De Burgerlijke Stand van 9 april.


Koos STORM (1895, overleden 02.03.1957, Nederland)

Deze stayer uit Loosduinen, nu onderdeel van de stad Den Haag, ken ik uit de verhalen van mijn vader, die hij op mijn verzoek steeds weer afdraaide en waar ik geen genoeg van kon krijgen. De duels op de oude Amsterdamse stadionbaan met de Belg Victor Linart waren legendarisch. Als je zo’n grote stayer bent geweest, zoals mijn vader beweerde, dan is het merkwaardig dat zijn successen, wat kampioenschappen betreft, zijn beperkt tot twee nationale titels en een derde plaats bij het WK stayeren. Die Nederlandse kampioenschappen behaalde hij op de houten Amsterdamse stadionbaan en ook het WK van 1925 werd daar verreden. Die oude baan werd drie jaar later gesloopt omdat Amsterdam vanwege de Olympische Spelen een hypermodern stadion had gekregen met een betonnen piste. Langs die oude baan zaten de rangen altijd stampvol als de naam van Koos op de affiches stond. Als hij nog geen meter had gereden stonden ze hem al toe te juichen en betere ... 

... doping kon je de Hagenaar niet toedienen. Als het publiek zijn naam scandeerde was Koos niet te houden. Dan vloog-ie er in, zoals wielrenners zeggen. Hij liet zich iedere keer weer gek maken door het publiek en de grootste stayers van Europa moesten het op die baan tegen hem afleggen. In het buitenland won hij niet zo makkelijk, want daar was hij gewoon een van de vele rolrijders, want er waren er in die tijd wel zo’n honderd actief. Daarvan hoorde Koos zeker bij de beste 25, maar een echte topper was hij niet. Behalve op zijn baan, dan kon hij de hele wereld aan als ze hem luid toejuichten. Zijn gangmaker Jan Slesker vertelde in 1950 in een interview dat ze in Amsterdam anderhalf jaar lang geen nederlaag hebben geleden. Toen Koos stopte werd hij tuinder in Loosduinen, zijn geboortedorp dat voor de annexatie door de grote stad tegen het Westland aan lag. In zijn kassen verbouwde hij van alles tot bloemen aan toe. De oorlogsjaren waren ook voor Koos Storm een beproeving. Er openbaarde zich een ernstige longziekte die werd toegeschreven aan het jarenlang inademen van de uitlaatgassen die de gangmaakmotor uitbraakte. Daar konden de Duitsers niet voor verantwoordelijk worden gesteld, maar wel voor het feit dat zijn kassen werden onteigend en gesloopt. Na de oorlog begon hij een bloemenzaak en de laatste twee jaar van zijn leven baatte hij in Den Haag een goedlopende sigarenwinkel uit. Op 2 maart 1957 maakte een hersenbloeding een eind aan het leven van een van de populairste Nederlandse stayers. De held van de oude Amsterdamse stadionbaan werd maar 61 jaar. (Foto: archief dewielersite.net)

De andere op 9 april geborenen zijn:

BERTIN, Yvon (1953, Frankrijk)
BINDA, Albino (1904, overleden 30.03.1976, Italië)
BROERS, Johnny (1959, Nederland)
BROWN, Graeme (1979, Australië)
BURGOS ROJAS, Nacor (1977, Spanje)
COX, Ryan (1979, overleden 01.08.2007, Zuid-Afrika)
DE HERTOG, Aloïs (1927, overleden 22.11.1993, België)
FABBRI, Erika (1986, Italië)
LEEUW, Theo van der (1949, Nederland)
MAES, Nikolas (1986, België)
NYDAM, Scott (1977, Verenigde Staten)
O’BEE, Kirk (1977, Verenigde Staten)
RASMUSSEN, Alex (1984, Denemarken)
TORREKENS, Eddy (1971, België)
VILLUMSEN, Linda (1985, Denemarken)
WEIGOLD, Steffen (1979, Duitsland)

DOE OP 26 JUNI MEE AAN DE S.P.A.A.K. CYCLING CLASSIC! (klik hier)

EN MAAK KANS OP EEN AUTO!

Door Fred van Slogteren, 9 april 2011 0:00

Koos Storm

Erg leuk om dit artikele te lezen. Koos Storm was een oom van mij. Ik heb mijn vader er destijds veel over horen vertellen. Met namen ook over het ongeluk dat hij heeft gehad en dat er na een jaar nog steeds splinters van de baan uit zijn lichaam werden gehaald.

