Het balhoofdplaatje van Otto …

 

“Gerrit Bontekoe was een Haagse wielrenner uit het begin van de twintigste eeuw. In de statistieken leeft hij voort als de renner die in 1917 derde werd bij het kampioenschap van Nederland voor onafhankelijken op het nummer sprint. In hun herinnering kennen Haagse honderd plussers hem misschien nog als de renner die samen met Willem van Duijn een succesvol tandemduo vormde. De twee waren razend populair en als ze het op de Scheveningse wielerbaan op hun heupen hadden en iedereen het nakijken gaven klonk ...

... vanaf de tribune het destijds populaire lied:

Jopie Slim en Dikkie Bigmans, zijn de schrik van ’t hele land.
Sla maar ’s morgens, ’s middags, ’s avonds je krantje op,
Zie je een varkenskop, zie je een varkenskop.


Jopie Slim en Dikkie Bigmans waren twee stripfiguurtjes die dagelijks in De Telegraaf hun avonturen beleefden. De strip over een slim jongetje met een kaboutermuts en zijn vriendje Dikkie, een blozend varkentje, werd veel gelezen en inhakend op het succes werd in de revue dit liedje gemaakt. Iedereen kende het en de populariteit van de twee was te vergelijken met latere stripduo’s als Sjors en Sjimmie en Asterix en Obelix. Het meest bekend is de naam Bontekoe echter geworden vanwege de Haagse racespeciaalzaak die Gerrit Bontekoe in 1925 begon op de Loosduinseweg. De grote vriend en trainingsmaat van Piet Moeskops leeft al lang niet meer, maar de zaak bestaat nog steeds met ik meen nu de vierde generatie Bontekoe aan het roer. Gerrit senior richtte de zaak op en onder het bewind van zijn zoon Gerrit junior kwam het bedrijf tot grote bloei, met de reputatie van een heel goede framebouwer. Onder zijn nazaten is de eigenbouw wat op de achtergrond geraakt, mede door de internationale ontwikkelingen op het gebied van materiaal en marketing, maar wie bij Bontekoe een fiets koopt, weet dat hij iets bijzonders krijgt. De zaak is bijvoorbeeld dealer van Jan Janssen Fietsen (à la carte) en verder kun je er terecht voor merken als Ridley en Senza. Zelf heb ik nog een door Bontekoe opgebouwde toerfiets uit 1984 met spatborden. Het is een lichtgewicht raceframe van Peugeot, afgemonteerd met uitsluitend Franse onderdelen en nog steeds rijklaar voor dagelijks gebruik. De Bontekoetjes zijn voor mij eigenzinnige fietsenmakers, met een rijke traditie.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

DOE OP 26 JUNI MEE AAN DE S.P.A.A.K. CYCLING CLASSIC! (klik hier)
 

Door Fred van Slogteren, 11 maart 2011 10:00

bontekoe

Een zaak waar SERVICE nog voluit met hoofdletters wordt geschreven. De zonen van Gerrit jr. doen het heel goed. Ik ben niet meer zo actief op de racefiets, maar een probleempje wordt daar nog steeds op het gemakkie en met plezier en passie opgepakt.

Geplaatst door M., 11 maart 2011 11:19:45

Bontekoe

...voor de oorlog was er ook een Bontekoe actief als gangmaker. Van deze Bontekoe weet ik voor de rest niets. Vraag: was deze Bontekoe familie van de befaamde Haagse framebouwers...?

Geplaatst door André Stuyfersant, 11 maart 2011 11:46:15

bontekoe

Bontekoe jr is ook nog deelnemer geweest aan de olympische spelen ik weet niet in welk jaar.

Hij was zoals dat noemt een verdienstelijk baanrenner.

Het olympisch kostuum heeft hij altijd bewaard als er in de wielerport en evenement was deed hij dat aan.

Ook was de familie Bontekoe jarenlang de drijvende kracht achter de Ronde v Capitol jarenlang een toonaangevende ronde in Den Haag.
De winkel van Bontekoe lag schuin tegenover de eindstreep van deze ronde.

Ik geloof dat Bontekoe sr ook jarenlang voorzitter is geweest van RRC Sparta ik weet dat niet zeker allen hele oude mensen weten dat nog.

Geplaatst door Chris Kipping, 11 maart 2011 19:52:56

bontekoe

of hij voorzitter is geweest weet ik niet (meer). Hij had wel een speciaal plekje voor RRC Sparta. Ik ben destijds toen ik uit Brabant verhuisde ook daar lid geworden. Volgens mij is Chris Kipping een collega geweest met wie ik medio begin jaren 80 bij de liefhebbers/veteranen reed. O.a. de genoemde Ronde van Capitol, traditioneel op 5 mei. Avondcriterium. Een driehoekig rondje met scherpe bochten weet ik nog. Ben jij die Chris Kipping?

