Uit de ordners van Jan …

 

“Het gezaghebbende Franse tijdschrift Vélo was in maart 1981 aan nummer 152 toe, waarin werd vooruitgeblikt op het reeds lopende seizoen. Het is een krantenformaat dat ik niet zijn geheel kan scannen. Op de cover foto’s van de te verwachten hoofdrolspelers als Jean-René Bernaudeau, Daniël Willems, Bernard Thevenet, Giuseppe Saronni, Raymond Martin, Bernard Hinault, Joop Zoetemelk, Francesco Moser en Michel Pollentier in hun deels nieuwe outfit. In de colofon lees ik dat de toenmalige chefredacteur Noël Couëdel heette en de secretaris generaal Jean-Marie Leblanc was, toen oud-coureur en nog niet bekend met het feit dat hij ...

... ooit de grote baas van de société du Tour de France zou worden. In de redactie verder bekende Franse journalisten als Philippe Brunel, Philippe Bouvet en Georges Pagnoud. Laatstgenoemde is de auteur van een uitgebreid interview met Peter Post, ploegleider van ’s werelds meest succesvolle ploeg TI Raleigh-Creda. In het rijtje buitenlandse correspondenten staat voor Nederland de naam van Leo van de Ruit, destijds de wielerverslaggever van het ANP en later met Frans van Schoonderwalt auteur van het boek De Kneet, entertainer op twee wielen en medesamensteller van De Top 500, met daarin beschrijvingen van de 500 beste Nederlandse topsporters van de twintigste eeuw.

Naast een uitgebreide voorbeschouwing op het seizoen, waarbij de voornaamste transfers werden opgesomd, kregen alle Franse ploegen van toen de gelegenheid zich te presenteren met een grote kleurenfoto. Mooi is die van Renault-Elf-Gitane met maar liefst vier kampioenen in de gelederen. Naast wereldkampioen Bernard Hinault, Frans kampioen Pierre-Raymond Villemiane, Amerikaans kampioen Jonathan Boyer en Luxemburgs kampioen Lucien Didier had ploegleider Cyrille Guimard ook de beschikking over debutant Greg LeMond en talenten als Poisson, Le Guilloux en Madiot. Als collectief een geduchte concurrent van TI-Raleigh. Vélo voorspelde voorts dat een van de mooiste duels van 1981 wel eens in Italië zou kunnen worden uitgevochten en wel tussen de gearriveerde vedette Francesco Moser en de coming man Giuseppe Saronni. Beide kemphanen hadden vrijwel op dezelfde wijze overwinterd. Op 7 december trouwde Moser met zijn geliefde Carla en drie weken later verbond Saronni zich aan Laura. Daar tussendoor trainden ze zich suf om met een puike conditie aan de start van het nieuwe seizoen te staan.

Peter Post rompt le silence’, ofwel Peter Post doorbreekt de stilte is de kop van een interview met de zo succesvolle directeur sportief van TI-Raleigh. In het artikel wordt zijn ploeg de sterkste van het peloton genoemd, met sterren als Zoetemelk, Raas, Knetemann, Van der Velde en Lubberding. Interviewer Pagnoud vraagt hem onder meer of de overwinningenhonger na zoveel jaar van succes nog niet gestild is en dat hij twijfelt aan de toekomst van de ploeg ten aanzien van de sponsor. Op beide vragen antwoordde Post ontkennend, want winnen gaat nooit vervelen en TI-Raleigh zou nog tot en met 1983 aan zijn ploeg verbonden blijven. Het was volgens de Amstelveense ploegbaas een hechte formatie en hij hoopte zijn toprenners tot het einde van het contract met Raleigh te kunnen behouden. De geruchten over een toenemende controverse met zijn sterrenner Jan Raas, wuifde hij weg: ‘Raas is niet de baas, want dat ben ik!’ Ten aanzien van Joop Zoetemelk legde hij uit dat van de laatste Tourwinnaar in het voorseizoen, na een winter vol huldigingen, nog niet veel verwacht mocht worden, maar dat de Franse Nederlander voorzichtig zou worden klaargestoomd voor de volgende Tour. Post was echter realist genoeg om te beseffen dat de successen van de Tour van 1980 heel moeilijk te evenaren zouden zijn, terwijl Bernard Hinault koste wat kost revanche zou willen nemen. Rancuneus als hij soms kon zijn liet hij niet na Roy Schuiten en Dietrich Thurau de grootste teleurstellingen van zijn carrière als ploegleider te beschouwen. Tot slot kreeg Post nog de vraag voorgelegd of hij altijd ploegleider zou blijven en daarop antwoordde hij: ‘Ik ben heel blij dat mijn werkgever me zoveel vertrouwen schenkt en ik werk twaalf maanden per jaar keihard om dat niet te beschamen. Net zoals ik in het verleden altijd vol passie wielrenner ben geweest. Als er een eind aan komt heb ik altijd nog mijn eigen bedrijf als appeltje voor de dorst. Meer zeg ik daar niet over, want dat is strikt privé. Misschien heb ik al teveel gezegd.’ Raadselachtige woorden, want van dat appeltje is nooit meer iets vernomen.

Als chauvinistische Nederlander heb ik ook nog even de eerste uitslagen van het seizoen 1981 doorgenomen. In de uitslag van de Ster van Bessèges kom ik de namen van Jan Raas en Ad Wijnands tegen en in de Ruta del Sol tekenden Jos Schipper, Martin Havik, Jos Lammertink en Johan van der Meer voor dagsuccessen en werd Schipper zelfs eindwinnaar van deze Spaanse rittenkoers. Het lijkt een beetje op het begin van het huidige seizoen toen de Nederlanders ook sterk uit de startblokken kwamen. In 1981 zou het daar niet bij blijven, dus wie weet wat er nog voor 2011 in het vat zit.

Tot volgende week!”

Jan Houterman

DOE OP 26 JUNI MEE AAN DE S.P.A.A.K. CYCLING CLASSIC! (klik hier)
 

Door Fred van Slogteren, 28 maart 2011 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web