Uit de stalling van Peter R. de Fiets

“Wederom een Italiaanse fiets met de merknaam Bottecchia en op de sticker op de staande buis staat: Campione del Mondo 1966. Dat zou er op kunnen duiden dat Rudi Altig deze fiets ooit bereden heeft, of op een ander exemplaar van dit merk reed. Ottavio Bottechia – alleen die naam is al een gedicht - was de eerste Italiaan die de Tour de France won. Dat was in 1924 en een jaar later deed hij het nog eens. Hij was ook de eerste winnaar – voorzover ik kan nagaan - die van het begin tot het eind in het geel reed. De fiets die zijn naam draagt is een mooie, maar eenvoudige fiets, zoals ook Ottavio een eenvoudige man was. Zijn bijnaam was De Metselaar van Friuli en hij leerde pas lezen en schrijven toen hij al een beroemdheid was. Hij is een van de weinige winnaars van voor de tweede wereldoorlog die niet geheel vergeten is. Dat komt – hoe morbide – door zijn dood. Of eigenlijk door het raadsel rond zijn dood. Hij werd op 2 juni 1927 bewusteloos ...

... naast zijn fiets gevonden met een ernstige hoofdwond. In het ziekenhuis raakte hij in coma, waaruit hij niet meer is ontwaakt. Hij overleed twaalf dagen later. Omdat er zich geen getuigen meldden, is men er lang van uitgegaan dat de renner tijdens de training ten val was gekomen en een schedelbasisfractuur had opgelopen. Een andere lezing kwam pas veertig jaar later in zwang, nadat een boer op zijn sterfbed had bekend dat hij een puntige steen naar de tweevoudige Tourwinnaar had gegooid, die Bottecchia vol op het hoofd had getroffen. De reden waarom de boer dat had gedaan, was dat Bottecchia nabij zijn wijngaard even rust had genomen en toen een trosje van de boer zijn druiven had verorberd (reconstructiefoto Toscana Gaiole). Een mooi verhaal met een bekentenis, maar op 2 juni zijn de druiven nog erg zuur. Niet om te vreten eigenlijk en daarom is dit verhaal niet erg aannemelijk. Er zijn nog twee andere lezingen in omloop. Volgens de ene zou hij door de maffia zijn gedood en volgens de andere was het een politieke moord. Van Bottecchia was bekend dat hij er socialistische sympathieën op na hield en dat was de reden waarom hij door de fascisten van Mussolini om zeep werd geholpen. Al die verhalen hebben er voor gezorgd dat de naam Bottecchia nog steeds een belletje doet rinkelen, ook al klinkt het niet meer zo luid. Wie nog een andere lezing kent, mag zich melden en informatie over de relatie van Rudi Altig met het merk Bottecchia is eveneens welkom terwille van de geschiedschrijving.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 15 augustus 2006 10:00

Altig/Bottechia

Rudi Altig stond in 1966 onder contract bij Molteni. De ploeg reed op Bottechia's. Altig werd dus op een Bottechia voor eigen volk in '66 op de Nürburgring wereldkampioen. Ploeggenoot Gianni Motta won de Giro d'Italia dat jaar eveneens op dat fietsenmerk. Mecanicien in die periode bij Molteni was Ernesto Colnago.

Geplaatst door Theo, 15 augustus 2006 11:31:21

Bottechia

Roy Schuiten, maar ook Guiseppe Saronni hebben op de zwarte Bottechia's gereden, ik dacht in 1976/1977. De ploeg was SCIC. SCIC reed eerst op blauwgrijze Colnago's.

Geplaatst door Ferdi Keulen, 04 september 2006 17:28:00

de fiets van Roy Schuiten

ennnnnnnnnnnnnnnnnnn.....
die fiets heb ik oopgehaald voor hem bij DE ROSA :)
Geplaatst door Rob ten Hagen, 07 maart 2021 19:51:06

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web