Geplaatst door M., 11 maart 2011 21:47:24

bontekoe

ja dat ben ik in de tijd dat ik de Ronde v Capitol reed als amateur stonden er duizenden mensen te kijken.

Later is hij nog weleens vereden toen stonden er nog paar honderd mensen.

Gerrit jr was ook de lid van de toerclub Spartacus een groep van meest oud renners die samen een rondje reden.

Geplaatst door Chris Kipping, 11 maart 2011 22:54:53

Bontekoe

Tja,

Het kon ook eigenlijk niet uitblijven.
Na mijn Willem Eindhoven en Coppi werd een Bontkoe mijn derde fiets.
Ik heb er slechts één seizoen mee gedaan.
Gelukkig maar.

Geplaatst door Bert Visser, 28 augustus 2011 22:22:43

Lekker fietsje

Begin jaren 80 kocht ik mijn lichtgewicht fiets bij Gerrit Bontekoe, hij had nog 2 Alan frames op de zolder van de winkel en haalde ze allebei naar beneden en al snel waren we het eens, de blauwe zou het worden. Een week later kon ik mijn afgemonteerde fiets ophalen. Ik zie Gerrit nog staan, trots op zijn met liefde gemonteerde fiets. Ja ik wist het dit is een prima fiets. Gerrit zei, "Een lekker fietsje Kees"
De fiets hangt nog steeds in de schuur en nog altijd hoor ik het Gerrit zeggen. "Lekker fietsje"
1000den kilometers mee gereden en zeker, een prima fiets.
Ik weet dat de zaak nog steeds wordt gerund door de Bontekoe's, in de geest van hun vader en grootvader.

Geplaatst door Kees Rodenburg, 07 januari 2012 22:36:24

Gerrit Bontekoe Jr.

Ja in den Haag en omgeving een begrip, meer toeristen die ook een racefiets kochten kwamen bij hem terecht, want als wielrenner kon hij gelijk zijn vader hij uitstekend sprinten, en kleine criteriums kon hij ook aan, zo ook de jaren na de oorlog organiseerde R.R.C. Sparta, alwaar vader en zoon lid van waren bij de wielerzaak voor de deur, de jaarlijkse Ronde van " Capitol " aanvankelijk een bioscoop, en jaren later omgetoverd tot een evangelischcentrum van Johan Maasbach, ik won er eens een premie, een bijbel, waarin aan de binnenzijde een geeltje ( fl. 25,00 ) was gevoegd, maar dit terzijde.Wat hij nog meer met zij vader gemeen had was hun fors uitgevallen neus, maar rap waren zij, van Gerrit Jr, weet ik dit zeker heb ik als knulletje gezien,hij won overigens ook eenmaal die ronde, zoals ook een zekere Jan van Sas,welke als Nieuweling en jongere Amateur jaren een grote faam verworven had die ook al zo rap was, ja Capitol een rondje van ca 950 m. en alleen maar asfalt was een vliegrondje zo gezegd, en toen genoemde renners hun ereronde reden werden zij toegejuicht door een 30.000 aantal toeschouwers die hun coryfeeen bejubelde, alsof zij wereldkampioen geworden waren, ja in die jaren hadden de mensen niet zoveel om gratis naar toe gegaan, ja kom hier vandaag de dag eens om, echter bij de meeste criteriums worden vandaag de dag ook geen entree geheven, zo ook is Wateringen altijd gratis!!in tegenstelling bij menig ander Prof. criterium elders in Nederland georganiseerd,ja tijden veranderen,, en we worden ouder, echter heden ten dage zie je meestal de zelfde wielerliefhebbers bij de wedstrijden, helaas maar waar, nu ook mevr, ( Greet ) Bontekoe en Zonen, helaas niet zulke grote wielerhebbers als hun opa en vader wens ik al het goede toe met zaken en privee.Theo ten Dam

Geplaatst door Theo ten Dam, 07 januari 2012 23:17:50

geen entree

Het feit dat in de Zuid-Hollandse criteria geen entree wordt geheven, ligt in het feit dat een Provinciale verordening het verbied entree te heffen voor evenementen opde openbare weg. Vandaar dat de Wateringse Wielerdag hun vele (o.a. Westlandse sponsors) hard nodig heeft.
Capitol was inderdaad wel een snel rondje, maar er zat ook wel een erg scherp bochtje in. Eigenlijk was het meer een driehoek dat rondje destijds...

