Uit de ordners van Jan

“De Tour van dit jaar is afgelopen, maar omdat de ronde niet altijd in precies in dezelfde periode valt ben ik met mijn overzicht van Nederlandse successen al voor 1 juli begonnen en ik ga nog een paar dagen door. Tot en met donderdag om precies te zijn.
Op 24 juli 1988 won Jean-Paul van Poppel de eenentwintigste etappe van Nemours naar Parijs. Het was dat jaar zijn vierde ritoverwinning en hij won daarmee de groene trui van het puntenklassement. Dit in Tilburg geboren sprintkanon won in totaal negen etappes in de Tour en allemaal in een massasprint. In de drie grote ronden won hij totaal twintig ritten en met die aantallen schaart Van Poppel zich onder de grootste wegsprinters uit de wielergeschiedenis. In de loop daarvan heeft Nederland niet zoveel supersprinters voortgebracht. Theo Smit en Jeroen Blijlevens zijn met Van Poppel de enigen geweest die een heel peloton konden vloeren. Van die drie was Van Poppel de beste. Mentaal sterk en uiterst koelbloedig.

Welke wielerliefhebber zal 24 juli 2002 ...

... kunnen vergeten. De dag dat Michael Boogerd na een schitterende solo de bergetappe van Les Deux Alpes naar La Plagne won. Het was de zestiende etappe en de koninginnerit. Met nog 85 kilometer te gaan begon de Hagenees op de Madeleine aan zijn solo en hij bouwde in de uren die volgden een voorsprong op van meer dan negen minuten, waarvan hij er aan de voet van La Plagne nog zeven over had. Dat moest genoeg zijn voor tien kilometer klimmen, maar Boogie kreeg het moeilijk. Inmiddels was Carlos Sastre in de aanval gegaan en die naderde razendsnel en ook Armstrong, Rumsas en Beloki hadden de achtervolging ingezet. Het werd nog reuze spannend zeker toen Armstrong zijn gezellen achterliet en schijnbaar moeiteloos naar Sastre reed. Maar het was te laat, Boogerd had het wel moeilijk maar hij verdedigde zijn voorsprong met brio. De beelden (© Cor Vos) hoe hij over de finish kwam met dat blikkerende hagelwitte gebit zijn onvergetelijk. Net als die schoonmoeder.
Een jaar later was het weer bal in het Nederlandse kamp. De sympathieke Servais Knaven (© Cor Vos) won zijn rit in de Tour de France, een prestatie waar hij zo lang van gedroomd had. In de zeventiende etappe van Dax naar Bordeaux flikte hij het ‘m. Erik Breukink – toen nog co-commentator bij Studio Sport – had het daags ervoor voorspeld. “Morgen gaat er een groepje weg en Knaven wint”, zei De Breuk die doorgaans veel voorzichtiger is in zijn uitspraken. Dat groepje bestond uit tien man en er zaten drie Nederlanders bij. De Groot, Van Bon en Knaven. De tien namen een grote voorsprong en op 18 kilometer voor de streep demarreerde Knaven. Een heikele onderneming, maar hij slaagde. De achtervolging van de negen achter hem kwam niet goed op gang, mede door het storende werk van zijn landgenoten. Hoewel van drie verschillende ploegen was de onderlinge sympathie te groot om roet in het eten te willen gooien. “Als landgenoten ligt het initiatief niet bij ons”, verklaarde Van Bon na de finish. Of zijn ploegleider dat met hem eens was, betwijfel ik.
Vandaag is één van de groten uit de geschiedenis van de Tour de France jarig. Dat is de Zwitser Ferdi Kübler (1919), de oudste nog levende Tourwinnaar. Kübler won de Tour van 1950 en hij won in totaal acht ritten. In 2003 was hij nog prominent aanwezig op het feestje dat de Tourdirectie ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan organiseerde voor alle nog in leven zijnde Tourwinnaars en hij sprak daar langdurig met Jan Janssen. “Hij vroeg me direct naar Fortink en Dekroot, Nederlandse renners uit zijn tijd en het duurde even voor ik in de gaten had dat hij Gerrit Voorting en Daan de Groot bedoelde”, las ik in een interview met Janssen. Een andere jarige is de Italiaan Adriano Durante (1940), een sprinter uit de jaren zestig. Hij won in 1965 de dertiende etappe van Perpignan naar Montpellier.
Van Eddy Merckx is op 24 juli niks vernomen, maar nu ik het over Durante heb is Eddy er nog altijd trots op dat hij deze razendsnelle Italiaan eens in de sprint verslagen heeft, want op iedere dag van het jaar is er wel een link naar De Kannibaal.

Tot morgen!”

Jan Houterman

Door Fred van Slogteren, 24 juli 2006 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web