De Burgerlijke Stand van 14 maart.


Charles RUIKERS (1945, Nederland)

In de jaren zestig was de Amsterdammer Charles Ruikers een smaakmaker op de baan van het Olympisch Stadion. Een snelle jongen met witblond haar en een ernstige bril op zijn neus. Hij was niet alleen snel maar ook handig en hij was een echte baanspecialist. Hij blonk uit op drie onderdelen en wel de sprint, de kilometer tijdrit en met Leijn Loevesijn zat hij op de tandem. Leijn met de brute kracht van een buitenboordmotor achter, terwijl Charles als een behendig stuurman in de wind boorde. Ze waren goed die twee en wel zo goed dat bondscoach Jan Derksen het verantwoord vond het tweetal voor de Spelen van Tokyo te selecteren. Het feest ging echter niet door omdat Charles kort voor de inscheping ziek werd en noodgedwongen thuis moest blijven. Hij werd een keer kampioen van Nederland op de kilometer tijdrit en bij de sprinters werd hij een keer tweede achter Jan Jansen, de sprintende broer van Harrie Jansen. Met de selectie van de KNWU bezocht hij alle uithoeken van de wereld en beleefde een prachtige tijd. In 1958 zat hij als ... 

... dertienjarige aspirant al op de koersfiets en elf jaar later zette hij als prof een punt achter zijn carrière. Slechts één sprinttoernooi gunde hij zichzelf als beroepsrenner. Het werd een tweede plaats achter Gerard Koel en Charles besloot dat het zo mooi was geweest. Hij had een mooie tijd gehad die hij voor geen prijs had willen missen, maar aan alles komt een eind. Hij zag geen toekomst voor zichzelf als wielrenner en stapte de horeca in. Drie restaurants had hij op het laatst in eigendom en na een leven van hard werken is hij nu met pensioen. Hij woont in de Zaanstreek, is een fanatiek tennisser en klimt als het goed weer is nog regelmatig op de racefiets. Ik hoop nog vele jaren. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 14 maart geborenen zijn:


BEELEN, Sven (1990, België)
BINCOLETTO, Pierangelo (1959, Italië)
CAMAÑO ORTUZAR, Iker (1979, Spanje)
D’HOORE, Jolien (1990, België)
KLUNDERT, Ricardo van de (1992, Nederland)
LAMBOT, Firmin (1886, overleden 19.01.1964, België)
MAULE, Cleto (1931, Italië)
POLLOCK. Rhys (1983, Australië)
RAMIREZ ABEJA, Javier (1978, Spanje)
REINDERS, Elmar (1992, Nederland)
VEENSTRA, Wietze (1969, Nederland)
WELLENS, Leo (1959, België)

DOE OP 26 JUNI MEE AAN DE S.P.A.A.K CYCLING CLASSIC! (klik hier)

Door Fred van Slogteren, 13 maart 2011 23:00

tandem

Even een aanvulling ik ben met Charles ook een keer tweede geworden op de tamdem in het Kampioenschap v Nederland.
Dat was in de Galgenwaard de winnaars waren toen J Jansen- W Koopman.

Met Charles een leuke tijd gehad met al die buitelandse wedstrijden.

Geplaatst door Chris Kipping, 15 maart 2011 13:58:41

Felicitaties

Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag Charles, ik was er als klein jochie altijd bij.. Al in de tijd dat je de degens kruisde bij de z.g. wegsprint met m'n grote broer. Nog vele jaren en een groet uit Veendam.

Geplaatst door André Jansen, 14 maart 2013 06:45:54

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web