Geplaatst door marco V, 08 januari 2012 12:06:27

De driehoek van " Capitol "

Ja Marco je hebt volkomen gelijk, het parcours van dit criterium was inderdaad een driehoek met scherpe en gevaarlijke bochten, mede dat de baan met asfalt was bestraat, zo snel als een wielerpiste, was het nu is dit alles na een reconstructie veranderd en van straatstenen voorzien, een Ronde van Capitol zou nog kunnen maar zoals het er nu bijlicht is veel stuurmanskunst vereist, het is smaller en overal zijn parkeerstroken gemaakt, dus een volgende Driehoek van Capitol zie ik niet zo snel georganiseerd worden, nu beste mensen gegroet ik ga weer voor enkele maanden richting het zuiden en hoop over enkele maanden weer wat aan deze rubriek toe te voegen, tot dan!, Theo ten Dam

Geplaatst door Theo ten Dam, 08 januari 2012 15:19:47

Bontekoe junior

Het was in Londen 1948, beste Chris Kipping, dat Gerrit jr. als baansprinter olympisch deelnemers was. Net als zijn (en ons beider) stadgenoot Klaas Buchly, de latere ploegleider van onder meer Magneet en de Nelux-ploeg in de Tour. Klaas zat in Londen op de tandem, samen met de Amsterdammer Tinus van Gelder.

Theo ten Dam weet nog zeker dat Gerrit Bontekoe de Ronde van Capitol een keer heeft gewonnen. Ja Theo. proficiat met je goeie geheugen. Ik kan eraan toevoegen, dat Gerrit die avond zegevierde na een zinderende eindspurt met als opponent ... Klaas Buchly.

Han de Gruiter

Geplaatst door Han de Gruiter (77), 16 januari 2012 14:39:24

Bontekoe Junior

Beste Han, leuk dat ik hier op Tenerife, in een z.g. Locotoria je artikeltje lees, voordien kon ik vanuit Tenerife geen reactie geven, gelukkig kan dit nu wel, dus bij deze reageer ik, kun je me ook vertellen of mijn geheugen goed was dat beide Heren voorzien waren van een wat groter reukorgaan, of is dit fantasie, van een weet ik het zeker en dat was Bertus Ouwehand, want die had de grootste van Nederland, ha, ha, gegroet allemaal, Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 19 januari 2012 17:16:51

bontekoe

sparta
Leuk al die verhalen, ik heb zelf ook van 1968 tot en met 1972 bij de aspiranten C/B bij Sparta gefietst. Mijn moeder was in contact gekomen met Koos Trompert en hij regelde dat ik met de wagen mee mocht achter het peloton aan, wat vertrok in Leidschendam op de dijk richting Zoetermeer en weer terug. Als kleine jongen van 11/12 wilde ik natuurlijk ook meedoen, m,n moeder regelde een fiets bij Gerrit Bontekoe. Het was een Gitane die uiteraard veel te groot was, het clubhuis was gevestigd in café de Zwaan langs het water in Leidschendam. We moesten ons verkleden ergens achter het café. De lucht van Daro olie herinner ik me goed, daarna fietsen naar de start die midden op de dijk was een stuk verderop. De wedstrijden daar waren vrijwel rechtdoor en dan weer terug. In de winter kon je in het café op de rollenbank. Daarna is Sparta naar het Zuiderpark verhuist, ome Toon Krouwel was er voor de jeugd. Een aardige man, hij stond altijd bij de streep. De wedstrijden waren vaak het zelfde, we werden altijd na een paar ronde door de amateurs ingelopen en gingen daar natuurlijk tussen hangen. Iedereen boos. Ik heb het nog met weinig talent tot clubkampioen 1970 gebracht . Ik ben nog steeds opzoek naar foto’s. Het clubhuis was bij de rolschaatsbaan. Ik herinner me nog goed de zaak van Bontekoe op de Loosduinseweg, vol met oude foto’s. En Gerrit hij had altijd een bruine kop, denk ook nog een gouden tand. 2e fiets en rollenbank ook bij Gerrit vandaan. Bij Ammerlaan bij de markt kocht ik Clement tubes en kreeg daar altijd een geel rug tasje bij. En ja ik bracht mijn lekke tubes ook bij Kalkhoven op de Parallelweg, koste een knaak. In 1972 ben ik gestopt met fietsen, in 2008 ben ik weer begonnen met wedstrijden te rijden, ik kom wel een oudjes tegen uit mijn tijd en eigenlijk is er niets verandert in al die jaren, we zijn nog steeds zo fanatiek als vroeger. Echte renners stoppen niet.
Rob Swankhuizen

Geplaatst door Rob Swankhuizen, 23 april 2014 22:45:37

Bontekoe racefiets

Beste Mensen,
In mijn schuur staat een racefiets van het merk Bontekoe, afgemonteerd met shimano-dura ace, ik denk uit 1984 goudkleur mavic velgen
Ik wil de fiets verkopen, interresse? neem contakt met mij op.

Geplaatst door Hans Backes, 25 juli 2015 20:20:02

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web