Uit de ordners van Jan

“27 juli is de laatste datum waarop in het verleden door Nederlandse renners successen in de Tour de France zijn behaald. Voor dat eerste succes gaan we 67 jaar in de tijd terug naar 27 juli 1939. De laatste Tour voor de tweede wereldoorlog zeven jaar lang het grote wielerspektakel onmogelijk maakte. Het gebeurde in het derde deel van de zestiende etappe van Bourg Saint Maurice naar Annecy. De Tourdagen werden in die tijd vaak opgesplitst in twee of drie korte etappes. De in Frankrijk wonende Nederlander Albert van Schendel (foto uit het archief van Wim van Eyle) ontsnapte kort voor de finish met de Luxemburger Pierre Clemens en die was in de sprint geen partij voor de oudste Van Schendel, die dat jaar overigens een puike prestatie leverde door vijftiende in het eindklassement te worden. Dat was overigens nog zes plaatsen achter een andere Nederlander, de Limburger Jan Lambrichs.

In de jaren vijftig is de mythe ontstaan dat ...

... de wijnstad Bordeaux een Nederlandse stad zou zijn, omdat daar vier jaar achtereen – van 1952 tot en met 1955 - een Nederlander als eerste over de finish kwam. In dat laatste jaar kwam de karavaan uit het zuiden, uit Pau om precies te zijn. In deze Tour, waarin hij zowel de gele als de groene trui om de schonkige schouders droeg, wierp een zware inzinking Wout Wagtmans ver terug in het klassement. Het herstel kwam in de rit over de Mont Ventoux, maar een topklassement zat er niet meer in. Hij richtte zich verder op het verdienen van geld en het winnen van een etappe en het liefst in Bordeaux. Dat lukte hem, want hij was op de grote roze piste van het stadion, waar in die tijd de Hagenaar Bertus de Harder het idool was van de aanhang van de voetbalclub Bordeaux, de snelste van een kopgroep van zes. De Zwitser Schellenberg werd tweede en de Fransman Bauvin derde.

In deze laatste aflevering geen jarige Tourcoryfeeën en de zeven Tours waarin Eddy Merckx startte waren op 27 juli allemaal al afgelopen. Daarom is dit het einde van mijn bloemlezing uit mijn Tourordners. Ik ga nu met vakantie, maar op maandag 14 augustus ben ik er weer met mijn normale maandagse rubriek.

Tot dan!”

Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 27 juli 2006 8:00

Landis

Fred,ik toch zeker verwacht dat je het nieuws over dopinggebruik van Landis tijdens de Tour snel zou brengen,maar tot nu toe mis ik het!Dit is toch grote sensatie!Na die rit,toe Landis bijna 10 minuten verloor,en da daarop volgende rit,toen hij bijna 10 minuten won,had ik zo al mijn twijfels!Hoe kan toch zoiets gebeuren,vraag je je af.Er wordt toch zo gecontroleerd!
Diegene die hierop een antwoord heeft,mag mij het antwoord geven!

Geplaatst door Harry Hermkens, 27 juli 2006 15:11:46

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web