Het was me het weekje wel!


Sportief gesproken was het een mooie week. Robert Gesink (foto) staat in de Tirreno Adriatico in een mooie uitgangspositie om dinsdag als eindwinnaar te worden gehuldigd. Zo makkelijk als ik het hier opschrijf zal het wel niet gaan, maar Robert is in een stadium van zijn loopbaan gekomen dat hij de macht en de ervaring heeft om toe te slaan als hij dat wil. Lars Boom doet het ook goed en in Parijs-Nice laat Bauke Mollema zien dat we over een paar jaar twee Gesinks hebben.
Na Peter Post in januari en Fedor in februari heeft Magere Hein in deze maartmaand nu ook Jan Hugens weggemaaid. Ik liet het nieuws gisteravond tot me doordringen en ik dacht terug aan donderdag 4 januari 2001 toen ik bij hem was om over Jan Janssen te praten. Zijn plakboeken lagen op tafel en het gesprek kwam al gauw op de Tour de l’Avenir van 1962. Na de zesde etappe mocht de Limburger de gele ...

... leiderstrui aantrekken en zijn grootste concurrent was de Spanjaard Gomez del Moral. Die avond werd een tactisch plan opgesteld, waarbij de Nederlanders het initiatief zouden nemen. Ze zouden direct demarreren en de Spanjaarden tot een grote krachtinspanning dwingen. Hugens zou bij Gomez blijven en geen trap teveel doen. Zo gezegd zo gedaan en iedereen – ook Hugens – ging akkoord. Onder aanvoering van Jan Janssen en Leo Knops ontstond al vanuit het vertrek een kopgroep. Die nam een voorsprong, maar die slonk al snel weer. Ploegleider Jefke Janssen begreep er niks van en liet zich terugzakken tot het peloton. Tot zijn verbazing zag hij Hugens in zijn gele trui op kop sleuren met de rest er als een lint achter. Hij reed zich die dag helemaal leeg en werd in de daaropvolgende bergetappe volledig door de Spanjaarden gesloopt. Hij was er veertig jaar later nog steeds kwaad over en hij liet mij in een van zijn plakboeken een kort stukje lezen waarin stond dat hij die dag door zijn eigen ploegleider en ploegmaten geflikt was. Diezelfde dag was ik ook bij Jefke Janssen en die vertelde me zijn lezing van het verhaal. Dat kwam er op neer dat als Jan de orders had opgevolgd, niet hij maar Gomez del Moral zich leeg had moeten rijden en hij op het laatst van de rit zijn slag had kunnen slaan om nog een aantal minuten aan zijn voorsprong toe te voegen. Het klonk me logischer dan het verhaal van Jan. Om die reden, vertelde Jefke, had hij al veertig jaar niet meer met Hugens gesproken, omdat iedere keer als de twee elkaar ontmoetten Jan zijn hoofd omdraaide. Ik vroeg Jefke of hij bereid was het alsnog met Jan uit te praten. Dat was hij en de volgende dag heb ik Jan gebeld om hem het aanbod van Jefke over te brengen. Hij zou er over nadenken, zei hij, maar ik geloof niet dat het ooit tot een gesprek is gekomen. Die dag maakte Jan zich nog behoorlijk kwaad over het voorval en ik had hem graag persoonlijk bij Jefke gebracht om het uit te praten. Helaas werkt het niet zo en het familiediner is sinds gisteren ook geen optie meer. (Foto: © Cor Vos)

DOE OP 26 JUNI MEE AAN DE S.P.A.A.K CYCLING CLASSIC! (klik hier)

Door Fred van Slogteren, 13 maart 2011 10:00

Wout Poels

Terwijl Mart Smeets,bij de uitzending van Parijs-Nice,zit te zingen,lees ik het verhaal over Jan Hugens,die in onze herinnering zal voort leven,en een andere Limburgse wielrenner,met een grote toekomst,wordt op de streep verslagen door Gilbert,in de Tirrenico!

Geplaatst door Harry Hermkens, 13 maart 2011 17:05:29

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web