Herinneringen bij een foto …

 

Deze foto kreeg ik eens toegestuurd van Bap van Breenen, een trouwe bezoeker van de slogblog en een neef van de renner die hier op kop het tempo er in houdt. Het valt stil, maar de meesterknecht weet wat hem te doen staat. De handen gaan voor de zoveelste maal die dag op de commandeurs en het tempo vliegt omhoog naar veertig in het uur. De renners links verzaken en de coureur in derde positie lijkt verrast door de tempoversnelling. Het is het onbaatzuchtige werk van de meesterknecht en de eerste Nederlander die deze eretitel mocht dragen was Hein ‘Tarzan’ van Breenen, een ronde Amsterdammer uit de Nieuwmarktbuurt. Na vier jaar knechten vond ploegleider Pellenaars eindelijk …

… de stok om zijn hond te slaan, want hij vond die Van Breenen met zijn grote bek maar een lastpak. Als de andere renners braaf zwegen uit angst uit de ploeg te worden geknikkerd, dan kwam Hein even ongezouten vertellen wat hij er van vond of dat meneer Pellenaars nou zinde of niet. In 1955 reed hij zijn laatste Tour en de ploegleider had niet eens het fatsoen het zijn meesterknecht, die zoveel had bijgedragen aan de successen van zijn ploeg, persoonlijk te gaan vertellen. Dat droeg hij op aan Daan de Groot een andere Amsterdammer, die zich ook niet veel van d’n Pel aantrok maar op krediet mocht rekenen, omdat hij in het laatste jaar van Tarzan een etappe in de Tour won. Hein nam wraak. In de eerstvolgende wedstrijd zaten de mannen van Pellenaars in de kopgroep met de ploegleidersauto erachter. In zijn eentje en in een verschroeiend tempo maakte Hein de oversteek, maar toen hij nog honderd meter had goed te maken ging hij opzitten. De inspanning die hij had geleverd was hem aan te zien en dat mocht de gehate ploegleider natuurlijk niet zien. Rechtopzittend rukte hij het petje van zijn hoofd, maakte het nat met water uit zijn bidon en begon al fietsend toilet te maken. Als finishing touch haalde hij nog even de vingers door zijn haar, trok zijn shirt recht en gesoigneerd gleed hij langs de auto van de verbaasde ploegleider. Terwijl diens mannen in de kopgroep zaten te stoempen om de voorsprong te handhaven was Tarzan er zo te zien zonder zichtbare moeite naar toe gereden. Een geweldige act, dat moet gezegd, maar Pellenaars kwam niet op z’n beslissing terug. Hein werd groenteman. (Foto: archief Bap van Breenen)

DOE OP 26 JUNI MEE AAN DE S.P.A.A.K. CYCLING CLASSIC! (klik hier)
 

Door Fred van Slogteren, 15 maart 2011 10:00

Klaas Eenhoorn

Hallo, Ik ben de dochter van Klaas Eenhoorn (1914-1999). In de 30er jaren fietste hij diverse koersen waar ik ook foto's van heb. Ook de kranten verslagen (kopieen) heb ik nog. Kan ik dat op deze blog plaatsen?
Groeten
Tini Mulder-Eenhoorn

Geplaatst door Tini Mulder-Eenhoorn, 18 maart 2013 21:07:56

Klaas Eenhoorn

Dag mevrouw Mulder, Er heeft een vabn onze medewerkers op uw vraag gereageerd en die zou graag met u in contact komen. Als u zo vriendelijk wilt zijn uw e-mailadres of telefoonnummer door te geven op fred@slogblog.nl neemt hij binnenkort contact met u op. Hartelijke groet! Fred van Slogteren

Geplaatst door Fred, 19 maart 2013 14:38:58

Klaas Eenhoorn

Ik heb uw vader ooit nog eens gesproken in zijn zaak in Alkmaar en dacht, ik ga eens op"dewielersite" kijken en kom daar een prachtige foto tegen met de vraag of dat Klaas Slot is. Ik twijfel er niet aan: het is Klaas slot.

Met vriendelijke groet.

Geplaatst door Jan Quax, 21 maart 2013 09:10:37

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web