De Burgerlijke Stand van 9 maart.


Giorgio FURLAN (1966, Italië)

Veel renners werden er in het begin van de jaren negentig moedeloos van. Ze trainden zich wezenloos, leefden serieuzer dan ooit, maar iedere keer was er wel weer een Italiaantje dat in de finale van een koers lachend bij ze weg reed. Daar waren renners bij die daarvoor geen deuk in een pakje boter reden. De climax werd bereikt in de Waalse Pijl van 1994 toen drie renners van de Italiaanse Gewiss-ploeg op 60 kilometer voor het einde zo bij de rest wegreden en aan de streep de buit verdeelden. Veteraan Moreno Argentin won, omdat die dat jaar nog geen grote prijs had gepakt. De jarige van vandaag had een paar weken daarvoor Milaan-San Remo gewonnen en de Rus Jevgeni Berzin zou vier dagen later zegevieren in Luik-Bastenaken-Luik. Kort daarna kwam de aap uit de mouw, een aap die daar al meer dan drie jaar verborgen had gezeten. De Gewiss-ploeg beschikte over een wondermiddel dat van eenvoudige knechten als Furlan, winnaars kon maken. De man achter deze vondst was ... 

... dokter Michele Ferrari, ooit een jonge baansprinter gespecialiseerd in de kilometer tijdrit. Eenmaal afgestudeerd specialiseerde hij zich als sportarts en hij leerde het vak van dokter Conconi die eerder opzien had gebaard door de hoogbejaarde Francesco Moser medisch naar het werelduurrecord te begeleiden. Ieder weet hoe Epo de wielerwereld op zijn kop heeft gezet en het middel is waarschijnlijk nog steeds niet geheel uitgebannen. Giorgio Furlan was dankzij dit middel enkele jaren een topper die Italiaans kampioen was, de Waalse Pijl won, in de Ronde van Toscane triomfeerde, de Ronde van Zwitserland aan zijn zegekar bond, de Tirreno Adriatico op zijn erelijst schreef en diverse ritzeges behaalde in tal van etappekoersen. Furlan was hot, maar in 1995 was het afgelopen. Of hij tot inkeer was gekomen of dat iedereen gebruikte en de krachtsverhoudingen waren hersteld, weet ik niet, maar wel dat hij in de geschiedenis van de wielersport de verpersoonlijking is geworden van de renner die dankzij de werking van het hormoonpreparaat Erytropoëtine, oftewel Epo, ineens harder ging rijden dan zijn schepper had bedoeld. Hij beëindigde zijn carrière in 1998 na drie jaar zonder overwinningen. Logisch, want als iedereen gebruikt dan wint toch weer de sterkste. De zin en onzin van doping. (Foto: archief T&T Tekst & Traffic)

De andere op 9 maart geborenen zijn:

BAGOT, Jean-Claude (1958, Frankrijk)
BORCHI, Stefano (1987, Italië)
CARRARA, Joseph (1938, Frankrijk)
DE LANGHE, Jens (1989, België)
DEREPAS, David (1978, Frankrijk)
ELLI, Alberto (1964, Italië)
FERRARI, Roberto (1983, Italië)
GOURGUE, Benjamin (1986, België)
GULDHAMMER, Rasmus (1989, Denemarken)
JONGE, Maarten de (1985, Nederland)
KUIK, Sonja van (1979, Nederland)
KWANTES, Willy (1956, Nederland)
LEVAVASSEUR, Christian (1956, Frankrijk)
LHOTELLERIE, Clément (1986, Frankrijk)
MANCEBO PEREZ, Francisco (1981, Spanje)
PIIL STORM, Jakob (1973, Denemarken)
SUTER, Paul (1892, overleden 06.04.1966, Zwitserland)
VAN HOLEN, Ronny (1959, België)
VELO, Marco (1974, Italië)

DOE OP 26 JUNI MEE AAN DE S.P.A.A.K. CYCLING CLASSIC! (klik hier)

Door Fred van Slogteren, 9 maart 2011 0:00

furlan

niet alleen furlan maar het hele peloton zat aan de epo, zoals museeuw. als furlan hiervan won blijkt dat hij toch de beste was.

Geplaatst door jos kars, 12 maart 2011 14:13:06

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web