Geplaatst door Jeroen Storm, 23 februari 2013 19:38:45

Zoon van Jacques Storm, Jeroen?

Beste Jeroen, is Jacques Storm dan misschien jouw vader (geweest)? Kort na de oorlog fietste een renner van die naam bij de profs. Niet eens zo slecht, want hij was vrij rap en daardoor geknipt voor het werk in de straatrondjes.

Sportieve straat

Ik ben er altijd van uitgegaan dat het om een zoon van oud-stayer Koos Storm ging, omdat hij volgens het voormalige blad Wielersport ook in de Haagse Weimarstraat woonde. Jouw opa Koos had daar zijn bloemen- (of groenten?)zaak, zoals Bep Bakhuys er sigaren sleet, tafeltennisvedette Veronique van der Laan er in vaders slagerij hielp en Ria van Velsen er regelmatig in wijlen zwembad De Regentes lag ter vervolmaking van haar rugslag. Ook Karel Jansen, de bekende oud-linkshalf van ADO, moet er als pas getrouwd man op kamers hebben gewoond, dus mogen we van een sportieve straat spreken.

Later moet die Jacques Storm zijn verhuisd naar Transvaal, naar wijlen de Winburgstraat om precies te zijn. Dat was een heel knus straatje dat aan beide uiteinden via een poort met de rest van Den Haag in verbinding stond. Helaas vond de gemeente het nodig om er de slopers heen te sturen, opdat er wat lucht en groen voor de resterende buurtbewoners ontstond. Die Winburgstraat lag als het ware bij mij (en bij Piet Kettenis in zijn 1e Pietersburgstraat) om de hoek en 's zondags liep ik er nogal eens doorheen op weg naar de (uiteraard ook al afgebroken) katholieke kerk aan de Brandtstraat.

Graficus geweest?

Later werkte Jacques Storm als graficus bij drukkerij Onder den Sint Jacob op de Riviervismarkt 'onder' mijn pa die daar voor chef speelde. Alleen al daarom ben ik echt benieuwd of er via dat traject misschien enigerlei relatie tussen ons bestaat. Groetjes!

Han de Gruiter.

Geplaatst door Han de Gruiter, 24 februari 2013 18:48:07

Koos Storm

Koos was een broer van mijn vader. Hij was aanvankelijk woonachtig in Loosduinen, teelde daar ook asparagus plumosis en verkocht bloemen.
Hij was getrouwd met Tante Marie. Die had hij leren kennen in België (plaats Hoei)na het winnen van een wedstrijd. Zij was destijds, na de wielercarriere ook de dragende kracht in de bloemenwinkel in de Weimarstraat.
De herinnering komt in mij op dat hij inderdaad een zoon Jaques had, die oom de iwelrensport heeft beoefend, maar nooit grote successen heeft beriekt.

Geplaatst door Jeroen Storm, 28 februari 2013 17:48:38

Winburgstraat

Dat is leuk want in de Winburgstraat heeft ook Leo Mittertreiner Jr.(voorzitter van de sportcommissie van HWV de Spartaan) gewoond. Leo sr. heeft nog jarenlang op Duinhorst bij onze wekelijkse wedstrijdjes, op de fietsen en autos gepast en kreeg daar, van bijna iedereen, een kleine vergoeding voor. Mijn vader zei, vergeet nooit oude Mittertreiner als je weggaat.

Geplaatst door Piet Kettenis, 28 februari 2013 22:34:02

Leo Mittertreiner

Beste Piet, Leuk dat je memoreert de naam van Leo Mittertreiner, Ja Piet deels heb je gelijk Leo Mittertreiner Jr. , de oud renner was inderdaad lid van de sportcommissie van onze oudclub, echte Leo Mittertreiner Senior, wie je altijd voor de trainingswedstrijden van lucht voorzag, ja ik bedoel de tubes, rekende immer op een dubbeltje of meer, hij heeft zicht wezenloos gepompt die oude granietwerker van professie, en aangezien de A.O.W. in die jaren niet zo hoog was, waren al die dubbeltje, een welkome aanvulling van zijn inkomen. Wat overigens op viel dat hij nimmer verzaakte, en altijd aanwezig was bij de trainingritten zowel op de weg en het baantje van Duinhorst., ik herinner mij het als de dag van gisteren. Piet ik vind het leuk dat jij deze 2 mensen bij mij in herinnering bracht, vandaar dit stukje aan gewezen wielrennerliefhebbers. Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 01 maart 2013 17:04:21

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web