Van de boekenplank van Wim

IN DUE CONTRO IL TEMPO

diverse auteurs en samenstellers

"Dit boekje is er n uit de Italiaanse serie La Biblioteca del Ciclismo. In iedere uitgave van die serie wordt de geschiedenis van een of twee Italiaanse wedstrijden uitvoerig behandeld. Dat wil zeggen dat er een routekaart in staat, de volledige uitslagen en complete wedstrijdverslagen per jaar met enkele fotos. Er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de winnaars met een redelijk complete palmares met de data erbij. In dit exemplaar wordt de Trofeo Baracchi en de voorloper daarvan de Omloop van de provincie Milaan beschreven. Dat waren koppeltijdritten en de laatste Omloop van Milaan is in 1943 verreden en de eerste Trofeo Baracchi vond in 1949 plaats. Het ging eigenlijk in elkaar over, met dat verschil dat de Omloop van Milaan een puur Italiaanse aangelegenheid was, terwijl de Trofeo Baracchi is ...

... uitgegroeid tot een grote internationale koers met veel aanzien. Vele grote kampioenen hebben de Trofeo gewonnen, zoals Anquetil, Merckx, Gimondi en Moser. De Nederlander Roy Schuiten een fenomenale tijdrijder won hem zelfs twee maal. Voor de volledigheid vermeld ik nog dat ook Tom Cordes, gekoppeld aan de Duitser Rolf Glz de Trofeo heeft gewonnen. Helaas is deze prachtige koers in 1992 van de wielerkalender afgevoerd.
De omslagfoto suggereert dat Coppi met een onbekende partner winnaar was van die wedstrijd, maar wie goed kijkt ziet dat de heren op baanfietsen zitten, althans de renner naast Coppi want van Coppi zelf kun je het niet zien. Dat kan dus niet in de Trofeo Baracchi zijn geweest. Een verklaring kan zijn dat er destijds werd gefinisht op een wielerbaan en het mogelijk is dat de heren op baanfietsen een ereronde reden. Wie de andere renner op de foto is, vermeldt het boek overigens niet en zelf weet ik het niet zeker. Het zou Ercole Baldini kunnen zijn, met wie Coppi in 1957 de Trofeo won, maar daar ben ik niet zeker van. Daarom een oproep: weet iemand wie de wielrenner is die zo triomfantelijk naast Fausto Coppi staat afgebeeld?

Tot volgende week!"

Wim van Eyle

Door Fred van Slogteren, 27 juli 2006 12:00

Coppi

100 % zeker Baldini

Geplaatst door Jan Soens, 27 juli 2006 19:34:18

baldini

onmiskenbaar Baldini; kijk naar die "pukkel" op zijn kin

Geplaatst door theo, 27 juli 2006 20:03:08

Trofeo Baracchi

Van 1949 tot en met 1958 bestond de Trofeo Baracchi uit een tijdrit op de weg EN een baanwedstrijd. Dat verklaart de baanfietsen.

Geplaatst door Maurice Corten, 14 november 2006 17:00:37

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web