Uit de ordners van Jan

"Er zijn drie Tours die door Nederland met een gouden rand dienen te worden ingelijst. In de eerste plaats natuurlijk 1968 en 1980, de jaren toen een Nederlander de Tour won. Maar ook 1953 komt voor die onderscheiding in aanmerking, want het resultaat was nog ietsjes beter dan het eindrapport dat Rabobank dit jaar kan overleggen. Vijf etappezeges, het algemeen ploegenklassement en een vijfde plaats voor Wout Wagtmans in het eindklassement. Verder nog vier landgenoten bij de eerste twintig. Behalve de vijfde plaats van Wagtmans waren dat een dertiende voor Wim van Est, een zeventiende voor Gerrit Voorting en een negentiende voor Jan Nolten. Het was de eerste keer dat er in Nederland echt Tourkoorts heerste. Iedereen leefde mee en in alle fabrieken en kantoren stond een radio opgesteld om de reportages van Jan Cottaar direct mee te beleven. Enkele dagen na de ronde werd de ploeg gehuldigd in een uitverkocht Olympisch Stadion.
Woutje Wagtmans reed ...

... een fantastische Tour dat jaar, waarin hij constant in de aanval was. Nadat Voorting, Nolten en Van Est elk een rit hadden gewonnen pakte hij er in de laatste week twee. In de zeventiende etappe troefde hij met de hulp van Voorting de grote Gino Bartali af en daardoor was zijn winning mood zo groot geworden dat hij op de voorlaatste dag – 25 juli, vandaag precies 53 jaar geleden - wederom zijn kans schoon zag. Het was de eenentwintigste etappe van Saint Etienne naar Montluçon en in de woonplaats van Roger Walkowiak, de Franse Pool die hem drie jaar later van een Tourzege afhield, sprintte hij het beste. Net voor de sterke Fransman Gilbert Bauvin ging hij over de streep. Een dag later werd hij in Parijs uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van de Tour de France 1953. Inderdaad een gouden randje waard. Morgen sla ik over omdat er in de Tourgeschiedenis op 26 juli geen Nederlands succes is behaald. Daarom …

Tot overmorgen!”

Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 25 juli 2006 8:00

Tour de France 1953

Een schitterende Tour,die van 1953!
Niet alleen door die prachtige Nederlandse successen,maar ook door het enthiousiaste commentaar ven ene Jan Cottaar!...en dat mocht ik toen als 9 jarig jongetje al meemaken!
De Tour van dit jaar ,had dan wel Rabo-sucessen,maar de Nederlandse successen waren dun gezaaid!(Op Bogie na!)

Geplaatst door Harry Hermkens, 25 juli 2006 18:50:59

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web