Uit de ordners van Jan …

 

“Het blad Wielersport dat op donderdag 17 maart 1983 als de nummer 6 van jaargang 32 werd uitgebracht, ziet er van buiten heel wat kleuriger uit dan de edities in de jaren zeventig. Het blad had in Wieler Revue een behoorlijke concurrent gekregen en moest ondanks chronisch geldgebrek met zijn tijd mee. Het omslag was dan wel in kleur, maar het binnenwerk nog geheel in zwart/wit uitgevoerd, terwijl Wieler Revue al met paginagrote kleurenfoto’s kwam. De redacteuren van het kwijnende blaadje - Henk Kruithof en Hans van de Kamp – konden niet meer doen dan hun best, want ze hadden de taak een marktaandeel te bewaren ten opzichte van het steeds populairder en mooier wordende blad van de concurrentie. De kurk waar het blad op dreef waren de  ...

... negenduizend licentiehouders van de KNWU, want Wielersport was het officiële orgaan van de wielerunie en daardoor verplichte kost voor de wielrenners omdat de advertenties er in stonden van de wedstrijden waarop ze konden inschrijven. Maar daar kun je als blad natuurlijk niet op draaien en tweeënhalf jaar later moest de uitgever de ongelijke strijd staken en was er na bijna 33 jaar ineens geen Wielersport meer.

Hoe mooi of niet mooi de verpakking ook is, het gaat primair om de inhoud. En daar was bij Wielersport niet zo veel mis mee. Met name Henk Kruithof was absoluut in staat een hoogstaand verhaal over de Ster van Zwolle en de Omloop Het Volk te schrijven. De Ster van 1983 was een boeiende koers met veel renners aan het front die we jaren later in de profrangen terug zouden vinden. Teun van Vliet, Nico Verhoeven, Gert-Jan Theunisse, Peter Pieters en Maarten Ducrot streden in de Overijsselse binnenlanden aan het front maar moesten het ten slotte afleggen tegen het trio Dries Klein, Bert Wekema en Lucien Godde, die in die volgorde over de streep kwamen. De sterkste renner in de Omloop Het Volk was niet Jan Raas maar Fons De Wolf, die de Raleigh-kopman resoluut in een sprint à deux klopte. De Belg in Italiaanse dienst oogde in de eindsprint duidelijk frisser dan Raas, die competitie tekort kwam en zijn conditie voornamelijk met trainingskilometers in eigen omgeving had opgebouwd, terwijl De Wolf de Ronde van Sardinië en Sassari-Cagliari al in de benen had.

Freelance-medewerker Guido Bindels maakte een verslag over de Batavus Lenterace, de openingsklassieker voor het vrouwenpeloton. Mieke Havik was de sterkste en ontving voor haar prestatie vele complimenten en felicitaties. Met fraai bontgeverfde vingernagels poseerde ze trots voor de lens van Cor Vos. Zeven kilometer voor de streep was de 26-jarige Volendamse ontsnapt met de Belgische Marleen Kennes en Wil Bezemer. Omdat Bezemer te moe was om mee te spurten streed Havik met de Belgische om de zege. ‘Ik ging de spurt van kop af aan, want ik wist dat die Kennes niet zo’n rappe is’, zei Mieke na afloop.

De Nederlandse profs reden een bijzonder sterke Ronde van de Middellandse Zee. Er waren etappezeges voor Leo van Vliet (2x), Steven Rooks en Gerrie Knetemann terwijl in het eindklassement het hele podium oranjegekleurd was met Knetemann, Zoetemelk en Rooks. Opvallend was het rijden van Rooks. Een jaar eerder reed de Noord-Hollander, nog als amateur, een puike Parijs-Nice gereden. Hij had de overwinning verdiend, maar werd slechts 20ste, omdat hij veel tijd in een valpartij had verspeeld. Na een mislukt profseizoen bij Raleigh, waar hij tegen de stalorders zondigde, belandde hij in 1983 bij de Franse burggraaf Jean de Gribaldy, waar hij ‘voor een broek en een shirt’ een groot-programma kon rijden. In de kleuren van Sem France Loire zou hij een maand later op indrukwekkende wijze Luik-Bastenaken-Luik winnen en kon hij terugkeren in de stal van Peter Post om zijn carrière verder vorm te geven.

In dit nummer staat ook het overlijdensbericht van de 86-jarige Willem Bloos, beter bekend als Pa Bloos. Hij was 65 jaar lid van ASC Olympia, de roemruchte Amsterdamse wielervereniging, waarvan de naam nog steeds verbonden is aan Olympia’s Tour de oudste etappewedstrijd van ons land. Aan de organisatie van die ronde heeft hij tot zijn dood als commissielid meegewerkt. Uiteraard was hij erelid, want tientallen jaren was hij bestuurslid en drie decennia lang had hij het beheer over de kas van Olympia’s Tour. Pa Bloos was onderscheiden met het Zilveren Wiel van de KNWU en de koningin had hem tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Wie weet nog iets meer te vertellen over deze markante wielerpersoonlijkheid?

Tot volgende week!”

Jan Houterman

DOE OP 26 JUNI MEE AAN DE S.P.A.A.K. CYCLING CLASSIC! (klik hier)
 

Door Fred van Slogteren, 14 maart 2011 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web