewerkt als expeditiemedewerker (tot januari 2005) heb ik nauw met hem samengewerkt. Cees zat toen op de afdeling logistiek. Als anekdote kan ik vertellen dat toen ik in 1976 als broekie van 17 jaar bij dat bedrijf ging werken, dat ik toen een tijdje met hem in de auto heb meegereden van Tilburg naar Breda. En Cees wilde niet alleen als wielrenner altijd iedereen zo snel mogelijk voorbij, maar óók in het verkeer reed hij het liefst altijd voorop. Kortom, goede herinneringen aan deze man. Toen ik vernam dat hij op deze jonge leeftijd was overleden, werd ik daar even heel stil van ...

Geplaatst door Chris van Gaal, 19 augustus 2011 14:22:44

cees zoontjes

Ik heb met cees op de Norbertus Mulo-B gezeten en ik herriner me hem als een rustige vriendelijke zoon van de slager uit de boomstr. Nu ik dit lees, omdat ik reeds 35 jaar in veldhoven woon, schrik ik hier toch wel van. Veel sterkte alsnog aan zijn vrouw en kinderen.

Geplaatst door Paul Bierings, 18 juli 2012 20:20:50

Cees Zoontjens

Op een regenachtige middag toets ik de naam Cees Zoontjens in op google, en kom er dan achter dat hij niet meer onder ons is.

Ik heb Cees niet persoonlijk gekend.
Maar zijn naam zit in mijn geheugen geprent sinds augustus 1967.

Ik was 12 jaar op de dag dat Cees de ronde van Maarheeze reed.
In Maarheeze was de plaatselijke wielerronde destijds het hoogtepunt van het jaar.
In 1967 had de organisatie de prof ronde niet voor elkaar gekregen, en koos noodgedwongen voor een amateurronde met top amateurs.
Maarheeze had de nationale selectie van Italie aan de start,die in Nederland was als voorbereiding op het WK in Valkenburg.

In de wedstrijd ontstond in de finale een kopgroep met 2 Italianen en Cees Zoontjens.
Tegens ieders verwachting in kreeg Zoontjens het voor elkaar om de 2 Italianen te kloppen.
De legendarische speaker Cor Wijdenes schreeuwde de naam van Zoontjens herhaaldelijk door de micro.
Zoontjens van het Ovis roggebrood,
Liet hij steeds horen.
Wij wilden daarna alleen nog maar Ovis roggebrood eten.
Moeder ging naar de plaatselijke bakker en vroeg naar Zoontjens roggebrood.Daar had de bakker nog nooit van gehoord.
Van alle winnaars in Maarheeze heeft Cees Zoontjens op mij de grootste indruk gemaakt.
Ik wens zijn familie veel sterkte met het verlies.

Geplaatst door Hans Vrijsen, 29 januari 2013 21:52:25

Ovis

Indrukwekkende verhaal, Hans. Leuk. Ik kan je uit ervaring vertellen dat Cees altijd goede herinneringen had aan de "Mijl van Mares". Ongeacht de uitslag. Zelf ging ik daar menig keer kijken. Ik kwam pas nog een zogenaamd "tafeltruitje" tegen van Ovis wat ik van Cees ooit heb gekregen.

Geplaatst door marco V, 30 januari 2013 00:37:01

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web