ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Herinneringen bij een foto …

 

De afgelopen paasdagen stonden in het teken van het Noord-Hollands Wielerweekend, want op zaterdag werd voor de 39ste keer de toerversie van de Ronde van Noord-Holland verreden en op paasmaandag voor de 66ste keer de wedstrijdversie met start en finish in Zaandam. Ik ben op beide dagen geweest, want op zaterdag heb ik met Leen van der Meulen in Midden-Beemster als politici in verkiezingstijd staan folderen om zoveel mogelijk toerfietsers te laten weten dat wij op 26 juni de S.P.A.A.K. Cycling Classic organiseren. Dat was hard werken en daarom was het …

… na de paaszondag thuis te hebben doorgebracht en op tv Luik-Bastenaken-Luik te hebben gezien heerlijk om je te laten verwennen als gast van de organisatie en met een heleboel bekende en beroemde renners van vroeger de koers te volgen. Vaste gasten zijn telkenjare deze twee Noord-Hollandse coryfeeën die in de jaren vijftig grote successen boekten. Jan Rol uit Alkmaar – hij wordt morgen 78 jaar - won als amateur de Ronde van het IJsselmeer, de Ster van Zwolle en uiteraard ook de Ronde van Noord-Holland en beleefde de grootste teleurstelling van zijn carrière toen hij in 1956, twee weken voor vertrek naar Australië, hoorde dat Nederland zich van de Olympische Spelen in Melbourne had teruggetrokken vanwege de Russische inval in Hongarije. Rol was een regelrechte medaillekandidaat, maar hij zou die vanwege die merkwaardige beslissing van het NOC niet behalen. De 88-jarige Gerrit Voorting heeft wel een Olympische plak op zak. Een zilveren, behaald bij de wegwedstrijd bij de Olympiade van 1948 in Londen. Het was de ouverture voor een zeer succesvolle profcarrière met etappezeges in de Tour de France en enkele gele en groene truien. Bijna zijn hele leven was de racefiets zijn dagelijkse partner, maar de laatste jaren beweegt hij zich – na een ongeluk – voort met een rollator. Dat is niet leuk, maar Gerrit is er zijn relativeringsvermogen en goede humeur niet door verloren. Jan trouwens ook niet, hoewel die de laatste jaren ook het nodige heeft meegemaakt. Het gezegde van The Old Soldiers die never doodgaan is door fotograaf Hans Middelveld treffend in beeld gebracht.

DOE OP 26 JUNI MEE AAN DE S.P.A.A.K. CYCLING CLASSIC! (klik hier)

EN MAAK KANS OP EEN PEUGEOT 107!

 

Door Fred van Slogteren, 26 april 2011 10:00

OS 1956

Van de vele schandalige beslissingen van Nederlandse sportbestuurders over de hoofden van de sporters, is de beslissing van het NOC om de Olympische Spelen van 1956 te boycotten wel de meest schandalige. Potentiële medaillewinnaars zagen hun kansen in rook omgaan omdat de heren bestuurders het beter weten. Slechts drie landen hebben de OS 1956 geboycot.
Ik kan me met terugwerkende kracht nog kwaad maken op vele bestuurders. Mr Ballegoyen-de Jong was er ook zo een. Hij vond het nodig om Jan Janssen uit de Nederlandse WK ploeg van 1966 te zetten, omdat Jan Janssen vergeten was een koffieafspraakje af te zeggen.
Wat zo'n B.de J. eventueel gedaan heeft voor het wielrennen, maakt dan niet meer uit, voor mij bleef hij volkomen ongeloofwaardig.
Zulke lieden zitten er voor zich zelf en zeer niet voor de sporters.

Geplaatst door Piet van der Meer, 26 april 2011 17:07:24

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web